Ενεργά γιγάντια κρυοηφαίστεια στον Πλούτωνα

Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2022 10:20
UPD:10:22
NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Labo

Στη φωτογραφία του Πλούτωνα τα σημεία που σημειώνονται με μπλε χρώμα είναι ορισμένα από τα κρυοηφαστεία του νάνου πλανήτη που σύμφωνα με τη νέα μελέτη είναι ενεργά. 

A- A A+

Μπορεί να έχουν περάσει επτά χρόνια από την εξερεύνηση του Πλούτωνα από το σκάφος της αποστολής New Horizons της NASA όμως ο τεράστιος όγκος δεδομένων που κατέγραψε και μετέδωσε στη Γη συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο μελέτης και αποκάλυψης νέων άγνωστων στοιχείων για τον παγωμένο νάνο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. 

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature Communications» ερευνητές, με επικεφαλής την Κέλσι Σίνγκερ του ερευνητικού Ινστιτούτου Southwest Research του Κολοράντο, αναφέρουν την ύπαρξη ενεργών κρυοηφαιστειών. Κρυοηφαιστειακή δραστηριότητα (ηφαίστεια που «ξερνάνε» πάγο) έχει παρατηρηθεί σε αρκετά μέρη στο ηλιακό σύστημα μας. Ο Πλούτωνας διαθέτει ένα βραχώδη πυρήνα, αλλά προηγούμενες εκτιμήσεις θεωρούσαν ότι η θερμότητα στο εσωτερικό του - άρα και η ηφαιστειακή δραστηριότητα - θα βρισκόταν σε πολύ χαμηλό επίπεδο στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του.

Οι ερευνητές ανέλυσαν εικόνες μιας περιοχής στα νοτιοδυτικά της παγωμένης πεδιάδας Σπούτνικ (Sputnik Planitia), η οποία καλύπτει μια αρχαία μεγάλη λεκάνη πρόσκρουσης έκτασης περίπου 1.000 χιλιομέτρων. Η εξέταση της γεωμορφολογίας και της σύστασης της καλυμμένης με πάγους περιοχής δείχνει ότι δημιουργήθηκε από κρυοηφαιστειακή δραστηριότητα.

Στην περιοχή υπάρχουν πολλοί ηφαιστειακοί κώνοι ύψους έως επτά χιλιομέτρων και διαμέτρου 10 έως 150 χιλιομέτρων. Ενδεικτικά, ο όγκος του λεγόμενου ηφαιστειακού όρους Ράιτ (Wright Mons) του Πλούτωνα, είναι παρόμοιος με εκείνον του Μάουνα Λόα της Χαβάης, ενός από τα μεγαλύτερα ηφαίστεια στη Γη. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η δημιουργία της περιοχής θα χρειάστηκε αρκετά διαφορετικά σημεία κρυοηφαιστειακής δραστηριότητας και ένα μεγάλο συνολικό παγωμένων υλικών που εκτινάχθηκαν από τα ηφαίστεια. Επίσης η περιοχή δεν έχει κρατήρες πρόσκρουσης, αντίθετα με άλλες περιοχές του Πλούτωνα.

Για αυτό οι ερευνητές συμπέραναν ότι η κρυοηφαιστειακή δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή, είναι σχετικά πρόσφατη στην ιστορία του Πλούτωνα και μια ένδειξη ότι πιθανώς το εσωτερικό του μικρού απομακρυσμένου πλανήτη έχει περισσότερη θερμότητα από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως. Να σημειωθεί ότι το σκάφος της αποστολής New Horizons συνεχίζει το ταξίδι του στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος και εξερευνά την ζώνη Κάιπερ στην οποία υπάρχουν αμέτρητοι παγωμένοι διαστημικοί βράχοι που θεωρούνται απομεινάρια των διεργασιών δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος. 

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς