Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αλλάζει σελίδα στη Διαχείριση των Απορριμμάτων

Δευτέρα, 04 Απριλίου 2022 11:35
UPD:11:38
A- A A+

Του Δρ. Βασίλη Αναλυτή,

Χημικού Μηχανικού ΕΜΠ, ΜΒΑ,ΜSc.-

Γενικού Διευθυντή  του ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια τα Ιόνια Νησιά αμαυρώνοντας τη διεθνή εικόνα τους είναι το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Επί πολλά χρόνια το θέμα αυτό βαλτώνει και προκαλεί καταστάσεις που προσβάλουν τους ανθρώπους του Ιονίου.

Το 2020 ιδρύθηκε ο νέος διαβαθμιδικός ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων που έχει ως γεωγραφική περιοχή αναφοράς όλα τα νησιά του Ιονίου. Δομήσαμε ένα κοινό όραμα αιρετοί, υπηρεσιακοί και τοπικές κοινωνίες. Μοιραστήκαμε το όραμα και το στόχο ενός εφαρμοσμένου μοντέλου αειφορίας με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Θέτοντας πάνω από όλα την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας δημιουργούμε βήμα βήμα τη νέα πραγματικότητα. Με 7 βασικούς άξονες στρατηγικής:

  • Ολοκλήρωση των αναγκαίων υποδομών
  • Εφαρμογή συστήματος ορθολογικής διαχείρισης, σύμφωνα με τους εθνικούς και περιφερειακούς στόχους, καθώς και τις επιταγές της κείμενης νομοθεσίας
  • Αύξηση της Ανακύκλωσης και πραγματική Διαλογή στην Πηγή
  • Δημιουργία ανθεκτικών νησιών με περιορισμό των συνεπειών της Κλιματικής
    Αλλαγής και μείωση του συνολικού περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος
  • Υιοθέτηση και εφαρμογή καλών διεθνών πρακτικών, κατάλληλα προσαρμοσμένων στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες των νησιών μας
  • Συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα με στόχο την ανταλλαγή γνώσεων, εμπειριών και την προώθηση της καινοτομίας
  • Συνεργασία με Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλα ακαδημαϊκά – ερευνητικά ιδρύματα & φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών

κάνουμε πράξη σε κάθε νησί το όραμα μας να καταστήσουμε τα νησιά του Ιονίου αντάξια των ανθρώπων τους.

Την τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο ωριμάζουν, χρηματοδοτούνται και υλοποιούνται σύγχρονα έργα Κυκλικής Οικονομίας για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Τα έργα έχουν σαν στόχο την διαλογή στην πηγή (πράσινα σημεία, καφέ κάδος και εξοπλισμός συλλογής βιοαποβλήτων κ.α) και την επεξεργασία των απορριμμάτων πριν την υγειονομική ταφή (Μονάδες Επεξεργασίας Σύμμεικτων και Βιοαποβλήτων) με στόχο την τελική μείωση της ταφής.

Παράλληλα έχουμε προχωρήσει στην ίδρυση του 1ο πανελλαδικά Παρατηρητήριου Κυκλικής Οικονομίας με στόχο να υποστηρίξουμε τους Δήμους οτυ Ιονίου στη δημιουργία πραγματικών κυκλικών πόλεων, βασικό τμήμα των οποίων αποτελεί η διαχείριση των απορριμμάτων.

Υποβάλλαμε πρόταση που εγκρίθηκε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon 2020 και σύντομα θα προχωρήσουμε στην έναρξη των εργασίων για την κατασκευή και λειτουργία του 1ου πλήρως ρομποτικό ΚΔΑΥ στην Ευρώπη.

Σχεδιάζουμε:

  • Την περαιτέρω αύξηση των ρευμάτων που συλλέγονται διακριτά σε συνεργασία με τους Δήμους
  • Πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με έμφαση στα παιδιά. Εκεί πιστεύουμε ότι χτυπάει η καρδιά της σύγχρονης ελληνικής οικογένειας αι εκεί στοχεύουμε.
  • Food Waste program: ένα πρόγραμμα με στόχο την μείωση των υπολειμμάτων τροφών που οδηγούνται προς ταφή. Στην περιοχή μας λόγω του τουρισμού οι ποσότητες αυτές είναι ιδιαίτερα αυξημένες, γεγονός που και σε μεγαλύτερη παραγωγή αποβλήτων οδηγεί και σε απώλεια χρημάτων πρωτογενώς στα καταστήματα εστίασης.
  • Δίκτυο Πράσινων Σημείων Βιομάζας με κύριο στόχο τα κλαδέματα
  • Waste Hub: μια θερμοκοιτίδα με επίκεντρο το σκουπίδι σε όλο τον κύκλο ζωής του, σε συνδυασμό με ένα πρότυπο εκπαιδευτικό κέντρο για στελέχη της δημόσιας διοίκησης και του ιδιωτικού τομέα.

Ο νέος Περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι σε εξέλιξη στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Ένας σχεδιασμός που πέρα από τις αναγκαίες υποδομές διαχείρισης θα υιοθετεί όλες τις διεθνείς καλές πρακτικές στον τομέα. Στην πραγματικότητα θα αποτελεί ένα σχέδιο κυκλικής οικονομίας και αειφορίας στη διαχείριση απορριμμάτων για το Ιόνιο.

Ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων αποτελεί τον οδικό χάρτη που θα μας οδηγήσει σε δραστικό περιορισμό της ταφής απορριμμάτων σε ποσοστό κάτω από το 10% με ταυτόχρονη σημαντική αύξηση της επαναχρησιμοποίησης – ανακύκλωσης.

Για το αποτέλεσμα αυτό πρέπει να μνημονευθεί η πολύ καλή συνεργασία Περιφέρειας, Δήμων, τοπικών παραγόντων και πολιτών με το ΥΠΕΝ. Η λειτουργία ενός φορέα υπεύθυνου για όλα τα νησιά παρέχει τη δυνατότητα του συνολικού σχεδιασμού και της κοινής αντιμετώπισης των προβλημάτων επιτυγχάνοντας τη δυνατότητα για καλύτερο σχεδιασμό και οικονομίες κλίμακας.

Έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε, αλλά προχωράμε όλοι μαζί, συστηματικά, μεθοδικά και με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Κάνουμε πράξη τη δημιουργία της πιο κυκλικής Περιφέρειας της Ευρώπης. Μια Περιφέρειας αντάξιας των ανθρώπων της. Δημιουργούμε ένα θετικό πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα με ξεκάθαρες και πραγματικές λύσεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή