NYT: Οι νεκροί στη Μπούτσα ήταν για εβδομάδες στους δρόμους

Τρίτη, 05 Απριλίου 2022 10:17
UPD:10:22
ΝΥΤ
A- A A+

Μία μέρα μετά την επίσκεψή του στην πόλη Μπούτσαο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαβεβαίωσε τον ουκρανικό λαό πως επιθυμεί να πραγματοποιηθεί εμπεριστατωμένη έρευνα που να αποδεικνύει τα «εγκλήματα πολέμου» στην πόλη.

Ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εντοπίσει το συντομότερο δυνατό τα άτομα από τον ρωσικό στρατό που εμπλέκονται σε αυτά τα εγκλήματα.

Στο μεταξύ, η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι έλαβε πάνω από 7.000 αναφορές για ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην περιφέρεια του Κιέβου.Η γενική εισαγγελίας Ιρίνα Βενεντικτόβα δήλωσε πως τα περισσότερα θύματα εντοπίζονται στην Μποροντιάνκα, βορειοδυτικά του Κιέβου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Η Μόσχα αρνείται πως οι δυνάμεις της διέπραξαν δολοφονίες αμάχων και αποκαλεί τις εικόνες με τα πτώματα των αμάχων, που έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, «σκηνοθετημένες». Σε ανάρτησή του στο Telegram την Κυριακή, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι τα πτώματα είχαν τοποθετηθεί πρόσφατα στους δρόμους αφού «όλες οι ρωσικές μονάδες αποσύρθηκαν εντελώς από την Μπούτσα» γύρω στις 30 Μαρτίου.

NYT

Επιχειρώντας να αντικρούσουν το επιχείρημα της Ρωσίας, οι New York Times προχώρησαν σε ανάλυση βίντεο και δορυφορικών εικόνων της περιοχής. Από την ανάλυσή τους φαίνεται να επιβεβαιώνεται ότι πολλοί άμαχοι σκοτώθηκαν πριν από τρεις εβδομάδες, διάστημα δηλαδή κατά το οποίο η Μπούτσα βρισκόταν υπό ρωσικό έλεγχο.

Σύμφωνα με τους NYT, βίντεο που γυρίστηκε από μέλος του τοπικού συμβουλίου την 1η Απριλίου δείχνει πολλά πτώματα διασκορπισμένα κατά μήκος της οδού Yablonska στην Μπούτσα. Επίσης δορυφορικές εικόνες της Maxar Technologies δείχνουν ότι τουλάχιστον 11 από τα πτώματα βρίσκονταν στο δρόμο από τις 11 Μαρτίου, όταν η Ρωσία κατέλαβε την πόλη.

NYT

Για να επιβεβαιώσει πότε εμφανίστηκαν τα πτώματα και πότε πιθανότατα σκοτώθηκαν οι άμαχοι, η ομάδα Visual Investigations των NYT διεξήγαγε μια ανάλυση των δορυφορικών εικόνων, πριν και μετά. Οι εικόνες δείχνουν σκοτεινά αντικείμενα μεγέθους παρόμοιου με του ανθρώπινου σώματος να διακρίνονται στην οδό Yablonska μεταξύ 9 και 11 Μαρτίου. Τα αντικείμενα εμφανίζονται στις ίδιες θέσεις στις οποίες βρέθηκαν τα πτώματα μετά την ανάκτηση της Μπούτσα από τις ουκρανικές δυνάμεις, όπως δείχνει το βίντεο από την 1η Απριλίου. Περαιτέρω ανάλυση δείχνει ότι τα αντικείμενα παρέμειναν σε αυτή τη θέση για πάνω από τρεις εβδομάδες.

Ένα δεύτερο βίντεο που τραβήχτηκε στην οδό Yablonska δείχνει άλλα τρία πτώματα. Το ένα βρίσκεται δίπλα σε ένα ποδήλατο, το άλλο κοντά σε ένα εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο. Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα και το κοντινό τους πτώμα εμφανίζονται μεταξύ 20 και 21 Μαρτίου.

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή