Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
Παρά τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε η ρωσική οικονομία από την εισβολή στην Ουκρανία και τις κυρώσεις της Δύσης, θα μπορούσε να παρουσιάσει ένα ισχυρό ισοζύγιο, εάν οι μεγαλύτεροι εμπορικοί της εταίροι συνεχίσουν τις εισαγωγές ενέργειας.
Τα νούμερα που δίδουν οι αναλυτές του Bloomberg Analytics δείχνουν ότι η ρωσική οικονομία μπορεί να παραμείνει σε καλή κατάσταση, παρά στις περί αντιθέτου προβλέψεις: η Ρωσία εκτιμάται ότι θα κερδίσει 321 δισ. δολάρια από τις εξαγωγές ενέργειας φέτος, αύξηση περίπου 35% από τα περσινά επίπεδα.
Οδεύει επίσης και σε πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της τάξης των 240 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Διεθνών Χρηματοοικονομικών (IIF). Το ΙIF εκτιμά ακόμη ότι οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου τον Μάρτιο ανήλθαν στα 12,3 δισ. δολάρια, πολύ περισσότερο από τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα. Ο συνδυασμός δε της μεγάλης υποτίμησης του ρουβλιού και ενός ισχυρότερου δολαρίου για το πετρέλαιο θα απέφερε επιπλέον 8,5 τρισ. ρούβλια (103 δισ. δολάρια) σε έσοδα στον ρωσικό προϋπολογισμό φέτος, σύμφωνα με την TS Lombard.
Η Goldman Sachs, της οποίας η ανοδική αναθεώρηση για το φετινό πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το τοποθετεί στα 205 δισ. δολάρια, εκτιμά ότι ενδεχομένως να είναι αρκετό για την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ώστε να ανταποκριθεί στη ζήτηση του ιδιωτικού τομέα για ξένο συνάλλαγμα και να της επιτρέψει να χαλαρώσει τους κεφαλαιακούς ελέγχους. Ωστόσο, με τους Ρώσους καταναλωτές να βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με μία σειρά κρίσεων, από τον πληθωρισμό έως τη μείωση εισοδήματος, η Goldman προβλέπει μείωση 20% των εισαγωγών για φέτος, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με την αναμενόμενη μείωση των εξαγωγών. Ένα υγιές ισοζύγιο παρότι δεν θα αρκούσε να διαφυλάξει τη Ρωσία από μια βαθιά ύφεση, θα βοηθούσε να συνεχιστούν οι κυβερνητικές δαπάνες σε μια περίοδο που η Μόσχα δεν έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Ωστόσο, σύμφωνα με το IIF, ένα ενεργειακό εμπάργκο από την Ε.Ε., τη Βρετανία και τις ΗΠΑ θα οδηγούσε σε μείωση της ρωσικής παραγωγής άνω του 20% και θα κόστιζε στη Ρωσία περί τα 300 δισ. δολάρια σε χαμένα έσοδα από εξαγωγές.
Προειδοποίηση
Εν τω μεταξύ, αναλυτές της Commerzbank εφιστούν την προσοχή στους επενδυτές να μην εκλάβουν την ανάκαμψη του ρουβλιού ως ένδειξη για τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές της Ρωσίας. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι η ανάκαμψη είναι τεχνητή και προειδοποιούν ότι με το ρωσικό ΑΕΠ να προβλέπεται να συρρικνωθεί 10% έως 15% φέτος, οι Ρώσοι θα γίνονται όλο και φτωχότεροι, καθώς ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα υπονομεύει τα εισοδήματά τους