Η «αιχμαλωσία» της οικονομίας

Δευτέρα, 04 Απριλίου 2022 09:49
UPD:09:52
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Θολό παραμένει το τοπίο στην οικονομία, καθώς είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για την επόμενη μέρα. Δεδομένο είναι πως όσο συνεχίζεται η ανοδική πορεία των τιμών, τόσο φουντώνει η συζήτηση για πρόσθετα μέτρα στήριξης, με την κυβέρνηση να κρατά «εφεδρείες».

Αυτή την εβδομάδα άλλωστε θα κατατεθεί και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 2 δισ. ευρώ, ώστε να συνεχιστεί η στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ουσιαστικά πρόκειται για μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας, καθώς από τη μια πλευρά στόχος είναι η διεύρυνση του πλέγματος στήριξης και από την άλλη δεν αποτελεί μυστικό πως ο δημοσιονομικός χώρος είναι πεπερασμένος.

Η κυβέρνηση δεν θέλει να καλλιεργήσει μια υπέρμετρη παροχολογία και δεν είναι τυχαίο πως συστήνει… υπομονή, ώστε πρώτα να δοκιμαστούν τα μέτρα που έχουν ήδη μπει σε εφαρμογή. Ωστόσο αναγνωρίζει πως θα χρειαστούν πρόσθετες κινήσεις για τη στήριξη των νοικοκυριών και, για παράδειγμα, είναι στα σκαριά ένα σχέδιο για τη στήριξη της στέγασης, με προτεραιότητα τους νέους.

Παράλληλα, αναμένονται και μια σειρά κρίσιμων στοιχείων από το πεδίο της οικονομίας, όπως η πορεία του πληθωρισμού, των ρυθμών ανάπτυξης, αλλά και των εσόδων. Από τα στοιχεία αυτά θα εξαρτηθεί και η έκταση των επόμενων κινήσεων στην οικονομική… σκακιέρα.

Αδιαμφισβήτητα, μέσα σε αυτό το ρευστό σκηνικό είναι δύσκολο να χαραχθεί ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός και προτεραιότητα δίνεται στην απορρόφηση των κραδασμών στην οικονομία από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το ενεργειακό, αλλά και η διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας κυριαρχούν και εκ των πραγμάτων η υλοποίηση φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων δεν μπορεί να προχωρήσει σε αυτή τη χρονική στιγμή.

Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί το σχέδιο για μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό πεδίο, για προσέλκυση νέων επενδύσεων και για στήριξη της εργασίας. Πρόκειται για φιλόδοξα σχέδια που σίγουρα δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να παραπεμφθούν στις ελληνικές καλένδες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή