Το Πεκίνο ζητά συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου

Τρίτη, 05 Απριλίου 2022 08:48
UPD:08:50
REUTERS/POOL
A- A A+

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα, τη Δευτέρα, με το Πεκίνο να ζητά εκ νέου συνομιλίες για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Η Κίνα, η οποία έχει έρθει πιο κοντά με τη Μόσχα τα τελευταία χρόνια, ενώ είχε επίσης εγκάρδιους διπλωματικούς δεσμούς και ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς με την Ουκρανία, αρνήθηκε να καταδικάσει την επίθεση της Ρωσίας στη χώρα ή να χαρακτηρίσει τις ενέργειές της εκεί εισβολή.  Την ίδια ώρα το Πεκίνο εκφράζει την «ακλόνητη υποστήριξη» στην κυριαρχία της Ουκρανίας, ενω έκανε επίσης έκκληση για ειρήνη και δήλωσε ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει στον τερματισμό του πολέμου μέσω της διπλωματίας.

Η επικοινωνία, η οποία έγινε σύμφωνα με το Πεκίνο κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας, ήταν η πρώτη συνομιλία υψηλού επιπέδου μεταξύ των χωρών από την 1η Μαρτίου, όταν ο Κουλέμπα ζήτησε από το Πεκίνο να χρησιμοποιήσει τους δεσμούς του με τη Μόσχα για να σταματήσει τη ρωσική εισβολή, δήλωσε τότε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών. 

«Οι πόλεμοι τελειώνουν στο τέλος. Το κλειδί είναι πώς να προβληματιστούμε για τον πόνο, να διατηρήσουμε διαρκή ασφάλεια στην Ευρώπη και να δημιουργήσουμε έναν ισορροπημένο, αποτελεσματικό και βιώσιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό ασφάλειας», είπε ο Γουάνγκ, σύμφωνα με το υπουργείο. «Η Κίνα είναι έτοιμη να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο από αυτή την άποψη σε μια αντικειμενική θέση».

Κουλέμπα έγραψε στο Twitter: «Ευχαριστώ τον Κινέζο ομόλογό μου για την αλληλεγγύη στα θύματα αμάχων». «Μοιραζόμαστε και οι δύο την πεποίθηση ότι ο τερματισμός του πολέμου κατά της Ουκρανίας εξυπηρετεί κοινά συμφέροντα της ειρήνης, της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας και του διεθνούς εμπορίου», είπε.

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή