Στην Ινδία ο Λαβρόφ- Πόσο «ουδέτερο» είναι το Δελχί;

Παρασκευή, 01 Απριλίου 2022 11:55
UPD:11:59
Twitter/ External Affairs Minister, S Jaishankar
A- A A+

Επίσκεψη στην Ινδία πραγματοποιεί ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις σχέσεις των δύο χωρών. Ο Λαβρόφ βρίσκεται στο Νέο Δελχί για συνομιλίες που αναμένεται να συμπεριλάβουν συζητήσεις για το πώς η Ινδία μπορεί να αγοράσει περισσότερο πετρέλαιο από τη Μόσχα.

Σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από τις συνομιλίες του με τον Ινδό ομόλογό του Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ, ο Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία εκτιμά την απάντηση της Ινδίας στον πόλεμο στην Ουκρανία, αναφέρει το Reuters.  «Εκτιμούμε ότι η Ινδία αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση στο σύνολο των γεγονότων και όχι μόνο με μονόπλευρο τρόπο», είπε ο Λαβρόφ.

Η επίσκεψή του στην Ινδία είναι η πρώτη στη χώρα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και έρχεται μια ημέρα μετά την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας στο Δελχί. Σε αντίθεση με τον Τρας, ο Λαβρόφ πρόκειται να συναντήσει τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι.

Η Ινδία έχει μια παράδοση στην ουδετερότητα στην εξωτερική της πολιτική. Για δεκαετίες μετά την ανεξαρτησία της ηγήθηκε του «κινήματος των αδέσμευτων» - μια θέση που διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου στην οποία τα κράτη στον αναπτυσσόμενο κόσμο αρνούνταν να συμπαραταχθούν είτε με το δυτικό είτε με το ανατολικό μπλοκ.

Αναφορικά με τον πόλεμος στην Ουκρανία, το Νέο Δελχί έχει παραμείνει μέχρι στιγμής ουδέτερο, ενώ ο Μόντι έχει ζητήσει να σταματήσει η βία, αλλά δεν έχει καταγγείλει τις ενέργειες της Ρωσίας. Επίσης, μέχρι σήμερα, η Ινδία απείχε από όλες τις ψηφοφορίες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Γιατί η Ινδία είναι τόσο απρόθυμη να θέσει σε κίνδυνο τη σχέση της με τη Ρωσία;

Η Μόσχα και το Δελχί έχουν μακρά ιστορία ισχυρών διπλωματικών, στρατιωτικών, οικονομικών και πολιτιστικών δεσμών. Και έχουν αλληλοϋποστηριχθεί σε επίμαχα διεθνή ζητήματα.

Το Reaction εξηγεί τη σχέση εξάρτησης Ρωσίας και Ινδίας:

Η υποστήριξη της Ρωσίας προς την Ινδία για το Κασμίρ ήταν ξεκάθαρη. Το 2010, ο Βλαντίριμ Πούτιν επιβεβαίωσε τη στάση του υπέρ της Ινδίας για το Κασμίρ όταν υπέγραψε την «Ειδική και Στρατηγική Συνεργασία» και, το 2019, αφού η κυβέρνηση του Μόντι αντιμετώπισε διεθνή καταδίκη για την ανάκληση του ειδικού καθεστώτος του Τζαμού και του Κασμίρ, η Ρωσία επέμεινε ότι αυτό ήταν «εσωτερικό θέμα» για την Ινδία.

Η στάση της Μόσχας για το Κασμίρ μπορεί να εξηγήσει γιατί μεγάλα τμήματα του πληθυσμού της Ινδίας βλέπουν θετικά το Κρεμλίνο. Τα hashtags όπως #IStandWithPutin και #IStandWithRussia έχουν γίνει δημοφιλή στα ινδικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Από την άλλη, το Δελχί έχει εκφράσει επανειλημμένως την υποστήριξή του στη Μόσχα στη διεθνή σκηνή. Στη δεκαετία του 2000, καταψήφισε ένα ψήφισμα της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που καταδικάζει τη «δυσανάλογη χρήση βίας» από τη Ρωσία στον πόλεμο της Τσετσενίας. Το 2014, απείχε από ψήφισμα που καταδίκαζε τη ρωσική εισβολή στην Κριμαία και, το 2020, καταψήφισε ένα άλλο ψήφισμα που καταδίκαζε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κριμαία.

Επίσης, η Ινδία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη Ρωσία για όπλα , με περίπου το 70% του στρατιωτικού υλικού της να εισάγεται από τη Μόσχα. Επιπλέον, ο Μόντι μπορεί κάλλιστα να αισθάνεται ότι δεν έχει την πολυτέλεια να κάνει φάουλ στη Ρωσία τη στιγμή που ο Πούτιν είναι διατηρεί καλές σχέσεις με τον Κινέζο Σι Τζινπίνγκ. Θα φοβάται μήπως η Μόσχα συμπαραταχθεί με το Πεκίνο κατά τη διάρκεια των εδαφικών συγκρούσεων Ινδίας-Κίνας.

Επί του παρόντος, η Ινδία έχει οικονομικό κίνητρο να μην αντιταχθεί στον Λαβρόφ και να ενισχύσει το εμπόριο με τη Μόσχα. Στην πραγματικότητα, το Δελχί εκμεταλλεύεται ήδη τον μειωμένο ανταγωνισμό στις ρωσικές αγορές: στις αρχές του μήνα, συμφώνησε να εισάγει τρία εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού πετρελαίου με μεγάλη έκπτωση.

Την ίδια στιγμή όμως, η Ινδία δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις της με τη Δύση. Έχει εργαστεί σκληρά τα τελευταία χρόνια για να ενισχύσει τους δεσμούς με τις ΗΠΑ και να εδραιώσει τη θέση της στον Τετράπλευρο Διάλογο Ασφαλείας (Quad).

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή