Κόντρα στη Βουλή για τα επεισόδια

Aλ. Αλαβάνος: Οι ευθύνες είναι στον πρωθυπουργό
Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2008 12:40
UPD:14:09

«Πρέπει όμως αυτή η Βουλή κι αυτή η κυβέρνηση να καταλάβει την οργή της νέας γενιάς», σημείωσε ο κ. Αλαβάνος.

A- A A+

Οι ευθύνες είναι στον πρωθυπουργό τόνισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος κατά τη συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεις του ιδίου και του βουλευτή του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζή για το θάνατο του 15χρονου μαθητή, στην οποία απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

«Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ αγωνιζόμαστε ενάντια στις αδικίες και την αναλγησία του συστήματος. Δεν αγωνιζόμαστε ενάντια σε βιτρίνες, ενάντια σε αυτοκίνητα, ενάντια στην περιουσία συμπολιτών μας και ενάντια στα κτίρια τα δημόσια τα οποία υπερασπιζόμαστε ως συλλογική περιουσία. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι απέναντι στη βία», υπογράμμισε ο κ. Αλαβάνος απαντώντας στις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί σε βάρος του κόμματος του με αφορμή τα επεισόδια των τελευταίων ημερών.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Αλ. Αλαβάνος: Η κυβέρνηση φοράει κουκούλα

Αλ. Αλαβάνος: Η κυβέρνηση φοράει κουκούλα

«Πρέπει όμως –σημείωσε- αυτή η Βουλή κι αυτή η κυβέρνηση να καταλάβει την οργή της νέας γενιάς. Να καταλάβει αυτούς τους χιλιάδες, χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα μαθητές και μαθήτριες οι οποίοι εκφράζουν έναν μεγάλο θυμό για την απώλεια του συμμαθητή τους αλλά και για όλη αυτή την καταπίεση την οποία βιώνει η νέα γενιά».

Φοβάμαι, πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση φοράει την κουκούλα αξιών οι οποίες δεν υπάρχουν σήμερα στη χώρα μας.

«Είναι δυνατόν, μετά από ένα τέτοιο γεγονός να έχουμε ευθύνες τριών ανθρώπων (των δύο φρουρών και του διοικητή του Τμήματός τους);», ρώτησε τον υπουργό ο κ. Αλαβάνος και συμπλήρωσε: «Είναι δυνατόν; Είναι δυνατόν να περιοριστούμε σε μια παραίτηση που υποβάλατε εσείς ή ο αρμόδιος υφυπουργός και μέσα σε δευτερόλεπτα δεν έγινε δεκτή από τον Πρωθυπουργό;»

«Εμείς ζητήσαμε, πιστεύουμε ότι οι ευθύνες είναι στον Πρωθυπουργό -εκεί αγγίζουν τελικά- ο οποίος έχει την εποπτεία της συνολικής πολιτικής κι ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να μείνει. Και δεν έχει πια και το ηθικό δικαίωμα, αν θέλετε, και τη νομιμοποίηση από την κοινωνία και από το πιο δυνατό τμήμα της που είναι η νεολαία», υποστήριξε ο κ. Αλαβάνος, ζητώντας παράλληλα τη σύσταση διακομματική επιτροπή για την αναδιοργάνωση της Αστυνομίας.

Τέλος, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι ο υπουργός Εσωτερικών δεν μπορεί να έχει «τον ρόλο του ελέγχοντος και του ελεγχόμενου», «να είναι ταυτοχρόνως Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Υπουργός Επικοινωνίας το ίδιο πρόσωπο», καταγγέλλοντας παράλληλα κοινή στάση ΝΔ, ΚΚΕ και ΛΑ.Ο.Σ., με την οποία –όπως είπε- προσπαθούν να αποδώσουν τις ευθύνες για ένα κοινωνικό φαινόμενο στο ΣΥΡΙΖΑ.

«Οφείλετε μια απάντηση. Δεν μπορείτε να είστε και Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Υπουργός Ενημέρωσης και ναν έχετε τα non paper και τις συνεργασίες και να στρέφεστε στις δυνάμεις που προσπαθούν να κατανοήσουν, να ζητήσουν συγνώμη, να κατανοήσουν τη νεολαία και να την στηρίξουν», είπε ο κ. Αλαβάνος απευθυνόμενος στον κ. Παυλόπουλο.

Μετά από πρόταση του κ. Αλαβάνου και τη σύμφωνη γνώμη του Σώματος, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Αλέξανδρου-Ανδρέα Γρηγορόπουλου.

Π. Παυλόπουλος: Η αστυνομία δεν πρέπει να βάλλεται

Η αστυνομία δεν πρέπει να βάλλεται, σημείωσε στην απάντησή του ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως δεν είναι υπουργός Τύπου.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Π. Παυλόπουλος: Καταδικάζουμε τη δολοφονική πράξη

Π. Παυλόπουλος: Καταδικάζουμε τη δολοφονική πράξη

Ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε πως οι κουκουλοφόροι εκμεταλλεύονται στυγνά την μνήμη του μαθητή, στρέφονται κατά της δημοκρατίας και τόνισε πως πρέπει να έχουν την αντιμετώπιση που τους ταιριάζει.

Η σημερινή αστυνομία δεν είναι βραχίονας ενός αστυνομικού κράτους, αλλά είναι κοντά στον πολίτη, υποστήριξε, επισημαίνοντας πως δεν υπήρξε, ούτε πρόκειται να υπάρξει, οποιαδήποτε παρέκβαση που να μην τιμωρήθηκε κάποιος άμεσα, όπως αυτή των πυροβολισμών στον αέρα από άνδρες της αστυνομίας αυτές τις ημέρες.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Π. Παυλόπουλος: Όχι στους υπονομευτές της δημοκρατίας

Π. Παυλόπουλος: Όχι στους υπονομευτές της δημοκρατίας

«Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον τρόπο που ενήργησε ο ειδικός φρουρός, αλλά και τον τρόπο που απολογείται αποδεικνύοντας τη νοοτροπία του», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, με αφορμή την απολογία του αστυνομικού που κατηγορείται για το θάνατο του 15χρονου, κάνοντας «λόγο δολοφονική πράξη».

«Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει, ούτε τον τρόπο με τον οποίο πήγε και χτύπησε ένα παιδί, όπως κι αν έγινε αυτό, όπως επίσης, τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον τρόπο με τον οποίο ένας άνθρωπος στη συνέχεια, κατά το δικαίωμα που έχει να απολογηθεί, δικαιολογείται προς αυτή την κατεύθυνση. Και αυτό έδειξε τη νοοτροπία του. Για το Σώμα της Αστυνομίας αυτός ο άνθρωπος, και με τον τρόπο με τον οποίο έδρασε και με τον τρόπο με τον οποίο εν συνεχεία απολογείται, ήδη έχει καταδικαστεί», τόνισε χαρκτηριστικά ο υπουργός και εκτίμησε πως «ο πέλεκυς της δικαιοσύνης θα είναι βαρύς».

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Π. Παυλόπουλος: Μη μηδενίζουμε την προσφορά της αστυνομίας

Π. Παυλόπουλος: Μη μηδενίζουμε την προσφορά της αστυνομίας

Όπως επεσήμανε, το περιστατικό ήταν μεμονωμένο και δεν αποτελεί τον κανόνα στην ελληνική αστυνομία, ενώ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί εκδηλώσεις ωμής βίας και παραβιάσεις των δημοκρατικών αρχών. Είναι ευκαιρία να στείλουμε ένα μήνυμα ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή απέναντι στους εχθρούς της δημοκρατίας που κρύβονται κάτω από κουκούλες, πρόσθεσε.

ΚΚΕ: Παρακράτος παρακράτος ντόπιων και ξένων υπηρεσιών

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής παρατήρησε ότι τα κρούσματα της αστυνομικής αυθαιρεσίας δεν είναι μεμονωμένα, ενώ αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα για ανθρώπους που εμφανίζονται τη μία ως κουκουλοφόροι και την άλλη ως μέλη της αστυνομίας.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Σπ. Χαλβατζής: Επαναλαμβανόμενα κρούσματα βαρβαρότητας

Σπ. Χαλβατζής: Επαναλαμβανόμενα κρούσματα βαρβαρότητας

«Η κουκούλα καμία φορά δεν βοήθησε το εργατικό λαϊκό κίνημα: Είμαστε ξεκάθαροι. Δεν θεωρούμε ότι όλοι αυτοί που έδρασαν τις τελευταίες ημέρες, οι λεγόμενοι κουκουλοφόροι, ήσαν μαθητές. Οι μαθητές, οι νέοι, οι φοιτητές δεν σπάζουν. Δεν καταστρέφουν. Αυτοί που καταστρέφουν, ρίχνουν λάδι στους μηχανισμούς της αστικής τάξης για να πάρει νέα αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα», υπογράμμισε ο κ. Χαλβατζής.

Εξέφρασε μάλιστα τη βεβαιότητα ότι «αυτή την κατάσταση, αυτό το παρακράτος που διαμορφώνεται, και το οποίο έχει άμεση σχέση με μηχανισμούς και υπηρεσίες, ντόπιες και ξένες, και μπορεί κάποια στιγμή να ξεφύγει κι από τον έλεγχο των κυβερνώντων, ένα παρακράτος που οικοδομείται για πολλές δεκάδες χρόνια, μόνο το εργατικό λαϊκό κίνημα μπορεί να τσακίσει το χέρι αυτού του παρακράτους».

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Σπ. Χαλβατζής: Το ΚΚΕ καταδίκασε τη συνθήκη του Μααστρίχτ

Σπ. Χαλβατζής: Το ΚΚΕ καταδίκασε τη συνθήκη του Μααστρίχτ

Γ. Καρατζαφέρης: Δεν καταδικάσατε, αλλά εμμέσως περιγράψατε...

Έντονα επικριτικός απέναντι σε δήλωση που φέρεται να έκανε σε ημερήσια εφημερίδα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκε κατά την παρέμβασή του στη Βουλή ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Γ. Καρατζαφέρης: Υπερ της τρομοκρατίας ο ΣΥΡΙΖΑ;

Γ. Καρατζαφέρης: Υπερ της τρομοκρατίας ο ΣΥΡΙΖΑ;

«Περιμένω μια διάψευση [..] Kάντε μια επιστολή και διαψεύστε, γιατί αφήνετε εικόνες ότι υπάρχουν βουλευτές που είναι υπέρ της τρομοκρατίας», δήλωσε ο κ. Καρατζαφέρης, απευθυνόμενος στον κ. Αλαβάνο.

«Δεν καταδικάσατε, αλλά εμμέσως περιγράψατε ότι είστε εναντίον της τρομοκρατίας», σημείωσε αναφερόμενος στην ομιλία του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και επανέλαβε πως «δεν μπορεί να ακούγεται, να γράφεται ότι υπάρχει βουλευτής του Κοινοβουλίου που είναι υπέρ της τρομοκρατίας».

Σε ανακοίνωσή της η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για ανοίκεια επίθεση από τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ., που όπως αναφέρεται, μάλλον θα αναφέρεται σε μια ομιλία του Γρηγόρη Ψαριανού, βουλευτή Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, επισυνάπτοντας το σχετικό κείμενο-απάντηση του βουλευτή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή