Εμπάργκο στον ρωσικό άνθρακα προτείνει η Κομισιόν

Τρίτη, 05 Απριλίου 2022 16:24
UPD:16:34
REUTERS/SARAH MEYSSONNIER
A- A A+

Επιβεβαιώνει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι η Κομισιόν προτείνει εμπάργκο στον ρωσικό άνθρακα, ως άμεση απάντηση στα «προφανή εγκλήματα πολέμου» που διέπραξε η Ρωσία στην Ουκρανία. 

Ο άνθρακας αφορά συναλλαγές 4 δισ. ευρώ ετησίως. Η πρόταση της Κομισιόν περιλαμβάνει την δυνατότητα τρίμηνης μεταβατικής περιόδου με σταδιακή μείωση των εισαγωγών έως την οριστική απαγόρευση. 

Ο άνθρακας προστέθηκε στο πέμπτο πακέτο κυρώσεων, που προτείνει η Κομισιόν, με στόχο να εντείνει την πίεση προς τη Ρωσία. Η Επιτροπή εισηγείται ακόμη απαγόρευση εισόδου σε φορτηγά και πλοία από τη Ρωσία, με μόνη εξαίρεση αυτά που μεταφέρουν αγροτικά προϊόντα, ανθρωπιστική βοήθεια και ενέργεια. «Οι φρικαλεότητες δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες» διεμήνυσε η φον ντερ Λάιεν. 

Η Γερμανία δήλωσε έτοιμη να εξετάσει σοβαρά το εμπάργκο στον άνθρακα, όπως ανέφερε αξιωματούχος με γνώση των διαπραγματεύσεων στο Bloomberg. Στον απόηχο της εξέλιξης τα ευρωπαϊκά συμβόλαια άνθρακα έκαναν άλμα 7,9% στα 205 δολάρια ανά τόνο. Η Ρωσία καλύπτει περίπου το ήμισυ των αναγκών της ΕΕ σε εισαγωγές θερμικού άνθρακα.

Σημειώνεται ότι η ΕΕ δεν σχεδιάζει προς το παρόν κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο, ενώ σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται εφικτό ένα εμπάργκο στο φυσικό αέριο. Ωστόσο αναλυτές επισημαίνουν πως μία τέτοια κίνηση θα είχε και πλεονεκτήματα. 

naftemporiki.gr 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή