ΗΠΑ: Εξετάζεται αποδέσμευση μεγάλης ποσότητας αργού για την καταπολέμηση του πληθωρισμού

Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2022 07:08
UPD:07:32
REUTERS/PAVEL MIKHEYEV
A- A A+

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να αποδεσμεύει 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου την ημέρα για μήνες από το στρατηγικό της απόθεμα (Strategic Petroleum Reserve, SPR), δήλωσαν τρεις πηγές ενημερωμένες σχετικά στην Ουάσινγκτον. Σκοπός είναι να πέσουν οι τιμές των καυσίμων.

Η συνολική αποδέσμευση μπορεί να φτάσει τα 180 εκατομμύρια βαρέλια, ανέφεραν οι πηγές, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας πριν από την επίσημη απόφαση.

Το σχέδιο συνοδεύεται από διπλωματική ώθηση προς τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας να συντονίσει μια παγκόσμια αποδέσμευση αποθεμάτων από άλλες χώρες. Δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση για την παγκόσμια κυκλοφορία, αλλά ο Λευκός Οίκος ενδέχεται να κάνει ανακοίνωση σχετικά με την αποδέσμευση στις ΗΠΑ την Πέμπτη, είπε μία από τις πηγές. 

Οι τιμές του αμερικανικού αργού υποχωρούν έως και 5,5% την Πέμπτη, αφού κυκλοφόρησε η πληροφορία για την πιθανή αποδέσμευση ποσότητας από το αμερικανικό στρατηγικό απόθεμα.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα μιλήσει την Πέμπτη για τις προσπάθειές του να μειώσει τις τιμές της ενέργειας «και να μειώσει τις τιμές του φυσικού αερίου...», για τις οποίες κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Ρωσία συγκαταλέγεται στους βασικούς παραγωγούς πετρελαίου σε διεθνή κλίμακα: συνεισφέρει το 10% της ποσότητας που διατίθεται παγκοσμίως. Όμως οι κυρώσεις και οι δισταγμοί των επενδυτών αναμένεται να μειώσουν κατά περίπου τρία εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα την ποσότητα ρωσικού πετρελαίου στην αγορά από τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΔΟΕ).

Ο Μπάιντεν δέχεται πιέσεις να επιβραδύνει τον ρυθμό του πληθωρισμού, και κυρίως  να μειώσει τις τιμές της βενζίνης, καθώς πλησιάζουν οι ενδιάμεσες εκλογές τον Νοέμβριο. Παρά τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης πέρυσι ότι οι τιμές της καυσίμων θα πέσουν το 2022, αντίθετα έχουν αυξηθεί δραματικά, με τη βενζίνη στην Καλιφόρνια να κοστίζει επί του παρόντος σχεδόν 6 δολάρια το γαλόνι, σύμφωνα με το auto club AAA. Ο εθνικός μέσος όρος είναι 4,24 δολάρια. 

Ο Μπάιντεν έχει ήδη «κλείσει» δύο μεγάλες αποδεσμεύσεις πετρελαίου από τα αποθέματα των ΗΠΑ τους τελευταίους έξι μήνες, 50 εκατομμύρια βαρέλια τον Νοέμβριο και άλλα 30 εκατομμύρια βαρέλια τον Μάρτιο, μετά τη ρωσική εισβολή. 

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει ακόμη το ενδεχόμενο να άρει προσωρινά τους περιορισμούς στις θερινές πωλήσεις μιγμάτων βενζίνης-αιθανόλης για να μειωθεί η τιμή των καυσίμων, σύμφωνα με τρεις πηγές. Η χρήση περισσότερης αιθανόλης θα μπορούσε να συμβάλει να μειωθούν οι τιμές καθώς το καύσιμο αυτό, που παράγεται από το καλαμπόκι, είναι επί του παρόντος φθηνότερο από τη βενζίνη.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή