Βρετανία: Σκάνδαλο με «θανατηφόρες» γέννες - Δημόσια συγγνώμη του υπουργού Υγείας

Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2022 17:01
UPD:17:03
REUTERS/MAY JAMES
A- A A+

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο της ιστορίας του NHS στο μαιευτικό του τμήμα κυριαρχεί σήμερα στα βρετανικά πρωτοσέλιδα. Μετά από χρόνια καταγγελιών, αποδεικνύεται ότι εκατοντάδες νεογνά και μητέρες έχασαν τη ζωή τους ή τους προκλήθηκαν ανεπανόρθωτες βλάβες μετά τον τοκετό, εξαιτίας αμέλειας του μαιευτικού του προσωπικού.

Η έρευνα της Ντόνα Όκεντεν, μια από τις κορυφαίες μαίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, δημοσιεύθηκε χθες Τετάρτη, διήρκησε συνολικά πέντε χρόνια, εξέτασε 1.592 υποθέσεις από το 2000 έως το 2019 και έφερε μια γλυκόπικρη νίκη για τις οικογένειες των θυμάτων.

Συγκεκριμένα η έρευνα αποδεικνύει, ότι στο νοσοκομείο του Σρούζμπερι - Τέλφορντ, όπου και έγιναν οι περισσότερες καταγγελίες, 201 νεογνά και 9 μητέρες πέθαναν κατά τη διάρκεια της γέννας ή λίγες ώρες μετά, έπειτα από ελλιπή φροντίδα του μαιευτικού προσωπικού.

Επιπρόσθετα, δεκάδες υποθέσεις κατέληξαν σε ανεπανόρθωτες βλάβες καθώς πολλά από τα βρέφη είτε έπαθαν κατάγματα στο κρανίο κατά τον τοκετό είτε εγκεφαλικές βλάβες εξαιτίας έλλειψης οξυγόνου που δεν τους χορηγήθηκε.

 

Επιπρόσθετη έρευνα της αστυνομίας

Η έρευνα παράλληλα καταδεικνύει την κουλτούρα του νοσοκομείου να μην προχωρά σε καισαρικές επεμβάσεις και να θεωρεί αποδεκτή μόνο την φυσική γέννα ενώ σε πολλές από τις περιπτώσεις το προσωπικό αντί να αναλάβει τις ευθύνες κατηγορούσε τις μητέρες, ακόμα και εκείνες που έχασαν τη ζωή τους.

Τα περιστατικά των παραλείψεων αποδόθηκαν είτε σε ελλείψεις προσωπικού, είτε ελλιπούς εκπαίδευσης, είτε γενικής κουλτούρας του νοσοκομείο να μην εμβαθύνει στα περιστατικά ώστε να μάθει από τα λάθη.

Ο υπουργός Υγείας Σάντζιτ Τζάβιντ ζήτησε δημόσια συγγνώμη ενώ επεσήμανε ότι «θα γίνουν σαρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας» διαβεβαιώνοντας ότι «όσοι άνθρωποι εμπλέκονται στις υποθέσεις έχουν απολυθεί ή διαγραφεί από το επαγγελματικό μητρώο ενώ και τα μέλη της διοίκησης έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους».

Επισημαίνεται ότι έχει ξεκινήσει και αστυνομική έρευνα με το όνομα Operation Lincoln, όπου θα εξετάσει περίπου 600 από αυτές τις υποθέσεις.

Κάποια από τα στοιχεία της έρευνας πάντως αποδεικνύουν ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές θα χρειαστούν αρκετό χρόνο μέχρι να υιοθετηθούν από τα νοσοκομεία καθώς 4 στις 10 μαιευτικές κλινικές του NHS της Αγγλίας κρίθηκαν ότι δεν αγγίζουν καν τα πρότυπα ασφαλείας. Τελικό πόρισμα δια στόματος Όκεντεν, «η γέννηση ενός παιδιού δεν είναι ασφαλής για τις γυναίκες στην Αγγλία».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή