Τέταρτη νύχτα έντασης

Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2008 06:22
UPD:10:10
A- A A+

Συνεχίστηκαν οι μικροσυμπλοκές μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομικών στα στενά γύρω από την οδό Πατησίων. Αυτήν την ώρα ηρεμία επικρατεί έξω από το Πολυτεχνείο ενώ μικρός αριθμός αντιεξουσιαστών παραμένει μέσα στο Ιδρυμα και διμοιρία των ΜΑΤ βρίσκεται στην οδό Κάνιγγος.

Κλειστή είναι η Πατησίων και στα δύο ρεύματα έξω από το Πολυτεχνείο. Επεισόδια σημειώθηκαν χθες και στην πλατεία Βικτωρίας.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη, όπου μέχρι τα ξημερώματα συνεχίστηκε το «κρυφτό» μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομικών στην πλατεία Χημείου και έξω από τη Θεολογική Σχολή στην Εγνατία.

Συμπλοκές σημειώθηκαν το βράδυ και στον Βόλο έξω από το αστυνομικό τμήμα του Αγίου Νικολάου, μεταξύ κουκουλοφόρων αντιεξουσιαστών και αστυνομικών. Δημοσιογράφος τραυματίστηκε ελαφρά από πέτρα στο πόδι ενώ ζημιές προκλήθηκαν σε όλα τα υποκαταστήματα τραπεζών, σε δύο μαγαζιά και στο δικαστικό μέγαρο.

Στην Πάτρα και την Λάρισα οι πολίτες πήραν το νόμο στα χέρια τους και επιτέθηκαν εναντίον των κουκουλοφόρων προκειμένου να προστατέψουν τις περιουσίες τους.

Αργά χθες το βράδυ η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι άνδρας της ομάδα «Ζ» πυροβόλησε στο Παλαιό Φάληρο στον αέρα μετά την κηδεία του 15χρονου μαθητή. Η αστυνομία κάνει λόγο για έναν πυροβολισμό, αλλά τα ρεπορτάζ και αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για περισσότερους πυροβολισμούς.

Δεν αναστέλλονται οι κινητοποιήσεις

Αρνητικά απάντησαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στο αίτημα του πρωθυπουργού για αναστολή των σημερινών συγκεντρώσεων. Σε επιστολή του ο Κώστας Καραμανλής ανέφερε ότι οι κινητοποιήσεις δεν θα πρέπει να γίνουν άλλοθι για την πρόκληση και άλλων επεισοδίων.

Απαντώντας ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ανέφερε ότι προϋπόθεση για την αναβολή των κινητοποιήσεων είναι η αλλαγή της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και η αποδοχή των αιτημάτων της Συνομοσπονδίας.

24ωρη απεργία

Η απεργιακή συγκέντρωση των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα γίνει στις 10 το πρωΐ στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ θα ακολουθήσει πορεία στο Σύνταγμα. Το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στις 10:30 π.μ. στην Ομόνοια και πορεία προς τη Βουλή.

Με στάσεις εργασίας συμμετέχουν στην απεργία της ΓΣΕΕ τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Από τις 8 το πρωΐ έως τις 10 το βράδυ θα κυκλοφορήσουν μπλε λεωφορεία, ηλεκτρικός και μετρό. Δεν θα κυκλοφορήσουν τα τρόλλεϋ. Στον ΟΣΕ θα γίνουν τρεις δίωρες στάσεις εργασίας από τις 7-9 π.μ., 3-5 μ.μ. και 10-12 τα μεσάνυχτα.

Στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν επίσης οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, η ΟΛΜΕ, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί και οι καθηγητές των Πανεπιστημίων.

Εκκληση για ενότητα

Νέα έκκληση για ενότητα απηύθυνε σε δημόσια δήλωσή του ο πρωθυπουργός. Ο Κώστας Καραμανλής ζήτησε ξεκάθαρη θέση από όλα τα κόμματα για την καταδίκη της πρωτόγνωρης βιαιότητας και των επεισοδίων που διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες. Ανέφερε, επίσης, ότι ο ίδιος δεν θα μετέχει σε κομματικές αντιπαραθέσεις, απαντώντας εμμέσως στην πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Δήλωσε τέλος ότι η κυβέρνηση εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών τους.

Εν τω μεταξύ συνεδριάζει εκ νέου σήμερα στις 12 το μεσημέρι η κυβερνητική επιτροπή. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Αθηναίων, Νικήτα Κακλαμάνη.

Βολές ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ

Διαμάχη έχει εκδηλωθεί στην αριστερά μετά τη δήλωση της Αλέκας Παπαρήγα η οποία κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να μην χαϊδεύει τα αυτιά των κουκουλοφόρων προσβλέποντας σε ψήφους. Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, λέει αυτά που λένε και τα κυβερνητικά στελέχη, απάντησε ο Αλέκος Αλαβάνος.

Απολογούνται οι ειδικοί φρουροί

Σήμερα αναμένεται να απολογηθούν οι δύο ειδικοί φρουροί που κατηγορούνται για τον θάνατο του 15χρονου μαθητή. Την υπεράσπισή τους ανέλαβε ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας, μετά την παραίτηση των δύο δικηγόρων τους. Σήμερα επίσης αναμένονται κατά πάσα πιθανότητα και τα αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης. Σύμφωνα με τον κ. Κούγια εφόσον δεν γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα της βαλλιστικής και της ιατροδικαστικής εξέτασης στους κατηγορούμενους, προτίθεται να ζητήσει και νέα προθεσμία.

Υψος ζημιών

Σήμερα αναμένεται και η ακριβής εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν στα καταστήματα του κέντρου της Αθήνας, από τους βανδαλισμούς των τελευταίων ημερών. Κατά τους χθεσινούς ελέγχους που πραγματοποίησαν κλιμάκια του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) διαπιστώθηκαν ζημιές σε τουλάχιστον 402 επιχειρήσεις οι περισσότερες στις Λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Στουρνάρη και Ακαδημίας. Συνολικά 32 επιχειρήσεις καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Οικονομική διευκόλυνση

Την αναστολή των δόσεων επιχειρηματικών δανείων έως ένα χρόνο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα. Παράλληλα προανήγγειλε ότι θα στηρίξει τις επιχειρήσεις που επλήγησαν για την αποκατάσταση των ακινήτων τους, του εξοπλισμού της και τις προμήθειες εμπορευμάτων μέσω χορήγησης δανείων περίοδο χάριτος έως και 12 μήνες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή