Κρεμλίνο: Υπάρχει καιρός για την πληρωμή σε ρούβλια

Παρασκευή, 01 Απριλίου 2022 13:56
UPD:14:05
REUTERS/MAXIM SHEMETOV
A- A A+

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες με συμβόλαια για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου έχουν ακόμη μπροστά τους εβδομάδες μέχρι να κληθούν πληρώσουν σε ρούβλια, ανέφερε ο  εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει άμεση διακοπή των παραδόσεων.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα με το οποίο ζητεί από ξένους αγοραστές να πληρώνουν από σήμερα το ρωσικό αέριο σε ρούβλια. Σύμφωνα με το διάταγμα, όσα συμβόλαια δεν πληρώνονται σε ρωσικό νόμισμα, θα «παγώνουν».

«Μου έκαναν πολλές ερωτήσεις για το αν αυτό σημαίνει ότι εάν δεν υπάρξει επιβεβαίωση σε ρούβλια, τότε θα διακοπεί η παροχή φυσικού αερίουαπό την 1η Απριλίου. Όχι, δεν θα συμβεί αυτό», είπε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Η πληρωμή για τις παραδόσεις που γίνονται τώρα δεν χρειάζεται να γίνει σήμερα. Και θα πρέπει να γίνει κάπου στο τέλος, στο δεύτερο μισό του μήνα Απριλίου ή ακόμα και στις αρχές Μαΐου», συνέχισε.

Η Gazprom, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός που προμηθεύει περισσότερο από το ένα τρίτο των αναγκών φυσικού αερίου της Ευρώπης, δήλωσε νωρίτερα την Παρασκευή ότι έχει αρχίσει να στέλνει επίσημες ειδοποιήσεις στους πελάτες της σχετικά με τη νέα διαδικασία πληρωμής.

«Η Gazprom, ως ρωσική εταιρεία, συμμορφώνεται ανεπιφύλακτα και πλήρως με τις απαιτήσεις της ρωσικής νομοθεσίας. Οι ειδοποιήσεις σχετικά με τη νέα διαδικασία διακανονισμών σε ρωσικά ρούβλια αποστέλλονται επίσημα σήμερα στους αντισυμβαλλομένους», ανέφερε. Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι θα συνεχίσει να προμηθεύει την Ευρώπη με φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας, «σύμφωνα με τα αιτήματα των ευρωπαίων καταναλωτών».

Οι Ευρωπαίοι έχουν αρνηθεί μέχρι στιγμής να πληρώσουν σε ρούβλια, λέγοντας ότι αυτή η απαίτηση παραβιάζει τα συμβόλαια. Η Ρωσία πρότεινε ένα σχέδιο που χρησιμοποιεί λογαριασμούς σε ξένο νόμισμα και ρούβλια στην Gazprombank. Το ρωσικό σχέδιο σύμφωνα με τη Μόσχα δεν παραβιάζει συμβόλαια ούτε αλλάζει τον όγκο ή τους όρους τιμολόγησης.

Στο μεταξύ από την Ινδία ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα θα αυξήσει τις συναλλαγές που γίνονται απευθείεας σε ρούβλια. 

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή