Βουλή - Κόντρα σε υψηλούς τόνους για τη ΔΕΗ

Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2008 16:47
UPD:16:58
A- A A+

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή κατά τη συζήτηση επερώτησης του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την επιδείνωση των οικονομικών της ΔΕΗ και την αύξηση του κόστους της ενέργειας.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Απ. Κατσιφάρας, Αλ. Αθανασιάδης, Μ. Χρυσοχοΐδης, Δ. Τσιρώνης, Τ. Αντωνίου, Ν. Ζωίδης, Φ. Σαχινίδης, καθώς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Χρ. Παπουτσής, επεσήμαναν πως η ΔΕΗ, παρελήφθη από τη ΝΔ με κέρδη 500 εκατ. ευρώ προ φόρων και τόκων, για να φθάσει σήμερα να αναμετρά ζημίες που αγγίζουν τα 300 εκ. ευρώ και ένα συσσωρευμένο χρέος 4 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης απέδωσε στο ΠΑΣΟΚ την ενεργειακή υστέρηση της χώρας και στη διεθνή εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου, τις όποιες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι τα τιμολόγια της επιχείρησης δεν πρόκειται να αυξηθούν εντός του 2009.

«Οι διεθνείς αυξήσεις των τιμών πετρελαίου, ως επιχείρημα έχει καταρριφθεί», υποστήριξε ο Απ. Κατσιφάρας. «Το 2004 που υπήρχαν τα πρώτα μηνύματα προβληματικότητας, η τιμή του πετρελαίου ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Το 2005 το ίδιο, το 2006 το ίδιο. Υπήρχε πράγματι μια αύξηση, την οποία εμείς δεν την αγνοούμε, αλλά σήμερα η τιμή του βαρελιού έχει πέσει κοντά στα 60 δολάρια. Πού έχουν πάει αλήθεια οι τιμές;», ρώτησε.

«Τα κέρδη στα οποία αναφέρονται οι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, ήταν εικονικά, πρόσκαιρα και πλασματικά», απάντησε ο κ. Καλαφάτης. «Τα προγράμματα συντήρησης των μονάδων και του συστήματος είχαν εγκαταλειφθεί πλήρως».

«Πέντε χρόνια δεν προσθέσατε ούτε ένα μεγαβάτ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Αυτή είναι η αλήθεια» αντέτεινε ο Δ. Τσιρώνης, ενώ ο Χρήστος Παπουτσής παρατήρησε πως «όλος ο κόσμος αντιλαμβάνεται πως η επιλογή της μη επένδυσης στη ΔΕΗ, είναι πολιτική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας».

«Η κατασκευή και ένταξη μίας μονάδας μεγάλου μεγέθους απαιτεί πέντε έως επτά χρόνια - και εσείς δεν πήρατε καμία απόφαση τότε που έπρεπε» απάντησε ο Σ. Καλαφάτης. «Η καθυστέρηση που καταγγέλλετε, οφείλεται σε σας και μόνον, αποκλειστικά», συμπλήρωσε.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή