Το Wimbledon εξετάζει αν θα αποκλείσει Ρώσους και Λευκορώσους τενίστες

Τρίτη, 05 Απριλίου 2022 16:31
UPD:16:35
REUTERS/Hannah Mckay

FILE PHOTO: All England Lawn Tennis and Croquet Club, London, Britain 

A- A A+

Τι θα γίνει με τη συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στο Wimbledon; Αυτό είναι το πιο επίκαιρο θέμα συζήτησης των διοργανωτών του αγγλικού Grand Slam, οι οποίοι βρίσκονται σε συνομιλίες με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επί τούτω.

Μέχρι στιγμής, σε Ρώσους και Λευκορώσους τενίστες έχουν επιτραπεί να συνεχίσουν να παίζουν σε αγώνες της ATP, της WTA και της ITF, εφόσον το κάνουν υπό ουδέτερη σημαία και χωρίς ανάκρουση του εθνικού ύμνου των χωρών τους.

Το Wimbledon όμως, ως ανεξάρτητο τουρνουά που διοργανώνεται από το All England Club, μπορεί να αποφασίσει να απαγορεύσει τη συμμετοχή σε παίκτες και από τις δύο χώρες, χωρίς κίνδυνο νομικών επιπτώσεων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail ο νούμερο 2 αθλητής στον κόσμο, Ντανιίλ Μεντβέντεφ, θα μπορούσε να αποκλειστεί από το τουρνουά, το οποίο θα διεξαχθεί από τη Δευτέρα 27 Ιουνίου έως την Κυριακή 10 Ιουλίου, λόγω των επιπτώσεων στα μέσα ενημέρωσης που θα μπορούσε να έχει μια νίκη του, αφού θα αναδείκνυε τη δύναμη του καθεστώτος Πούτιν.

«Λάβαμε υπόψη τις οδηγίες της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τη συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων σε ουδέτερη βάση σε αθλητικές εκδηλώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο», αναφέρεται σε δήλωση του All England Club.

«Παραμένει ένα περίπλοκο και λεπτό ζήτημα και υπάρχει συνεχής διάλογος με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, τη Lawn Tennis Association και τους διεθνείς φορείς του τένις. Η απόφαση θα ανακοινωθεί πριν από την καταληκτική ημερομηνία εγγραφής, στα μέσα Μαΐου».

Ο υπουργός Αθλητισμού, Νάιτζελ Χάντλστον, είχε μιλήσει προηγουμένως για το θέμα, ζητώντας από όλους τους Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να αποδείξουν ότι είναι «πραγματικά ουδέτεροι» και να διασφαλίσουν ότι δεν υποστηρίζουν ή λαμβάνουν χρήματα από τον Πούτιν ή το ρωσικό καθεστώς.

Ερωτηθείς εάν θα επιτραπεί στον Μεντβέντεφ να συμμετάσχει στο Wimbledon, ο Χάντλεστον απάντησε τον περασμένο μήνα: «Κανένας αθλητής που παίζει υπό τη ρωσική σημαία δεν πρέπει να επιτρέπεται. Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι δεν είναι υποστηρικτές του Βλαντιμίρ Πούτιν. Αξιολογούμε ποιες απαιτήσεις μπορεί να χρειαστούμε».

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις