Πόσο αξίζει η συμμετοχή στο Μουντιάλ: τα έπαθλα του Κατάρ 2022

Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2022 17:21
UPD:17:23
REUTERS/SERGEI KARPUKHIN
A- A A+

Η συμμετοχή στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022, εκτός από μια ισχυρή αθλητική αξία συναρτάται και με την οικονομική πτυχή του θέματος.

Μια πτυχή που δεν πρέπει να υποτιμάται, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της βιωσιμότητας στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, όχι μόνο για τους συλλόγους αλλά και για τις Ομοσπονδίες. Ποια είναι, λοιπόν, τα βραβεία που χρηματικά έπαθλα για τη διοργάνωση στο Κατάρ; 

Για τη διοργάνωση του 2022, η FIFA έχει προβλέψει ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε συνολικό χρηματικό έπαθλο, αυξημένο κατά 29% σε σύγκριση με το Μουντιάλ της Ρωσίας, το 2018.

Το χρηματικό έπαθλο καθορίστηκε αφότου η Παγκόσμια Ομοσπονδία υπέγραψε τις τετραετείς συμφωνίες για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, οι οποίες σε αυτήν την περίπτωση ισχύουν από το 2019 έως το 2022.

Οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν συνέβαλαν στην αύξηση του συνολικού χρηματικού επάθλου, το οποίο δεν θα διανεμηθεί μόνο μεταξύ των συμμετεχόντων, που σίγουρα θα λάβουν τα περισσότερα χρήματα, αλλά και ως αλληλεγγύη μεταξύ των άλλων Ομοσπονδιών. 

Χρηματικά έπαθλα Κατάρ 2022 - Πόσο αξίζει η πορεία στο τουρνουά

Καταρχάς, πρέπει να γίνει μια μικρή διάκριση. Ένα αρχικό ποσό θα κατανεμηθεί σε όλες τις παρούσες Εθνικές ομάδες, 2,5 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 2,3 εκατομμύρια ευρώ), ενώ τα μετέπειτα ποσά θα καταβληθούν με βάση την πορεία στη διοργάνωση. Αναλυτικά:

  • Μπόνους συμμετοχής: 2.5 εκ. δολάρια
  • Φάση ομίλων: φάση 8 εκ.
  • Φάση των «16»: 12 εκ.
  • Προημιτελικοί: 16 εκ.
  • Τέταρτη θέση: 22 εκ.
  • Τρίτη θέση: 26 εκ.
  • Φιναλίστ: 32 εκ.
  • Παγκόσμιος πρωταθλητής: 45 εκ.

Σύμφωνα με τις αναφορές, οι ενδεχόμενοι νικητές του τουρνουά μπορούν να επιστρέψουν με έως και 47,5 εκατομμύρια δολάρια (43,2 εκατομμύρια ευρώ), ενώ οι ομάδες που θα αποκλειστούν στη φάση των ομίλων - 16 από τις 32 συνολικά - θα έχουν εγγυημένο συνολικό ποσό 10,5 εκατομμυρίων δολάρια (9,6 εκατ. ευρώ) που προκύπτει από το άθροισμα των αρχικών 2,5 εκατ. σε επιπλέον 8 εκατ. δολάρια.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις