Από την έντυπη έκδοση
Του Μωυσή Λίτση
[email protected]
Μπορεί ο πληθωρισμός να σαρώνει τις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες, η βενζίνη και οι τιμές σε βασικά αγαθά να καίνε την τσέπη των καταναλωτών, αλλά για τις μεγάλες επιχειρήσεις στην Αμερική πέρα βρέχει… Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων για τις αμοιβές των διευθυνόντων συμβούλων από την ανεξάρτητη εταιρεία συμβούλων CAP, η μέση συνολική αποζημίωση που έλαβε ο CEO στις 50 μεγαλύτερες επιχειρήσεις αυξήθηκε πέρυσι στο ποσοστό ρεκόρ του 19%.
Αντιθέτως το μέσο ωρομίσθιο στις ΗΠΑ αυξήθηκε 4,7% πέρυσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, ποσοστό που δεν καλύπτει καν την άνοδο του πληθωρισμού. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ανήλθε πέρυσι στο 6,7%. Το 2022 συνέχισε να αυξάνει και τον Φεβρουάριο σκαρφάλωσε στο 7,9%, με το Bloomberg Economics να επισημαίνει πως το μέσο αμερικανικό νοικοκυριό θα ξοδέψει 5.200 δολάρια περισσότερο για να αγοράσει τα ίδια αγαθά και υπηρεσίες που αγόραζε πέρυσι.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν επιμέρους στοιχεία που αφορούν κλάδους όπως οι πετρελαϊκές βιομηχανίες. Ο ίδιος, άλλωστε, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέκρινε προ ημερών τις πετρελαϊκές εταιρείες της χώρας του ότι κάθονται πάνω σε κέρδη ρεκόρ και δεν αξιοποιούν τις άδειες που έχουν για παραγωγή και εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων, προκειμένου να συμβάλουν στην αποσυμπίεση των πολύ υψηλών τιμών. Οι 25 μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες του κόσμου αποκόμισαν 237 δισ. δολάρια σε κέρδη το 2021. Η ExxonMobil παρουσίασε τα υψηλότερα κέρδη εδώ και επτά χρόνια, 23 δισ. δολάρια.
Η Σαουδική Aramco ανακοίνωσε 110 δισ. δολάρια σε κέρδη, καταγράφοντας αύξηση 124% σε σχέση με το 2020. Η Amazon ανακοίνωσε 33,4 δισ. δολάρια σε κέρδη μετά φόρων το 2021, από 21,3 δισ. δολάρια το 2020. Ακρίβεια για τους πολλούς κέρδη με ουρά για τους λίγους.