ΔΝΤ: Στο ίδιο έργο θεατές…

Σάββατο, 02 Απριλίου 2022 08:21
UPD:08:21
REUTERS/Yuri Gripas
A- A A+

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη 

Τη γνωστή συνταγή της…  λιτότητας επαναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που παρά τα όσα μεσολάβησαν στα χρόνια των μνημονίων συνεχίζει να πορεύεται στον ίδιο αμφιλεγόμενο δρόμο. Μία μόλις ανάσα πριν από την οριστική έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας η συζήτηση επανέρχεται μονότονα  στα ίδια θέματα. Και όλα αυτά ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει  δημιουργήσει νέα δεδομένα στο οικονομικό πεδίο, με το τσουνάμι των αυξήσεων να  ξεκινά από την ενέργεια και να μετακυλίεται σε βασικά αγαθά.

Το Ταμείο για μια ακόμα φορά στοχεύει στους μισθούς, στις συντάξεις  και στις εισφορές, τρία από τα πλέον «αγαπημένα» του θέματα. Όσον αφορά στον κατώτατο μισθό - που σήμερα να σημειώνει πως  διαμορφώνεται στα 663 ευρώ- μιλά για «συνετή» αύξηση. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει μιλήσει για «σημαντική» αύξηση  του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου, κάτι που άλλωστε είναι αναγκαίο με δεδομένη και την πορεία του πληθωρισμού. Μάλιστα στην ανάγκης  ουσιαστικής ενίσχυσης των χαμηλόμισθων έχουν επανειλλημένα αναφερθεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης 

Το Ταμείο σε όλη την  μνημονιακή περίοδο είχε  βάλει στο μάτι τις συντάξεις και για μια ακόμα φορά επανέρχεται στο θέμα. Αυτή τη φορά βέβαια υπάρχει μια μικρή .. πρόοδος, καθώς δεν συστήνει περικοπές αλλά  «πάγωμα» για φέτος και τυχόν αυξήσεις από το 2023 ανάλογα με το ύψος του πληθωρισμού.

Την ίδια στιγμή το Δ.Ν.Τ  διαφωνεί και με τα σχέδια για μόνιμη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και για μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Υπενθυμίζεται  πως μέχρι τώρα έχει εφαρμοστεί  ένα «ψαλίδι» της τάξης των 3,9 ποσοστιαίων μονάδων στις εισφορές, ενώ …εκκρεμεί μια περαιτέρω μείωση κατά 1.1 ποσοστιαία μονάδα (περικοπή 0.5% είναι προγραμματισμένη για τον Ιούνιο). Όσον αφορά στην εισφορά αλληλεγγύης έχει παγώσει για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και ελεύθερους επαγγελματίες, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει κατάργηση το 2023 για όλους (δηλαδή και για δημοσίους  υπαλλήλους και για συνταξιούχους). 

Ωστόσο το Ταμείο σημειώνει πως τα σχέδια  «για μόνιμη μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές και για μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα πρέπει να αντιστραφούν, καθώς μεταφέρουν το βάρος στις μελλοντικές γενιές και είναι κακώς στοχευμένες». Ή εναλλακτικά να «χρηματοδοτηθούν πλήρως μέσω προσαρμογών άλλων παροχών αλλά και μέσω μέτρων για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης» όπως αναφέρει.

Ουσιαστικά δηλαδή επιμένει να ανοίγει τα ίδια και τα ίδια θέματα, παρά το ό,τι στην πράξη αποδείχθηκε πως η αρχική συνταγή δεν ήταν και η κατάλληλη για την ελληνική οικονομία. Άλλωστε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει αναγνωρίζει τα λάθη που έγιναν στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που έχει παραδεχτεί  δημόσια  και ο ίδιος ο Πολ Τόμσεν. Ο σκληρός  της τότε ομάδας των τροϊκανών έχει μεταξύ άλλων αναγνωρίσει πως θα έπρεπε να γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους νωρίτερα, το 2010.

Τώρα το Δ.Ν.Τ επιχειρεί να επαναφέρει στο προσκήνιο τη γνωστή ατζέντα του, παραβλέποντας πως έχουν αλλάξει οι συνθήκες. Και όλα αυτά τη στιγμή που η χώρα ετοιμάζεται να … αποχαιρετίσει το Ταμείο μέσα από  την πρόωρη εξόφληση του  (με καταβολή των υπολοιπόμενων 1,86 δισεκατομμυρίων ευρώ). 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή