Λαβρόφ: Η Κίνα μέρος της νέας «δίκαιης, δημοκρατικής παγκόσμιας τάξης»

Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2022 14:28
UPD:14:37
twitter/ MFA Russia
A- A A+

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, χαιρέτισε την Κίνα ως μέρος μιας νέας «παγκόσμιας τάξης» ενόψει της συνάντησής του με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι.

Στην πρώτη επίσκεψή του στην Κίνα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα, ο Λαβρόφ είπε ότι ο κόσμος «ζει μια πολύ σοβαρή φάση στην ιστορία των διεθνών σχέσεων», αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών πριν από τη συνάντησή του, ο Λαβρόφ είπε: «Εμείς, μαζί με εσάς και με τους συμπαθούντες μας θα κινηθούμε προς μια δίκαιη, δημοκρατική, με πολλούς πόλους παγκόσμια τάξη πραγμάτων».

Ο Λαβρόφ και ο Γουάνγκ φωτογραφήθηκαν έπειτα μαζί μπροστά από τις εθνικές τους σημαίες.

Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Μόσχα, οι δύο χώρες αναφέρουν πως θέλουν «να συνεχίσουν την εμβάθυνση του συντονισμου στην εξωτερική πολιτική» και «να διευρύνουν την κοινή δράση», όμως χωρίς να αναφέρουν συγκεκριμένα μέτρα.

«Η σινορωσική συνεργασία είναι χωρίς όρια»

Οι δυτικές δυνάμεις προειδοποίησαν το Πεκίνο να μην υποστηρίξει το καθεστώς του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, κάτι που θα επέτρεπε στη Μόσχα να μειώσει τον αντίκτυπο των κυρώσεων. Οι κινεζικές επιχειρήσεις επιδεικνύουν σύνεση στις ανταλλαγές τους με τη Ρωσία, φοβούμενες μήπως πληγούν εμμέσως από τις κυρώσεις αυτές.

Ο Λαβρόφ χρειάστηκε συνεπώς να αρκεσθεί σε μια εκ νέου διαβεβαίωση για την απεριόριστη φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τις ΗΠΑ.

«Η σινορωσική συνεργασία είναι χωρίς όρια. Η αναζήτησή μας για ειρήνη είναι χωρίς όρια, η υπεράσπιση της ασφάλειάς μας είναι χωρίς όρια, η αντίθεσή μας στην ηγεμονία είναι χωρίς όρια», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Ουενμπίν, ερωτηθείς σχετικά με την επίσκεψη του ρώσου υπουργού.

Από τις 24 Φεβρουαρίου, το Πεκίνο αρνείται να καταδικάσει την εισβολή στην Ουκρανία.

Στις αρχές Μαρτίου, ο Ουάνγκ Γι είχε μάλιστα χαιρετίσει τη «στέρεη σαν βράχο» φιλία με τη Μόσχα και είχε υπεραμυνθεί των «εύλογων» ανησυχιών της Ρωσίας για την ασφάλειά της.

Μερικές εβδομάδες πριν από τον πόλεμο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ο ίδιος γίνει θερμά δεκτός από τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο. Οι δύο χώρες είχαν ήδη από τότε κάνει λόγο για μια φιλία «χωρίς όρια» και είχαν καταγγείλει «την επέκταση» του ΝΑΤΟ.

naftemporiki.gr

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή