ΟΗΕ: Χαιρετίζει την προσωρινή κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη

Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2022 11:43
UPD:11:47
REUTERS/KHALED ABDULLAH
A- A A+

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών χαιρέτισε την απόφαση των αντιμαχόμενων πλευρών στην Υεμένη να κηρύξουν προσωρινή κατάπαυση του πυρός και τις κάλεσε να συμμετέχουν «χωρίς προϋποθέσεις» στις ειρηνευτικές προσπάθειες του οργανισμού.

Ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία που στηρίζει την κυβέρνηση της Υεμένης και επεμβαίνει στη χώρα εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι από το 2015 ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός από σήμερα και για όλο τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού.

«Ο συνασπισμός ανακοινώνει με την παρούσα την αναστολή των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Υεμένη από τις 06:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) της 30ης Μαρτίου 2022», ανέφερε σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε χθες Τρίτη το βράδυ από το σαουδαραβικό πρακτορείο SPA.

Η κατάπαυση της πυρός «συμπίπτει με την έναρξη των διαβουλεύσεων μεταξύ των Υεμενιτών, με στόχο να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την επιτυχία τους και ένα περιβάλλον ευνοϊκό για τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνευση», πρόσθετε η διοίκηση του συνασπισμού.

Στις μουσουλμανικές χώρες το Ραμαζάνι ξεκινά στις αρχές Απριλίου.

Στο Ριάντ διαξάγονται από σήμερα συνομιλίες υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, αλλά χωρίς τη συμμετοχή των Χούθι που αρνήθηκαν να μεταβούν σε «εχθρικό» έδαφος.

«Είμαι ευγνώμων για την ομόφωνη στήριξη που εκφράστηκε προς τις προσπάθειες του ΟΗΕ με στόχο την άμεση αποκλιμάκωση και την πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης», ανέφερε στο Twitter ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη Χανς Γκρούντμπεργκ.

Οι Χούθι, αφού εξαπέλυσαν την Παρασκευή 16 επιθέσεις εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, ανακοίνωσαν το Σάββατο μονομερή εκεχειρία τριών ημερών.

Οι αντάρτες εμφανίστηκαν πρόθυμοι για μόνιμη κατάπαυση του πυρός με την προϋπόθεση ότι το Ριάντ θα άρει «τον αποκλεισμό» της Υεμένης, θα σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές στη χώρα και θα αποσύρει τις δυνάμεις του.

Ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία ελέγχει τον εναέριο και θαλάσσιο χώρο της Υεμένης, επιτρέποντας μόνο τις πτήσεις του ΟΗΕ να προσγειώνονται στο αεροδρόμιο της Σαναά. Μια κατάσταση την οποία οι Χούθι χαρακτηρίζουν «αποκλεισμό».

Ανταλλαγή κρατουμένων

Χθες το Ριάντ επεσήμανε ότι αναμένει «σοβαρά μέτρα» από τους Χούθι, κυρίως σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή κρατουμένων, προτού αποφασίσει αν θα κηρύξει εκεχειρία.

Οι σιίτες αντάρτες είχαν ανακοινώσει την Κυριακή το βράδυ μια συμφωνία για την απελευθέρωση 1.400 κρατουμένων από την κυβέρνηση με αντάλλαγμα 823 κρατούμενους των Χούθι, ανάμεσά τους 16 Σαουδάραβες, τρεις Σουδανοί και ο αδελφός του προέδρου της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι.

«Συμφωνία για την ανταλλαγή κρατουμένων υπογράφηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ», έγραψε στο Twitter o Αμπντελκαντέρ αλ Μουρτάντα εκπρόσωπος των Χούθι.

Ο Χάντι Χάιγκ, κυβερνητικός αξιωματούχος αρμόδιος για το θέμα, διευκρίνισε επίσης στο Τwitter ότι μια συμφωνία «βρίσκεται υπό εξέταση».

Η τελευταία ανταλλαγή κρατουμένων είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2020 και είχε επιτρέψει την απελευθέρωση 1.056 ανθρώπων.

Η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) στην Υεμένη, αρμόδια για τις ανταλλαγές κρατουμένων, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόοδο στις συνομιλίες.

«Όμως γνωρίζουμε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις αυτού του είδους στη διάρκεια μιας ενεργής σύγκρουσης είναι περίπλοκες και χρειάζονται χρόνο», επεσήμανε ο εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ Μπασίρ Όμαρ.

Ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός επεμβαίνει στην Υεμένη από το 2015 για να στηρίξει την κυβέρνηση της χώρας, αφού οι Χούθι κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σαναά το 2014.

Οι αντάρτες ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης, της πιο φτωχής χώρας της αραβικής χερσονήσου.

Με σχεδόν 380.000 νεκρούς, εκατομμύρια εκτοπισμένους και μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας στα πρόθυρα του λιμού, ο πόλεμος έχει προκαλέσει στην Υεμένη μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές καταστροφές παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή