Οι οπαδοί ζητούν από την Ε.Ε. μέτρα κατά της Super League

Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2022 13:15
UPD:13:29
REUTERS/Yves Herman
A- A A+

Η Football Supporters Europe (FSE) - ένα ευρωπαϊκό δίκτυο φιλάθλων που ιδρύθηκε επίσημα ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός με μέλη σε 48 χώρες-μέλη της UEFA - ξεκίνησε μια Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών (ECI) για να καλέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να προστατεύσει το ευρωπαϊκό αθλητικό πρότυπο και τη συμμετοχή φιλάθλων στη διαχείρισή του.

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της, η Ένωση επισημαίνει ότι η αποτυχία της ευρωπαϊκής Super League έδειξε ότι ο αθλητισμός βρίσκεται στα πρόθυρα.

Δεκαετίες κακοδιαχείρισης έχουν εκθέσει αμέτρητους συλλόγους και διοργανώσεις που είναι ευάλωτοι σε «ληστρικές» εξαγορές από άτομα και ομάδες που μοναδικό σκοπό έχουν να κερδίσουν χρήματα.

«Αρκετά! Πρέπει να μετατρέψουμε το κύμα αγανάκτησης, αλληλεγγύης και κοινής αποφασιστικότητας που προέκυψε ως αντίδραση στην πρόταση της Super League σε ένα ξεκάθαρο, πρακτικό, μακροπρόθεσμο και ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης», είναι η έκκληση των φιλάθλων.

«Ο αθλητισμός είναι ένα κοινωνικό αγαθό που ανήκει σε όλους, όχι μόνο στους πλούσιους και στην ελίτ. Τώρα περισσότερο από ποτέ, είναι σημαντικό τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα κράτη-μέλη και οι πολιτικοί να συνεργαστούν με τους φιλάθλους και άλλους ενδιαφερόμενους πολίτες για την προστασία του ποδοσφαίρου και άλλων αθλημάτων σε ολόκληρη την ήπειρο», συνεχίζει η δήλωση.

Για αυτούς τους λόγους, το Ηπειρωτικό Δίκτυο Υποστηρικτών Ποδοσφαίρου Ευρώπης (Fse), συντονίζει μια νέα Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών (ECI), η οποία προτρέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δράσει στα ακόλουθα πεδία:

  • Προστασία του ευρωπαϊκού μοντέλου αθλητισμού: Το ευρωπαϊκό αθλητικό μοντέλο βασίζεται σε δημοφιλείς αρχές όπως η αθλητική αξία, η άνοδος και ο υποβιβασμός, η πρόκριση στην Ευρώπη μέσω των εθνικών πρωταθλημάτων και η οικονομική αλληλεγγύη. Αυτό το μοντέλο και οι αρχές του πρέπει να προστατεύονται σε επίπεδο Ε.Ε. για να αποτραπούν περαιτέρω απόπειρες διάσπασης, τύπου Super League.
  • Αναγνώριση της κοινωνικής αξίας και ιδιαιτερότητας του αθλητισμού στην ευρωπαϊκή κοινωνία: Ο αθλητισμός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή κοινωνία ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή της βάσης και συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, της δημόσιας υγείας και του πολιτισμού, καθώς και της ισότητας, της διαφορετικότητας και της ένταξης. Για εκατομμύρια Ευρωπαίους, ο αθλητισμός είναι το χόμπι, το πάθος και ο σκοπός τους. Δεν είναι σαν καμία άλλη επιχείρηση. Αυτό πρέπει να αναγνωρίζεται στο δίκαιο της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων των κανόνων ανταγωνισμού.
  • Συμμετοχή των φιλάθλων σε συζητήσεις για τη διαμόρφωση του μακροπρόθεσμου μέλλοντος του ευρωπαϊκού αθλητισμού: Η πανδημία έχει δείξει ότι οι φίλαθλοι είναι ένας από τους πιο σημαντικούς φορείς στον ευρωπαϊκό αθλητισμό. Αυτό πρέπει να αναγνωριστεί, με τους οπαδούς να συμμετέχουν σε όλες τις συζητήσεις και τις αποφάσεις για το μακροπρόθεσμο μέλλον του.

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις