Κολομβία: Υποσχέσεις στους αντάρτες της FARC

Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2008 09:12
A- A A+

Ο πρόεδρος της Κολομβίας ¶λβαρο Ουρίμπε προσέφερε χρηματικές αμοιβές και την δέσμευση ότι δε θα φυλακισθούν στους αντάρτες της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας, ή FARC, που θα λιποτακτήσουν από τις τάξεις της παίρνοντας μαζί τους κάποιους από τους ομήρους που κρατά - πρόταση για την οποία εξέφρασε επιφυλάξεις ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο Ουρίμπε διατύπωσε αυτήν την πρόταση χθες Τετάρτη, μετά τη λιποταξία, τον Οκτώβριο, του πρώην μαχητή της οργάνωσης Ουίλσον Μπουένο, γνωστού με το προσωνύμιο «Ισάσα», ο οποίος πήρε μαζί του τον πρώην βουλευτή Όσκαρ Λισκάνο, όμηρο των ανταρτών επί οκτώ χρόνια.

Ο 28χρονος Μπουένο επιβιβάσθηκε σε πτήση με προορισμό το Παρίσι όπου θα ζήσει με τη σύντροφό του, πρώην αντάρτισσα, Λίλια Ιζαμπέλ. Αξιωματούχος του υπουργείου Αμύνης είπε ότι ο Μπουένο θα λάβει αμοιβή ύψους 430.000 δολαρίων.

«Η κυβέρνηση δίνει την ελευθερία κι αμοιβή σε μετρητά» στους αντάρτες που «απελευθερώνουν ομήρους κι εγκαταλείπουν τα όπλα τους», και μάλιστα «όποια κι αν είναι η φύση των εγκλημάτων που έχουν διαπράξει», έστω κι αν δεν μπορούν να παραγραφούν ή να αμνηστευθούν, είπε ο Ουρίμπε, δικαιολογώντας το μέτρο με το σκεπτικό ότι η λιποταξία ενός αντάρτη που θα απελευθερώσει κάποιον απαχθέντα ισοδυναμεί με μια «συμφωνία ανθρωπιστικού χαρακτήρα».

Πάντως ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάριο Ιγουαράν εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς την διαφωνία του δηλώνοντας ότι ο νόμος στην Κολομβία απαγορεύει την απόδοση χάριτος για εγκλήματα όπως αυτά που «διαπράττουν οι αντάρτες» των FARC.

Το ενδεχόμενο μιας «ανθρωπιστικής ανταλλαγής» ομήρων με αιχμαλώτους αποτελούσε το αντικείμενο πολυετών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και την οργάνωση, που κρατά 350-700 ομήρους, περιλαμβανομένων 28 αποκαλούμενων «πολιτικών ομήρων» - προσώπων υψηλού κύρους ή σημασίας - που θέλουν να ανταλλάξουν με περίπου 500 κρατούμενους σε φυλακές των ΗΠΑ και της Κολομβίας.

Ο Μπουένο υπήρξε ο πρώτος που επωφελήθηκε της προσφοράς της Γαλλίας να υποδεχθεί αντάρτες που εγκαταλείπουν τα όπλα και δεν καταζητούνται από τις αρχές της Κολομβίας.

Γαλλικές πηγές ανέφεραν ότι ο Μπουένο ενδέχεται να λάβει άδεια παραμονής κι επίδομα 800 ευρώ από την Μπογοτά ώστε να μπορέσει να προσαρμοστεί στη ζωή στη Γαλλία, μετά από 12 χρόνια στις ζούγκλες της Κολομβίας.

Στο μεταξύ στη Γενεύη, ο αντιπρόεδρος της Κολομβίας Φρανσίσκο Καλδερόν υπεραμύνθηκε της κατάστασης όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα του λέγοντας ότι έχουν διεξαχθεί εκστρατείας πάταξης της βίας των παραστρατιωτικών οργανώσεων και των συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά, ενώ έχει «μειωθεί η ατιμωρησία».

Ο Καλδερόν εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ουάσινγκτον, «όταν αντιληφθεί» τη νέα κατάσταση, «δει την πλήρη εικόνα, την πραγματικότητα της κατάστασης, την προσπάθεια που καταβάλει η κυβέρνηση και το κράτος της Κολομβίας», θα συμφωνήσει στην κύρωση μιας συμφωνίας «ελεύθερου εμπορίου» σε διμερές επίπεδο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή