Ινδία: Νέα μέτρα κατά της τρομοκρατίας

Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2008 11:12
A- A A+

Περισσότεροι πράκτορες και αστυνομικοί, σύγχρονη τεχνολογία και μια νέα εθνική υπηρεσία ερευνών, είναι μερικά από τα μέτρα που λαμβάνει η Ινδία για να αντιμετωπίσει επιθέσεις ανάλογες με αυτές της πόλης Μουμπάι τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε σήμερα ο Ινδός υπουργός Εσωτερικών Παλανιαπάν Τσινταμπαράμ.

Η απόφαση λήψης αυτών των μέτρων έρχεται μετά την έντονη κριτική που δέχτηκε η κυβέρνηση του Νέου Δελχί ότι δεν έκανε αρκετά ώστε να εμποδίσει πολύνεκρες επιθέσεις, όπως αυτές στην πόλη Μουμπάι, κυρίως λόγω των τεράστιων κενών που υπάρχουν στους κρατικούς μηχανισμούς της ασφάλειας και των πληροφοριών.

«Ανακάλυψα πως υπάρχει η τάση να αντιμετωπίζονται πληροφορίες που δεν είναι απολύτως ακριβείς ως μη αξιόπιστες», τόνισε ο υπουργός μιλώντας στο ινδικό κοινοβούλιο. «Επίσης δεν είναι συγκεκριμένο το ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για την αξιοποίηση αυτών των πληροφοριών», πρόσθεσε.

Ο Τσινταμπαράμ παραδέχτηκε πως το Λιμενικό και το Ναυτικό είχαν πληροφορίες ότι ένα σκάφος που μετέφερε εξτρεμιστές μαχητές ήταν πιθανόν να εισέλθει στα ινδικά χωρικά ύδατα.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ινδίας βρίσκονται εδώ και καιρό στον στόχαστρο επειδή δεν διαθέτουν ένα ολοκληρωμένο αντιτρομοκρατικό σχέδιο, αλλά ούτε και την δυνατότητα συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών. Ο εξοπλισμός των αστυνομικών είναι φτωχός: συνήθως έχουν μόνο ένα κοντάρι...

Επισημαίνοντας την έλλειψη συντονισμού στο θέμα της ασφάλειας, οι ινδικές εφημερίδες αποκάλυψαν πως ένας άντρας για τον οποίον υπήρχαν υποψίες ότι υποστήριζε τους υπευθύνους των επιθέσεων στη Μουμπάι και συνελήφθη ήταν στην πραγματικότητα μυστικός πράκτορας που προσπαθούσε να εισχωρήσει σε οργανώσεις του Κασμίρ.

Βομβιστικές και άλλες επιθέσεις είναι τόσο συχνές στην Ινδία που την καθιστούν ανάμεσα στις πλέον επικίνδυνες χώρες του κόσμου. Τουλάχιστον 400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα στη χρονιά σε περίπου δέκα επιθέσεις.

Οι έρευνες για τις βομβιστικές επιθέσεις ακολουθούν πάντα τον ίδιο προβλέψιμο δρόμο: βόμβες εκρήγνυνται, η αστυνομία συλλαμβάνει υπόπτους, κυρίως μουσουλμάνους, και μετά η διαδικασία παγώνει.

Στην ομιλία του ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως θα προσπαθήσει να αλλάξει την κατάσταση.

«Τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, καθήκον μου θα είναι να πάρω ορισμένες σκληρές αποφάσεις και να προετοιμάσω τη χώρα και το λαό για να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της τρομοκρατίας», υπογράμμισε.

Ανάμεσα στα μέτρα αυτά, πρόσθεσε, είναι και η δημιουργία μιας Ενιαίας Διοίκησης της Ακτοφυλακής που θα εγγυάται την ασφάλεια των μήκους 7.500 χιλιομέτρων ινδικών ακτογραμμών, η κάλυψη των κενών στις υπηρεσίες πληροφοριών, η αναβάθμιση της τεχνολογίας, η σύσταση ειδικά εκπαιδευμένων ομάδων και η ίδρυση σχολών αντιτρομοκρατίας.

Ο Τσινταμπαράμ πρότεινε επίσης να ενισχυθεί η νομοθεσία για την πρόληψη, τις έρευνες και την τιμωρία των τρομοκρατικών ενεργειών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή