Παν. Ψωμιάδης: Η καταστροφή έτρεχε πιο γρήγορα από τον κρατικό μηχανισμό

Τρίτη, 09 Δεκεμβρίου 2008 13:33
UPD:13:45
EUROKINISSI /Φ.ΤΡΥΨΑΝΗ

A- A A+

«Όλοι κρινόμαστε. Και η κυβέρνηση. Αν ήμουν κυβερνητικό στέλεχος, θα σας απαντούσα. ¶λλοι πρέπει να απαντήσουν. Πρέπει να ήμασταν πιο άμεσοι και πιο αποτελεσματικοί», δήλωσε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που έδωσε σήμερα για τις καταστροφές στη συμπρωτεύουσα.

Όπως είπε, οι ζημιές στη Θεσσαλονίκη είναι τεράστιες, όχι μόνο υλικές, αλλά κυρίως στο ηθικό όλων των πολιτών του νομού. Δυστυχώς η καταστροφή έτρεχε πιο γρήγορα από τον κρατικό μηχανισμό, παρατήρησε ο κ. Ψωμιάδης και πρόσθεσε:

«Η κοινωνία περίμενε πιο άμεσες ενέργειες από τη φυσική και πολιτική ηγεσία. Βγήκαν κάποιοι και είπαν ότι η Αστυνομία ήταν απούσα. Το ερώτημα είναι απλό: Τι Αστυνομία θέλουμε τελικά; Δύσκολο ερώτημα, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να απαντήσει η ίδια η κοινωνία». «Έχετε αναρωτηθεί γιατί δεν ήταν πιο επιθετικοί οι Αστυνομικοί; Φαντάζεστε πόσα πιθανόν θύματα θα είχαμε από τη μία ή την άλλη πλευρά;»

«Φταίει η Αστυνομία μόνο και δεν φταίνε οι πολιτικές δυνάμεις εκείνες που ηδονίζονται να βλέπουν να καταστρέφονται περιουσίες, να καταστρέφεται ο ¶γνωστος Στρατιώτης, να καίγεται η ελληνική σημαία; Οι λαϊκές εξεγέρσεις παντού και πάντα είχαν ένα στόχο. Αυτό που ζήσαμε τις τελευταίες δύο ημέρες, τι στόχο είχε; Αυτό που είδαμε ήταν τυφλή βία. Ας μην ταπεινώνουμε την Αστυνομία για μια κατακριτέα απ’ όλους μας, άδικη, αψυχολόγητη ενέργεια ενός αστυνομικού», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ψωμιάδης.

Τέλος, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης παρέθεσε μία σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση των καταστροφών στο εμπορικό κέντρο της πόλης. Πιο συγκεκριμένα πρότεινε:

• Να γίνει αυτόματη περαίωση (κλείσιμο βιβλίων) των πληγεισών επιχειρήσεων.

• Αφού γίνει σήμερα η καταγραφή των ζημιών, να ολοκληρωθεί -σε μία-δύο ημέρες το πολύ- η άμεση καταβολή των αποζημιώσεων.

• Να ανασταλεί η πληρωμή των δημοτικών τελών στις πληγείσες επιχειρήσεις και περιοχές.

• Να παραμείνουν την τελευταία Κυριακή του χρόνου ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα και να γίνει μια μεγάλη διαφήμιση στη Βόρειο Ελλάδα για τις βαλκανικές χώρες, ώστε να διαφημιστεί η αγορά της περιοχής μας.

• Να μην καταβληθούν οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές για ένα χρονικό διάστημα, μέχρι ανάκαμψης της αγοράς.

• Να επιδοτήσει σήμερα ο ΟΑΕΔ με ειδικό επίδομα τους εργαζόμενους των πληγεισών επιχειρήσεων.

• Να πάρουν παράταση για έναν χρόνο τα δάνεια, τα χρέη στο ΙΚΑ και στα Ασφαλιστικά Ταμεία

• Να υπάρξει απελευθέρωση του πάρκινγκ για τις ημέρες που θα είναι ανοιχτή η αγορά (τα Σαββατοκύριακα και τις παραμονές των εορτών)

• Να αναλάβει ο ΟΑΣΘ τη δωρεάν μεταφορά των επιβατών τις Κυριακές που θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα και τέλος,

• Να υπάρξει η δυνατότητα καταβολής ενισχύσεων από την ίδια τη Νομαρχία.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, τα μέτρα για τη στήριξη των ιδιοκτητών καταστημάτων του κέντρου της πόλης που υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημιές κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, θα αποφασιστούν στη συνεδρίαση του επόμενου δημοτικού συμβουλίου.

«Όσοι επλήγησαν δεν θα πληρώσουν δημοτικά τέλη για το 2009. Τα υπόλοιπα μέτρα θα τα ανακοινώσουμε μετά τις εισηγήσεις των αρμόδιων αντιδημάρχων. Στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα εισηγηθώ να στηρίξουμε τους επαγγελματίες του κέντρου με κάθε τρόπο, να στηρίξουμε όπως μπορούμε αυτούς που έχασαν τις περιουσίες τους», δήλωσε ο κ.Παπαγεωργόπουλος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή