Τον αποτροπιασμό του για «τα φρικιαστικά εγκλήματα εναντίον Ουκρανών αμάχων» εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Ολλανδό ομόλογό του, Βόπκε Χούκστρα, τονίζοντας πως οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν.
«Οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν για αυτές τις πράξεις, τις οποίες καταδικάζουμε απερίφραστα» τόνισε, ενώ διαβεβαίωσε πως «η Ελλάδα, με τις όποιες δυνατότητές της, θα συνεισφέρει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας».
Αναφερόμενος στη χθεσινή επίσκεψή του στην Οδησσό, όπου μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως «θα υπάρξει συνέχεια υπό τον συντονισμό του Γενικού Διευθυντή Αναπτυξιακής και Ανθρωπιστικής Αρωγής του υπουργείου Εξωτερικών, τον κ. Αλέξανδρο Διακόπουλο, γιατί η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την ελληνική ομογένεια στην Ουκρανία».
Ο κ. Δένδιας σημείωσε πως «η Ελλάδα, όπως και η Ολλανδία, έχουν συμμετάσχει στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, παρά το τίμημα που αυτή η απόφαση έχει και για τις δύο οικονομίες. Και θέλω να εκφράσω την ελπίδα ότι το σύνολο των χωρών που προσβλέπουν σε ένα ευρωπαϊκό μέλλον και στην Ευρώπη θα ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο, να επιβάλουν κυρώσεις».
Επανέλαβε παράλληλα πως «η ρωσική εισβολή καταδεικνύει ότι κάθε αναθεωρητισμός, κάθε παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου δεν έχει θέση στη διεθνή κοινότητα του 21ου αιώνα». «Είναι απαράδεκτη. Η καταδίκη πρέπει να είναι άμεση και πρέπει να υιοθετούνται βαριές κυρώσεις σε όποιους παραβαίνουν τους κανόνες» συμπλήρωσε.
Παρατήρησε ακόμη πως η επίσκεψη του Ολλανδού ΥΠΕΞ συμπίπτει με την επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης της Ουάσιγκτων, της Ιδρυτικής Πράξης του ΝΑΤΟ, στο οποίο μετέχουν και οι δυο χώρες. «Για αυτόν τον λόγο, έχουν αναρτηθεί σήμερα οι σημαίες του ΝΑΤΟ δίπλα στις σημαίες των χωρών μας και δίπλα στις σημαίες του κοινού μας σπιτιού, της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε.
Όπως είπε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, πέρα από την Ουκρανία ενημέρωσε τον Ολλανδό ομόλογό του «για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, που περιλαμβάνουν και την Κύπρο, για τη Μέση Ανατολή, τη Λιβύη, τα Δυτικά Βαλκάνια, των οποίων και οι δυο μας νομίζω στηρίζουμε την ενταξιακή προοπτική, την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων με τη γνωστή αιρεσιμότητα».
«Η Ολλανδία είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα»
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν και οι διμερείς σχέσεις που, όπως παρατήρησε, παρουσιάζουν ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια.
«Εξετάσαμε τις προοπτικές μας στον οικονομικό τομέα. Θα ήθελα να σημειώσω και να ευχαριστήσω για αυτό, ότι η Ολλανδία κατέχει την πρώτη θέση όσον αφορά τις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. Η Ολλανδία είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Δένδιας. Εκτίμησε ακόμη πως οι οικονομικές σχέσεις των δύο κρατών μπορούν να διευρυνθούν. «Το εμπορικό ισοζύγιο είναι δραματικά εις βάρος μας, το ξέρεις ως προηγούμενος Υπουργός Οικονομικών. Θέλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είναι πιο ισοσκελισμένη η εικόνα» είπε συγκεκριμένα.
Επίσης, συζητήθηκε η συνεργασία των δύο χωρών στους Διεθνείς Οργανισμούς, η αμοιβαία υποστήριξή τους για την εκλογή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το μεταναστευτικό -προσφυγικό.
Ο κ. Δένδιας ευχαρίστηκε τον Ολλανδό ομόλογό του για τη συμμετοχή της Ολλανδίας στην FRONTEX. Όπως σημείωσε, η Ολλανδία μετέχει στην επιχείρηση ΠΟΣΕΙΔΩΝ και, άρα, στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εξέφρασε παράλληλα την εκτίμησή του προς την ολλανδική ακαδημαϊκή κοινότητα. «Με τη μακρά παράδοση λειτουργίας τμημάτων κλασικών σπουδών σε πανεπιστήμια της Ολλανδίας. Ήταν πολύ σημαντικό αυτό που μου είπες, ότι ο παππούς σου ήταν καθηγητής αρχαίων ελληνικών. Δεν ξέρω τι θυμάσαι από αυτά, δεν είναι εύκολο, αλλά είναι σημαντικό ότι τα αρχαία ελληνικά ήταν μέσα στην οικογένειά σου. Σε ευχαριστώ θερμά για αυτό» δήλωσε.
Κλείνοντας τις δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Αγαπητέ μου Wopke, θα ήθελα να σημειώσω ότι έχουμε πολλά κοινά σαν χώρες. Είμαστε μικρές σε έκταση χώρες, έχουμε μακρά ιστορία, έχουμε πολύ σημαντική ναυτική παράδοση, συμμεριζόμαστε τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Διεθνές Δίκαιο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πατέρας του Διεθνούς Δικαίου, ο Hugo de Groot, ήταν Ολλανδός, δεν είναι τυχαίο ότι η Χάγη είναι η έδρα του Διεθνούς Δικαστηρίου. Προσβλέπω λοιπόν στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων με την Ολλανδία, πάντα με βάση τις κοινές μας αρχές και τις κοινές μας αξίες, και σε ευχαριστώ θερμά για τη σημερινή σου επίσκεψη στην Ελλάδα, την οποία θα ήθελα να σου ανταποδώσω το συντομότερο δυνατόν».