ΕΕ: Πιθανές παραβιάσεις του δικαιώματος ασύλου θα εξετάσει το ευρωκοινοβούλιο

Παρασκευή, 01 Απριλίου 2022 10:59
UPD:11:00
REUTERS/ALEXANDER ERMOCHENKO
A- A A+

Την εφαρμογή των κανόνων για το άσυλο, στο πλαίσιο καταγγελιών για παραβιάσεις του δικαιώματος ασύλου και μη επαναπροώθησης στην ΕΕ, θα αξιολογήσει το ευρωκοινοβούλιο την Τετάρτη 6 Απριλίου. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση, αναφορές για επαναπροωθήσεις σε διαφορετικά σημεία των συνόρων της ΕΕ, όπως αυτά της Ελλάδας με την Τουρκία και αυτά της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Πολωνίας με τη Λευκορωσία, αναμένεται να συζητήσουν την Τετάρτη οι ευρωβουλευτές. 

Πέραν του να επιμείνουν στην ανάγκη διασφάλισης αξιοπρεπών συνθηκών υποδοχής για άτομα που ζητούν διεθνή προστασία στην ΕΕ, αναμένεται επίσης να ζητήσουν το σεβασμό της αρχής του διεθνούς δικαίου που προβλέπεται στο άρθρο 33 της Σύμβασης της Γενεύης, και απαγορεύει την επιστροφή των προσφύγων σε χώρες όπου ενδέχεται να απειλείται η ζωή τους.

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών ταξίδεψε στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2021 και στη Λετονία και Λιθουανία το Μάρτιο του 2022 για να εξακριβώσει ποιες είναι οι συνθήκες υποδοχής των προσφύγων και να ελέγξει εάν εφαρμόζονται ορθά οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου.

Επίσης, το Κοινοβούλιο συγκρότησε, στο πλαίσιο της ίδιας επιτροπής, ομάδα για τον έλεγχο του έργου του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής Frontex, ύστερα από καταγγελίες ότι ενεπλάκη σε επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα προς την Τουρκία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή