Νέα δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο για τα επεισόδια

Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2008 13:35
UPD:13:51

«Δολοφόνοι» κραυγάζουν σε ξέσπασμα οργής οι διαδηλωτές μετά το θάνατο του αγοριού από την αστυνομία, αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian.

A- A A+

The Independent : Φόβοι για συνέχιση της βίας σκιάζουν την Ελλάδα

Δεκάδες νέων συνεπλάκησαν χθες με την αστυνομία έξω από το κοιμητήριο όπου ενταφιάστηκε ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος. Ο θάνατός του ήταν η αφορμή για το ξέσπασμα της οργής για τα κυβερνητικά σκάνδαλα, την ανεργία και τα υψηλά επίπεδα φτώχιας τα οποία επιδεινώνονται από τη διεθνή οικονομική ύφεση.

Guardian

«Δολοφόνοι» κραυγάζουν σε ξέσπασμα οργής οι διαδηλωτές μετά το θάνατο του αγοριού από την αστυνομία

Οι συμπλοκές μεταξύ της ελληνικής αστυνομίας και των χιλιάδων εξοργισμένων διαδηλωτών εξαιτίας του θανάσιμου πυροβολισμού του 15χρονου κλιμακώθηκαν χθες την ώρα που οι αντιπαλότητες κορυφώνονταν έξω από το κοιμητήριο όπου ενταφιάστηκε ο άτυχος νεαρός.

Μετά τις χειρότερες αναταραχές των τελευταίων δεκαετιών στην πρωτεύουσα, τα επεισόδια δεν επιφέρουν απλώς ένα ακόμη πλήγμα στην ήδη «τσαλακωμένη» δημοτικότητα των κυβερνώντων συντηρητικών αλλά συνθέτουν μια εικόνα ολέθρου.

Το μένος των εργαζομένων ενάντια στην αγορακεντρική κυβέρνηση αυξάνει συνεχώς εξαιτίας της δημοσιονομικής πολιτικής, ενώ τα εργατικά συνδικάτα ζητούν αύξηση μισθών και συντάξεων. Αψηφώντας την έκκληση του πρωθυπουργού, τα συνδικάτα κάλεσαν τους εργαζομένους να συμμετάσχουν στην πορεία «για να δείξουμε την αντίθεσή μας στην κρατική καταπίεση και τις συνέπειες της [οικονομικής] κρίσης».

Herald Tribune

Η γενικευμένη οργή για το θάνατο [του εφήβου] πυροδοτήθηκε από αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν «αυξανόμενη απογοήτευση» εξαιτίας της ανεργίας και της διαφθοράς σε μία από τις οικονομίες που βρίσκονται σταθερά στις χαμηλότερες θέσεις της ΕΕ και η οποία έχει επιδεινωθεί λόγω της διεθνούς ύφεσης.

Η απογοήτευση εκδηλώθηκε με βία στους δρόμους από αναρχικούς φοιτητές που παρέμεναν αδρανείς για πολλά χρόνια αλλά φαίνεται να έχουν ανασυγκροτηθεί λόγω της τρέχουσας κρίσης. Ένα βήμα πιο κοντά στην κατάρρευση βρίσκεται ο «μουδιασμένος» πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος κατέχει οριακή πλειοψηφία στη Βουλή, ενώ η πάλαι πότε δημοφιλής κυβέρνησή του σκιάζεται από τα σκάνδαλα.

CNN

Συσπείρωση της ελληνικής αστυνομίας εχθές λόγω της αυξημένης πιθανότητας για συνέχιση των βίαιων επεισοδίων εν όψει της προγραμματισμένης σημερινής εργατικής απεργίας, η οποία αναμένεται να συγκεντρώσει χιλιάδες διαδηλωτές στην πρωτεύουσα.

Πολλαπλά επεισόδια σημειώθηκαν χθες στην Αθήνα μεταξύ των διαδηλωτών και των ΜΑΤ, ενώ πραγματοποιήθηκε πορεία 10.000 περίπου διαδηλωτών στη Βουλή τη στιγμή που χιλιάδες Αθηναίοι συνόδευαν τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο στην τελευταία του κατοικία.

Ο απολογισμός των χαοτικών διαμαρτυριών στην πρωτεύουσα –οι χειρότερες των τελευταίων δεκαετιών- ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ και δεκάδες τραυματιών.

El pais

Πορείες χιλιάδων διαδηλωτών πλημμύρισαν την Αθήνα την ώρα της κηδείας του θύματος της αστυνομίας.

¶ρνηση των εργατικών συνδικάτων να αναστείλουν τη σημερινή προγραμματισμένη γενική απεργία, άμεση διεξαγωγή εκλογών ζητά το σοσιαλιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης.

Πέντε χιλιάδες Αθηναίοι συνόδευσαν τον Αλέξη στην τελευταία του κατοικία ενώ πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα σε όλες σχεδόν τις ελληνικές πόλεις.

ABC

Φουντώνει τη κύμα διαδηλώσεων στην Ελλάδα εν όψει της σημερινής γενικής απεργίας.

Δεν διαφαίνεται ύφεση των επεισοδίων μετά την τέταρτη ημέρα καταστροφών και βανδαλισμών.

Για τέταρτη ημέρα συνεχίστηκαν στο κέντρο πολλών ελληνικών πόλεων οι πορείες διαμαρτυρίας νέων και ταραχοποιών ενάντια στην αστυνομία, την κυβέρνηση και την κρίση. Με ακάλυπτο το πρόσωπο παίρνουν μέρος στις πορείες οι φοιτητές αλλά σε αυτές παρεισφρύουν αναρχικοί και βάνδαλοι.

Πλήρης ημερών θέλει να κατέβει η κυβέρνησή του Καραμανλή σε εκλογές για να προλάβει να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της, η εικόνα που παρουσιάζουν όμως οι υπουργοί της δεν συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή