Οι διαμαρτυρίες κατά της εκλογικής διαδικασίας στη Ρωσία και της επιστροφής του Βλαντίμιρ Πούτιν στην προεδρία το 2011-13, ο συριακός εμφύλιος πόλεμος, η ουκρανική επανάσταση του «EuroMaidan» του 2014 και οι μαζικές διαδηλώσεις κατά του Λευκορώσου δικτάτορα Αλεξάντερ Λουκασένκο το 2021 ήταν όλα γεγονότα που ενορχηστρώθηκαν από την CIA. Αυτό φαίνεται να υποστηρίζει ο Ρώσος πρόεδρος, όπως εξηγεί ο καθηγητής Μαρκ Γκαλεότι.
Εθνική Φρουρά: Πώς δημιουργήθηκε και ποιος ο σκοπός της
Με βάση αυτό το σκεπτικό δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Πούτιν προετοιμάζεται για μια μάχη με την «πέμπτη φάλαγγα» για χρόνια. Μία από τις κινήσεις του για αυτό το σκοπό ήταν η δημιουργία της ομάδας Rosgvardiya, ή Εθνοφρουρά, το 2016. Η δημιουργία της μονάδας μετέφερε περίπου 180.000 μέλη του προσωπικού ασφαλείας (και άλλους τόσους ιδιωτικούς φρουρούς) από το υπουργείο Εσωτερικών στη νέα αυτή δύναμη υπό τον στρατηγό Βίκτορ Ζολότοφ.
Η Εθνοφρουρά περιλαμβάνει τις ειδικές ομάδες ένοπλης απάντησης SOBR, τον παράλληλο στρατό των Σωμάτων Εσωτερικού και τα ΜΑΤ της ΟΜΟΝ. Αντικείμενό της να καταπνίγει τη λαϊκή διαμαρτυρία, και να αμείβεται καλά για αυτό.
Όπως εξηγεί ο Γκαλεότι, η κεφαλή της Εθνικής Φρουράς, ο Ζολότοφ, ήταν πρώην επικεφαλής σωματοφύλακας του Πούτιν και ένας άνθρωπος διαβόητος ως τραμπούκος. Όταν ο ακτιβιστής της αντιπολίτευσης και επικριτής του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, μίλησε για διαφθορά στην Εθνική Φρουρά, ο Ζολότοφ τράβηξε ένα βίντεο που τον προκαλούσε σε μονομαχία και τον απειλούσε ότι θα τον «κάνει κιμά». Ο Ζολότοφ όμως δεν έχει καμία βάση ισχύος έξω από την Εθνική Φρουρά, δεν έχει συμμάχους (πέρα από τον Τσετσένο Ραμζάν Καντίροφ), και καμία πολιτική καριέρα μακριά από τον Πούτιν.
Τι άλλαξε με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Με την εισβολή στην Ουκρανία, διαταράχθηκαν οι ισορροπίες στη Ρωσία, τονίζει ο καθηγητής, σύμφωνα με τον οποίο το αρχικό σχέδιο του Πούτιν έβλεπε γρήγορη επικράτηση και θερμή υποδοχή από τους Ουκρανούς. Γνώριζε, ωστόσο, ότι κάποιοι θα διαμαρτυρηθούν, και έτσι συμπεριέλαβε μέλη της Εθνοφρουράς στην ρωσική αποστολή στην Ουκρανία.
Τα πράγματα στο πεδίο γνωρίζουμε ότι δεν έχουν πάει έτσι, και η Εθνοφρουρά που επιβάλλει τη δημόσια τάξη, βρέθηκε στο μέτωπο του πολέμου χωρίς εκπαίδευση ή προμήθειες. Σύμφωνα με τον Γκαλεότι, οι απώλειές τους είναι εξίσου δραματικές με εκείνες του τακτικού στρατού και υπάρχει δυσαρέσκεια για τον τρόπο με τον οποίο τους εκμεταλλεύονται στις μάχες.
Στο αποκορύφωμα αυτής της δυσαρέσκειας, έγινε γνωστό ότι 12 μέλη της Εθνικής Φρουράς από το Κρασνοντάρ αρνήθηκαν να σταλούν στην Ουκρανία και έχουν ξεκινήσει νομική υπόθεση με το σκεπτικό ότι τα συμβόλαιά τους δεν τους επιτρέπουν να σταλούν εκτός των συνόρων της Ρωσίας χωρίς τη συγκατάθεσή τους.
Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές ότι το νούμερο 2 της Εθνικής Φρουράς, ο στρατηγός Ρομάν Γκαβρίλοφ, συνελήφθη με την κατηγορία της διαρροής απόρρητων πληροφοριών και της υπεξαίρεσης καυσίμων. Ο Ζολότοφ έπειτα ζήτησε να συναντήσει τον Πούτιν, κάτι που ο Ρώσος πρόεδρος αρνήθηκε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ζολότοφ ήταν αυτός που παραδέχθηκε ότι η ρωσική «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία δεν εξελίσσεται όσο γρήγορα ήθελε το Κρεμλίνο, στην πρώτη μέχρι στιγμής επίσημη δημόσια παραδοχή ότι η ρωσική επίθεση δεν εξελίσσεται σύμφωνα με τα επιχειρησιακά πλάνα του Κρεμλίνου.
«Αν και είναι ακόμη πολύ πρόωρο να μιλάμε για πραξικόπημα στα ανάκτορα, καθώς ο μηχανισμός ασφαλείας αρχίζει να αναλώνεται στο κυνήγι αποδιοπομπαίων τράγων και ''προδοτών'', αυτό εγείρει μια αναπόφευκτη πρόκληση για ένα καθεστώς που εξαρτάται όλο και περισσότερο αποκλειστικά από την καταστολή», σημειώνει ο Γκαλεότι. ΅
Και καταλήγει: «Η Εθνική Φρουρά θα είναι στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης του Κρεμλίνου ενάντια στους ελιγμούς των ελίτ και στη λαϊκή διαμαρτυρία. Το να τους αφήσουν να πολεμήσουν και να πεθάνουν στην Ουκρανία, να τους παρακολουθούν να απογοητεύονται και να θυμώνουν ολοένα και περισσότερο, και να καταστρέφουν τη δομή διοίκησης τους, θα έμοιαζε με μια μάλλον αυτοκαταστροφική στρατηγική».
Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr