Αντιστροφή της πολιτικής Γέλτσιν με όχημα την κρίση

Τρίτη, 09 Δεκεμβρίου 2008 16:11

A- A A+

Ο Ιγκόρ Σέσιν είναι ένας αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης που είναι έμπιστος συνεργάτης του Πούτιν από τότε που οι δυο τους υπηρέτησαν στο δημοτικό συμβούλιο της Αγίας Πετρούπολης, στις αρχές της δεκαετίας του '90.

Στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, ο Σέσιν κάλεσε αιφνιδιαστικά ένα δισεκατομμυριούχο του μεταλλευτικού τομέα σε μια ιδιωτική συνάντηση, για ένα ατύχημα που έγινε πριν από δύο χρόνια στις ιδιαίτερα προσοδοφόρες επιχειρήσεις του, στο Μπερεζνίκι, στην καρδιά της ρωσικής βιομηχανίας.

Ο Σέσιν είπε στον επιχειρηματία ότι έχει διαταχθεί νέα έρευνα για το ατύχημα και προειδοποίησε για βαριά πρόστιμα στην εταιρεία του, την Uralkali.

Ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, γνωστός και ως βασιλιάς των ρωσικών λιπασμάτων, έκπληκτος, απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη εξετάσει το θέμα και έχει απαλλάξει την εταιρεία από οποιαδήποτε ευθύνη. Είπε επίσης ότι είναι πρόθυμος να πληρώσει κι άλλες αποζημιώσεις για το ατύχημα, από το οποίο δεν τραυματίστηκε κανείς.

Λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση του Σέσιν με τον Ριμπολόβλεφ, που πραγματοποιήθηκε στις 29 Οκτωβρίου αλλά δημοσιοποιήθηκε επισήμως στις 7 Νοεμβρίου, παρατηρήθηκε μαζική πώληση μετοχών της εταιρείας στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Η μετοχή της Uralkali έχει κατρακυλήσει κατά 60% από τότε που άρχισε η νέα έρευνα.

Ο Σέσιν ενδέχεται να κάνει πίσω μετά την εξαιρετικά αρνητική αντίδραση του χρηματιστηρίου απέναντι στη διεξαγωγή των νέων ερευνών.

«Κανείς δεν θέλει να καταστρέψει την εταιρεία», δηλώνει ο Ιγκόρ Σουβάλοφ, ένας άλλος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. «Χρειαζόμαστε ισχυρές επιχειρήσεις. Αν μετά την επιβολή των προστίμων η εταιρεία χρεοκοπήσει, θα βρεθεί ένας νέος ιδιοκτήτης».

Αυτό που φαίνεται να προκάλεσε το ενδιαφέρον του Κρεμλίνου για την Uralkali είναι τα τεράστια έσοδά της, που έφτασαν το 1,1 δισεκατομμύριο δολάρια στο πρώτο εξάμηνο του 2008. Τα κέρδη της τριπλασιάστηκαν σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας τα 550 εκατομμύρια δολάρια. Με την τελευταία κρίση, όμως, η επιχείρηση εμφανίζεται πιο ευάλωτη.

Ο Πούτιν έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η Ρωσία διέπραξε κολοσσιαίο λάθος τη δεκαετία του '90 επιτρέποντας την ιδιωτικοποίηση των τεράστιων αποθεμάτων της σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άλλους φυσικούς πόρους. Ο πρώην πρόεδρος και σημερινός πρωθυπουργός έχει κάνει κάποια βήματα για την αντιστροφή της κατάστασης, όπως φάνηκε και με την υπόθεση Yukos. Τώρα, φαίνεται να εκμεταλλεύεται την οικονομική κρίση για να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο στις επιχειρήσεις που έχουν αποδυναμωθεί.

Τον περασμένο μήνα, για παράδειγμα, η κυβέρνηση αύξησε τις πιέσεις στη Norilsk Nickel, τον μεγαλύτερο παραγωγό νικελίου στον κόσμο, που οι σημαντικότεροι μέτοχοί του -δύο δισεκατομμυριούχοι- έχουν οικονομικές δυσκολίες.

Η περίπτωση της Uralkali, όμως, δείχνει την απόφαση των αρχών να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για να πετύχουν τον σκοπό τους.

Οι Ρώσοι έχουν αμφιλεγόμενα αισθήματα για ολιγάρχες σαν τον Ριμπολόβλεφ. Είναι δυσαρεστημένοι με τον τρόπο που απέκτησαν τον τεράστιο πλούτο τους, φοβούνται όμως ότι η κυβέρνηση θέλει να οικειοποιηθεί αυτόν τον πλούτο για δικό της όφελος, όπως έγινε στη σοβιετική εποχή.

Πηγή: The New York Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή