Γαλλικές εκλογές: Πώς η Λε Πεν εκμεταλλεύτηκε τον χρόνο και πλησίασε τον Μακρόν

Τρίτη, 05 Απριλίου 2022 13:20
UPD:13:25
REUTERS/SARAH MEYSSONNIER
A- A A+

Καθώς ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αφιέρωσε τον χρόνο του στον πόλεμο στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα, η Μαρίν Λε Πεν περιόδευε σε πόλεις και χωριά, μιλώντας με ψηφοφόρους για την κρίση του κόστους ζωής.

Η αγοραστική δύναμη και η ικανότητα να αγοράζουν αγαθά είναι η κύρια ανησυχία για τους Γάλλους ψηφοφόρους, ειδικά με την εκτίναξη του πληθωρισμού της ενέργειας και των τροφίμων. Το ότι η Λε Πεν συνειδητοποίησε σχετικά σύντομα πού έπρεπε να επικεντρωθεί και πού έπρεπε να κινηθεί, τη βοήθσε σε μια κρίσιμη στιγμή και να ξεπεράσει τον ακροδεξιό υποψήφιο Έρικ Ζέμουρ, ο οποίος τον Δεκέμβριο βρισκόταν «σε απόσταση αναπνοής».

Τώρα φαίνεται πιθανό ότι η Λε Πεν θα περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου εναντίον του Μακρόν μετά τον πρώτο γύρο της Κυριακής. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν νίκη του προέδρου, και πράγματι, πολύ δύσκολα θα χάσει μια δεύτερη θητεία, αλλά οι τελευταίες καθημερινές έρευνες καταδεικνύουν ότι η διαφορά μειώνεται.

Σύμφωνα με το Bloomberg η ομάδα του Μακρόν βασίζεται στην ιδέα ότι ο πόλεμος και η αβεβαιότητα ευνοούν την υφιστάμενη κυβέρνηση, αν και δεν εφησυχάζει για την πρόκληση που θέτει, σύμφωνα με έναν υπουργό στην προεκλογική εκστρατεία. Ο Μακρόν προειδοποίησε τους υποστηρικτές του σε συγκέντρωση το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι μπορεί να συμβούν πολιτικές εκπλήξεις, επικαλούμενος μέχρι και το Brexit. «Τίποτα δεν είναι αδύνατο», είπε.

Η Λε Πεν χαρακτηρίζει τις εκλογές ως τη μάχη του Δαυίδ εναντίον του Γολιάθ και φλερτάρει ψηφοφόρους που νιώθουν ότι έχουν μείνει πίσω από τις αλλαγές στην οικονομία, παρά τις υποσχέσεις του Μακρόν να αμβλύνει τα χάσματα. Ο πρόεδρος, 44 ετών, έχει ξοδέψει δισεκατομμύρια ευρώ για να προσπαθήσει να συγκρατήσει τις τιμές της ενέργειας και να κρατήσει μακριά τις διαμαρτυρίες των δυσαρεστημένων εργατικών τάξεων.

REUTERS/BENOIT TESSIER

Ωστόσο, οι σύμβουλοι του Μακρόν λένε ότι πρέπει να τη νικήσει με μεγάλη διαφορά, ώστε να έχει την εντολή να προωθήσει βαθιές μεταρρυθμίσεις και ανησυχούν ότι οι ψηφοφόροι μπορεί να μην εμφανιστούν αν πιστεύουν ότι η νίκη είναι σίγουρη. Επιπλέον, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι εάν επικρατήσει ο Μακρόν, θα είναι με μικρότερη διαφορά από την προηγούμενη φορά. «Οι ιδέες μας έχουν ήδη κερδίσει», είπε η Μαρίν Λε Πεν σε συνέντευξή της νωρίτερα φέτος.

Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι ο Μακρόν θα κέρδιζε τη Λε Πεν κατά 53% έως 47% σε δεύτερο γύρο. Αυτή η διαφορά των έξι ποσοστιαίων μονάδων, με βάση τον μέσο όρο που συνέταξε το Bloomberg, έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό σε σχέση με έναν μήνα πριν. 

Για να κερδίσει, η Λε Πεν θα πρέπει να πείσει το βασικό της εκλογικό σώμα - νεότερους, οικονομικά υποβαθμισμένους ψηφοφόρους που συχνά τείνουν να απέχουν - να βγουν και να ψηφίσουν. Χρειάζεται επίσης κεντροαριστερούς ψηφοφόρους να μείνουν στο σπίτι στον δεύτερο γύρο.

Ανθεκτικότητα και νέα στρατηγική

Πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο καλά θα πάει η Λε Πεν στα debates και τις εμφανίσεις στις δύο εβδομάδες μεταξύ των γύρων, αλλά έχει ήδη δείξει την πολιτική της ανθεκτικότητα. Τον περασμένο χειμώνα, η Λε Πεν έμοιαζε ότι επρόκειτο να αποκλειστεί από τον δεύτερο γύρο, λόγω της ανόδου του Ζεμούρ. Αυτό δεν συνέβη.

Η Λε Πεν χρειάστηκε ένα χρόνο για να συνέλθει από την ήττα της από τον Μακρόν το 2017. Κρατήθηκε σφιχτά και κοίταξε τον Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος μόλις κέρδισε για τέταρτη συνεχόμενη θητεία ως πρωθυπουργός στην Ουγγαρία, και τον Ματέο Σαλβίνι στην Ιταλία για έμπνευση.

Άλλαξε το όνομα του κόμματός της για να φαίνεται λιγότερο επιθετική και επίσης ενίσχυσε μια στρατηγική για να μαλακώσει την εικόνα της, μοιράζοντας προσωπικές ιστορίες για τη ζωή της ως ανύπαντρη μητέρα με τρία παιδιά και τις γάτες της Βεγγάλης. Ανέφερε ένα σχέδιο για την απαγόρευση της διπλής υπηκοότητας - μια τηλεκάρτα της ακροδεξιάς - και αποκήρυξε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την εισβολή του στην Ουκρανία.

«Έχει κάνει πρόοδο – έχει ανοιχτεί σε άλλους ανθρώπους και ακούει την κριτική», είπε ο Ρόμπερτ Μενάρ, ο δήμαρχος του Μπεζιέ, ο οποίος την υποστηρίζει και της μιλάει μία φορά την εβδομάδα. «Παλιότερα δεν μιλούσαμε, απλώς μαλώναμε».

REUTERS/POOL

Η Λε Πεν εστιάζει στην κοινωνική πρόνοια από τότε που ανέλαβε το κόμμα του πατέρα της το 2011, ενισχύοντας ουσιαστικά το κίνημα που ήταν οικονομικά φιλελεύθερο τη δεκαετία του 1980 πιο κοντά στην αριστερά, προσελκύοντας όλο και περισσότερο λιγότερο εύπορους ανθρώπους και τη νεαρή εργατική τάξη.

Στις 10 Μαρτίου, χαρακτήρισε τον εαυτό της ως υποψήφια των «μικρών» εναντίον των «μεγάλων» στην φτωχότερη περιοχή της Βόρειας Γαλλίας, κατηγορώντας τον Μακρόν ότι «έδωσε τα πάντα σε μεγάλες εταιρείες». Δεσμεύτηκε επίσης ότι οι τιμές της βενζίνης θα πέφτουν εάν εκλεγεί - ένα βασικό ζήτημα για τους ψηφοφόρους στις αγροτικές περιοχές που βασίζονται στα αυτοκίνητά τους - με φορολογικές περικοπές στα καύσιμα και νέους φόρους στις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου.

Αντίθετα, το πρόγραμμα του Ερίκ Ζεμούρ στρίβει περισσότερο προς τα δεξιά. Θέλει οι Γάλλοι να συνταξιοδοτηθούν αργότερα, να μειώσουν την πρόνοια και να μειώσουν τους φόρους σε εταιρείες και ιδιοκτήτες ακινήτων. Ωστόσο, στο τέλος της ημέρας, οι υποστηρικτές του πιθανότατα θα στηρίξουν την Μαρίν Λε Πεν στον δεύτερο γύρο εναντίον του Μακρόν, σύμφωνα με ανάλυση του Ζιλ Ιβαλντί, ερευνητή του Sciences Po.

«Προωθώντας μια σοσιαλλαϊκιστική ατζέντα πολύ πριν από τον πόλεμο και αυξάνοντας τη ρητορική της μετά την εισβολή, η Λε Πεν τζογάρει», έγραψε ο Ιβαλντί σε πρόσφατο άρθρο γνώμης. «Μέχρι στιγμής, οι δημοσκοπήσεις φαίνεται να τη δικαιώνουν».

Επιμέλεια: Ελίζα Καραγιώργη
[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή