Νέες βρετανικές κυρώσεις: Στο στόχαστρο η «δήμαρχος» της Μελιτόπολης- Ακολουθεί η ομάδα Wagner

Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2022 13:19
UPD:13:22
REUTERS/TOBY MELVILLE
A- A A+

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι έχει επιβάλει νέες κυρώσεις σε 65 ακόμη Ρώσους ιδιώτες και οργανισμούς, μεταξύ των οποίων «τράπεζες, αμυντικές εταιρείες και ολιγάρχες». Οι κινήσεις στοχεύουν στην «αποκοπή ζωτικών βιομηχανιών που τροφοδοτούν την πολεμική μηχανή του Πούτιν», αναφέρει. 

Μεταξύ των ατόμων που στοχοποιούνται είναι η Γκαλίνα Ντανιλτσένκο, η γυναίκα που διορίστηκε από τους Ρώσους ως δήμαρχος της Μελιτόπολης στη νοτιοανατολική Ουκρανία, μετά την απομάκρυνση του εκλεγμένου αξιωματούχου. Πρόκειται για την πρώτη φορά που στοχοποιείται από τη Βρετανία άτομο που συνεργάζεται με ρωσικές δυνάμεις επί του παρόντος στην Ουκρανία, ανέφερε η βρετανική κυβέρνηση.

Στο στόχαστρο των βρετανικώ κυρώσεων βρέθηκαν επίσης ο Γιουτζίν Σβίντλερ, δισεκατομμυριούχος που λέγεται ότι έχει «στενούς επιχειρηματικούς δεσμούς» με τον ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι, Ρόμαν Αμπράμοβιτς, και η Πολίνα Κοβάλεβα, θετή κόρη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. 

Η βρετανική κυβέρνηση είπε ότι στοχεύει βασικές βιομηχανίες που «υποστηρίζουν την παράνομη εισβολή της Ρωσίας», όπως οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι και η εταιρεία αμυντικού εξοπλισμού Kronshtadt που παράγει ρωσικά drones.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, ανέφερε ότι θα τιμωτηθεί επίσης η παραστρατιωτική ομάδα Wagner, που θεωρείται ο ιδιωτικός στρατός του Πούτιν και υπάρχουν αναφορές ότι έχει επιφορτιστεί με τη δολοφονία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Πρόκειται για μια ομάδα μισθοφόρων που εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2014 όταν και υποστήριζε τους φιλορώσους αυτονομιστές στη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία.  Έκτοτε, έχει εμπλακεί και σε άλλες περιοχές, όπως η Συρία, η Μοζαμβίκη, το Σουδάν και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.  Επίσημα δεν υπάρχουν δεσμοί μεταξύ της ομάδας Wagner και της ρωσικής κυβέρνησης, η οποία αρνείται οποιαδήποτε κρατική ανάμειξη με την ομάδα, ενώ υποστηρίζει επίσης ότι η ομάδα δεν υπάρχει νομικά επειδή οι ιδιώτες στρατιωτικοί είναι παράνομοι στη Ρωσία.

Έξι ακόμη τράπεζες αντιμετωπίζουν κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Alfa Bank, της οποίας οι συνιδρυτές περιλαμβάνονται στους ολιγάρχες που είχαν τιμωρηθεί στο παρελθόν.

Το Ηνωμένο Βασίλειο σημειώνει ότι έχει πλέον επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερα από 1.000 άτομα και επιχειρήσεις από την έναρξη της εισβολής.  

naftemporiki.gr

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή