Άνεμος αλλαγής στην ισπανική κεντροδεξιά - Ο νέος αρχηγός τείνει το χέρι στον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Σάντσεθ

Κυριακή, 03 Απριλίου 2022 10:43
UPD:10:46
REUTERS/Miguel Vidal
A- A A+

Του Μιχάλη Ψύλου 
[email protected]

«Ανεμος αλλαγής» πνέει στο ισπανικό κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) μετά την πανηγυρική εκλογή στην ηγεσία του 60χρονου Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, στο έκτακτο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Σεβίλλη.

Κύρια δύναμη της ισπανικής αντιπολίτευσης, το ΡΡ έχει από χθες στην προεδρία του έναν έμπειρο και μετριοπαθή πολιτικό, με στόχο να επιστρέψει η κεντροδεξιά στην εξουσία στις εκλογές του 2023. Ο 60χρονος Φεϊχό ήταν ο μόνος υποψήφιος για τη διαδοχή του μέχρι χθες ηγέτη του ΡΡ, του 41χρονου Πάμπλο Κασάδο και εξελέγη με ποσοστό πάνω από 98%.

Το έκτακτο, 20ο συνέδριο του ΡΡ συγκλήθηκε για να μπει τέλος στην κρίση που προκλήθηκε από τον «εμφύλιο πόλεμο», μεταξύ του Κασάδο και της Ιζαμπέλ Ντίας Αγιούσο-της προέδρου της περιφέρειας της Μαδρίτης και ανερχόμενου αστεριού στην ισπανική κεντροδεξιά. Ο Κασάδο είχε κατηγορήσει την Αγιούσο για συμμετοχή σε σκάνδαλο αγοράς μασκών για τον κορωνοϊό από εταρεία του αδελφού της, που πουλούσε είδη υγιεινής.Τελικά, η κρίση κατέληξε στην παραίτηση του Κασάδο από την προεδρία του κόμματος, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την εκλογή του.

Ενας από τους βασικούς λόγους της δυσαρέσκειας τόσο των βαρόνων όσο και της βάσης του Λαϊκού Κόμματος κατά του Κασάδο, ήταν ότι δεν είχε ξεκάθαρη στάση απέναντι στο ακροδεξιό Vox. Σε πολλές περιπτώσεις το Λαϊκό Κόμμα και ειδικότερα σε τοπικό επίπεδο συμμάχησε με το ακροδεξιό κόμμα Vox γεγονός που δεν συγχωρησε η μετριοπαθής βάση του κόμματος.

Ο Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, ήταν πρόεδρος της περιοχής της Γαλικίας για 13 χρόνια- είχε κερδίσει σε τέσσερις συνεχόμενες εκλογές με απόλυτη πλειοψηφία- μια εξαιρετικά σπάνια επίδοση στην Ισπανία, γεγονός που τον κατέστησε «σεβαστό βαρώνο» στην κεντροδεξιά. «Αισθάνομαι πιο άνετα στην εξουσία παρά στην αντιπολίτευση», δήλωσε μετά την εκλογή του ο Φεϊχό ,εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το ΡΡ θα επανέλθει στην κυβέρνηση μετά την καταψήφιση του Μαριάνο Ραχόι το 2018, σε πρόταση μομφής που είχε καταθέσει ο σημερινός πρωθυπουργός, σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ, για σκάνδαλα διαφθοράς.

Στόχος η ακροδεξιά

Ο νέος ηγέτης του PP θα έχει μεταξύ των βασικών του αποστολών να περιορίσει την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος Vox, που είναι μεν ανύπαρκτο στο προπύργιο του Φεϊχό στη Γαλικία, αλλά που «ανθεί» σε μεγάλο μέρος της Ισπανίας. Περιθωριακό πριν από λίγα χρόνια, το Vox, που ιδρύθηκε από πρώην μέλη του PP, κατέστη η τρίτη πολιτική δύναμη στην Ισπανία στις βουλευτικές εκλογές του 2019, αποσπώντας 52 βουλευτές- έναντι 88 του PP- σε σύνολο 350 εδρών στο ισπανικό κοινοβούλιο. Ο καθηγητής Ερνέστο Πασκουάλ, του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, τονίζει μάλιστα ότι με τον Φεϊχό στην ηγεσία του, το PP θα επιχειρήσει να «προσελκύσει τις κεντρώες δυνάμεις που είχαν φέρει στο παρελθόν τον Χοσέ Μαρία Αθνάρ και τον Μαριάνο Ραχόι στην εξουσία». Ο Φεϊχό άλλωστε φαίνεται ότι δεν επιδιώκει οποιαδήποτε συνεργασία με την ακροδεξιά για να κερδίσει στις εκλογές, όπως διαφαινόταν με τον προκάτοχό του, Πάμπλο Κασάδο. «Γνωρίζει ο Φεϊχό ότι η στροφή προς την ακροδεξιά, δεν θα καταστήσει δυνατή την απόκτηση κυβερνητικής πλειοψηφίας», τονίζει ο καθηγητής Πασκουάλ. Κρατώντας σαφείς αποστάσεις από το Vox, ο νέος πρόεδρος του ΡΡ τόνισε χαρακτηριστικά ότι πρέπει «να σταματήσουμε να μοιράζουμε κάρτες πατριωτισμού και να δηλώνουμε πιο… Ισπανοί από οποιονδήποτε άλλο».  Ο νέος αρχηγός του PP πάντως, δεν θέλει να αναμετρηθεί κατά μέτωπο με το Vox, γιατί θέλει να κερδίσει τους ψηφοφόρους του. Εδωσε μάλιστα μεγάλη έμφαση στις διαφορές των δύο κομμάτων.

«Σύμφωνο διακυβέρνησης» με τον Σάντσεθ

Αντίθετα, ο νέος  ηγέτης της ισπανικής κεντροδεξιάς έκανε την έκπληξη στην πανηγυρική ομιλία του στο συνέδριο, απλώνοντας το χέρι στον σοσιαλιστή πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ.

Δίνοντας το θεσμικό σήμα εκκίνησης για το νέο αντιπολιτευτικό στυλ του νέου PP, ο Φεϊχό πρότεινε μάλιστα ένα «Σύμφωνο Διακυβέρνησης» στον Ισπανό πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι θα επιδιώξει «μια διαφορετική προσέγγιση στο να λέει «όχι» σε όλα». Αντίθετα, τόνισε, θέλει το ΡΡ να προσεγγίσει «πραγματικά» την κυβέρνηση Σάντσεθ, για την επίτευξη συμφωνιών, με στόχο τη συναίνεση στα καυτά κοινωνικά θέματα που απασχολούν την ισπανική κοινωνία. Στόχος του «Συμφώνου διακυβέρνησης», που προτείνει ο Φεϊχό στον Σάντσεθ είναι να σταματήσει το Σοσιαλιστικό κόμμα να εξαρτάται κοινοβουλευτικά από τους Podemos, γράφει η El Pais. «Αν συμφωνήσει με το PP, η κυβέρνηση Σάντσεθ δεν θα χρειαστεί να στηρίζεται στους Podemos», αναφέρουν στελέχη στο περιβάλλον του Φεϊχό. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, η διαφορά μεταξύ του προηγούμενου ηγέτη του ΡΡ, Πάμπλο Κασάδο και του Φεϊχό ,είναι «η αξιοπιστία του μηνύματος, γιατί τώρα το Σύμφωνο ,που προτείνει το PP δεν είναι «με ανταλλάγματα». Πολύ περισσότερο, η ισπανική κεντροδεξιά δεν αξιώνει πλέον από το Σοσιαλιστικό κόμμα να υιοθετήσει ολόκληρο το οικονομικό πρόγραμμα του Λαϊκού Κόμματος.

Ο αρχηγός της Ισπανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε μάλιστα στο τραπέζι μια σειρά συμφωνιών με την κυβέρνηση Σάντσεθ. Όπως είπε ο Φεϊχό στην ομιλία του, «για να διορθωθεί αυτό που γίνεται λάθος, εγγυόμαστε την υποστήριξή μας στην κυβέρνηση. Για να σταματήσουμε να κρύβουμε τα προβλήματα που υπάρχουν και αυτά που είναι γνωστό ότι έρχονται, εγγυόμαστε τη στήριξή μας στην Κυβέρνηση. Για τη μείωση των φόρων στην ενέργεια, εγγυόμαστε την υποστήριξή μας στην κυβέρνηση. Για να προστατεύσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες μας με μια οικονομία που αναπτύσσεται με υγιή τρόπο, εγγυόμαστε τη στήριξή μας στην κυβέρνηση», τόνισε. Συνεργάτες του Φεϊχό τόνισαν μάλιστα ότι «την επόμενη κίνηση πρέπει να κάνει ο Σάντσεθ». Ο Ισπανός πρωθυπουργός συνεχάρη τον Φεϊχό για την εκλογή του και διαβεβαίωσε τον Φεϊχό  με ένα tweet ότι «σε αυτούς τους πολύπλοκους καιρούς, η συνεργασία με ενότητα και υπευθυνότητα για το κοινό καλό των πολιτών πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλους». Όπως ανακοινώθηκε μάλιστα, ο Σάντσεθ θα συναντήσει τον Φεϊχό την Τρίτη ή την Πέμπτη ,για να συζητήσουν τις νέες προτάσεις της ισπανικής κεντροδεξιάς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή