Στο Kόσοβο 1.400 άνδρες της Eulex

Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2008 08:20
A- A A+

Ξεκίνησε χθες η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αποστολής Eulex, στο Κόσοβο, που σε αυτή τη φάση η δύναμή της ανέρχεται σε 1.400 άτομα, ενώ αργότερα θα αυξηθεί σταδιακά στα 1.900.

Η Eulex θα αναπτυχθεί σε ολόκληρη την επικράτεια του Κοσόβου και μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες θα ενισχυθεί και θα είναι πλήρως λειτουργική, με 1.900 άτομα ξένο προσωπικό και 1.100 ντόπιους.

Ο επικεφαλής της αποστολής, Γάλλος στρατηγός Ιβ ντε Κερμαμπόν, δήλωσε ότι η αποστολή ξεκίνησε το έργο της αναλαμβάνοντας εξουσίες στους τομείς της δικαιοσύνης, της αστυνομίας και των τελωνείων, που έως σήμερα ήλεγχε η πολιτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Κόσοβο, UNMIK.

Ο επικεφαλής της Eulex είχε χθες συνάντηση με τον πρόεδρο του Κοσόβου, Φατμίρ Σεϊντίου, παρουσία του πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι και του ειδικού απεσταλμένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) για το Κόσοβο, Πίτερ Φέιθ.

Μετά το πέρας της συνάντησης αυτής, ο Γάλλος στρατηγός δήλωσε ότι η αποστολή έχει αρχίσει να αναπτύσσεται και στο βόρειο Κόσοβο, όπου κατοικούν στην πλειοψηφία τους οι Σέρβοι.

Αυτό είχε επιβεβαιώσει και λίγη ώρα νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Eulex, Βίκτορ Ρόιτερ, ο οποίος είπε ότι η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αποστολής βαίνει καλώς και ότι προσωπικό 100 ατόμων έχει μεταβεί στις βόρειες περιοχές του Κοσόβου. Εξ' αυτών, 20 άτομα βρίσκονται στο δικαστικό μέγαρο της Κόσοφσκα Μιτρόβιτσα, όπου στο παρελθόν είχαν σημειωθεί αναταραχές.

Ο Μίλια Μιλόσεβιτς, διοικητής του αστυνομικού τμήματος του βόρειου τμήματος της Κόσοφσκα Μιτρόβιτσα, δήλωσε ότι δύο αστυνομικοί της Eulex, ένας Γερμανός κι ένας Τσέχος, βρίσκονται από χθες στο τμήμα προκειμένου να επιβλέψουν το έργο του ντόπιου προσωπικού.

Την πλήρη στήριξή τους στην Eulex εξέφρασαν με δηλώσεις τους οι αρμόδιες αρχές του Κοσόβου, εκτιμώντας ότι η ανάπτυξή της θα διευκολύνει την ενίσχυση της ενότητας μεταξύ του πληθυσμού και τη λειτουργία των θεσμών στη βάση των όσων προβλέπει το Σύνταγμα του Κοσόβου.

Ο πρόεδρος του Κοσόβου, Φατμίρ Σεϊντίου, δήλωσε ότι η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αποστολής σε ολόκληρο το Κόσοβο καταδεικνύει την προσήλωσή της απέναντι στην κυριαρχία του Κοσόβου και στις κοινές προσπάθειες για την εδραίωση της έννομης τάξης στην περιοχή.

Η Ε.Ε. χαιρέτισε την ανάπτυξη της αποστολής

Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες και εκπρόσωποι της ίδιας της Eulex πιστεύουν ότι η ευρωπαϊκή αποστολή θα φέρει τελικά τη συμφιλίωση μεταξύ των κατοίκων του Κοσόβου και θα βάλει τέρμα στη χαοτική κατάσταση στην περιοχή.

Ο επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) της Ε.Ε., Χαβιέρ Σολάνα, χαιρέτισε την έναρξη της ανάπτυξης της Eulex, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Η αποστολή της Ε.Ε. στο Κόσοβο τίθεται σε λειτουργία. Μπορώ να πω ότι είχαμε μια εποικοδομητική συνάντηση με τον επικεφαλής της αποστολής, Ιβ ντε Κερμαμπόν και με εκπροσώπους της σερβικής κυβέρνησης. Θέλω να υπογραμμίσω ότι συνεργαζόμαστε στενά με τη σερβική κυβέρνηση και με την Πρίστινα. Ελπίζω ειλικρινά ότι αυτό ανοίγει μια νέα σελίδα στην ανάπτυξη της Eulex".

Το ζήτημα της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής αποστολής στο Κόσοβο συζητήθηκε και στην προχθεσινή συνεδρίαση του συμβουλίου γενικών υποθέσεων της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες, με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ένωσης να δηλώνουν ότι η εξέλιξη αυτή, η ανάπτυξη δηλαδή της Eulex, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα-κλειδί για την περιοχή.

Ο εκπρόσωπος της Eulex, Βίκτορ Ρόιτερ, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Β92 του Βελιγραδίου, ότι η ευρωπαϊκή αποστολή, κυρίως, θα συμβουλεύει και θα επιτηρεί το ρόλο των τοπικών θεσμών κι αρχών.

Από την πλευρά του, ο ειδικός απεσταλμένος της Ε.Ε. στο Κόσοβο, Πίτερ Φέιθ, σημείωσε ότι η Eulex δεν θα έχει μόνο τεχνικό χαρακτήρα. "Μόλις η Eulex αναπτυχθεί σε όλο το Κόσοβο, η αποστολή της δεν θα έχει μόνο τεχνικό χαρακτήρα για την ενίσχυση της έννομης τάξης και την καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά θα συμβάλλει και στην ενίσχυση της ελευθερίας κίνησης, πολιτιστικών ανταλλαγών, αλλά και ανάπτυξης των επενδύσεων στην περιοχή", είπε χαρακτηριστικά.

Ο προϋπολογισμός της Eulex στους πρώτους 16 μήνες θα είναι συνολικά 205 εκ. ευρώ, γεγονός που την καθιστά ως τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή πολιτική αποστολή.

Η Eulex, που θα εργαστεί στο πλαίσιο του Ψηφίσματος 1244 των Ηνωμένων Εθνών, δημιουργήθηκε βάσει απόφασης που έλαβαν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., τον Φεβρουάριο του 2008.

Τα μέλη της ευρωπαϊκής αποστολής προέρχονται από κράτη-μέλη της Ένωσης, την Κροατία, τη Νορβηγία, την Ελβετία, την Τουρκία, αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή