Ο τουρκοκυπριακός Τύπος για το θάνατο του Τάσσου Παπαδόπουλου

Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου 2008 12:34
UPD:15:29
A- A A+

Το σύνολο του τουρκοκυπριακού Τύπου αναφέρεται στο θάνατο χθες του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου. Σε γενικές γραμμές αναφέρονται απλά στην είδηση του θανάτου και στον αντίκτυπο που αυτός έχει στην πολιτική ζωή, αν και δεν λείπουν οι προκλητικοί τίτλοι των εθνικιστικών κυρίως εφημερίδων.

Η «Κίπρις» γράφει «Πένθος στο Νότο για τον Παπαδόπουλο», ενώ η «Γενί Ντουζέν» τιτλοφορεί το άρθρο της «Αποδήμησε ο Μίστερ Νο».

Από την πλευρά της η «Αφρίκα» αναφέρει «Τη φορά αυτή πέθανε πραγματικά». Ο τίτλος οφείλεται στο γεγονός ότι την επομένη της μεταφοράς του τέως Προέδρου στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, μεγάλος αριθμός τουρκοκυπριακών φύλλων έγραψε ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος είναι νεκρός.

Στην συνέχεια η «Αφρίκα» γράφει ότι δεν είναι γνωστό κατά πόσο στην κηδεία θα παραστεί και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος όταν ρωτήθηκε, είπε: «Ας ανακοινωθεί η μέρα της κηδείας και βλέπουμε».

Η «Μπακίς» γράφει «Πέθανε ο Παπαδόπουλος» και δημοσιεύει και το συλλυπητήριο μήνυμα του Ραούφ Ντενκτάς προς την οικογένεια του εκλιπόντος. Στο μήνυμά του από την Κωνσταντινούπολη όπου βρίσκεται, αναφέρει: «Ήταν από τα άτομα που ξεκίνησαν για την ένωση και διαίρεσαν την Κύπρο. Παρόλα ταύτα, τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά και στο στενό του περιβάλλον».

Η εθνικιστική «Βολκάν» έχει ως τίτλο «Πέθανε ο φονιάς των Tούρκων Παπαδόπουλος», ενώ η «Βατάν» αναφέρει «Πέθανε χθες ο Παπαδόπουλος, εμπνευστής του σχεδίου Ακρίτας».

Στον αντίποδα, η «Χαλκιν Σεσί» γράφει «Ο Παπαδόπουλος έχασε τη μάχη με τον καρκίνο. Ο Ταλάτ συλλυπήθηκε την οικογένεια και τον ελληνοκυπριακό λαό», ενώ η «Σταρ» τιτλοφορεί το άρθρο της «Ο Νότος βυθίστηκε στο πένθος». Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Αρτούν Τσαγά γράφει ότι θα πρέπει στην κηδεία του Παπαδόπουλου να παραστούν οι Ταλάτ και Ραούφ Ντενκτάς αφού σε αυτή θα παραστούν διεθνείς προσωπικότητες και η παρουσία του κ. Ταλάτ θα προκαλέσει τη συμπάθεια των ξένων αλλά και των Ελληνιοκυπρίων.

Σε τηλεοπτικό πρόγραμμα του ΑΝΤΑ, με φιλοξενούμενο το σύμβουλο του κ. Ταλάτ, Οζντίλ Ναμί, έγινε λόγος για το θάνατο του τέως Προέδρου Παπαδόπουλου με τον παρουσιαστή να λέει «ο Θεός ας τον αναπαύσει» και τον Ναμί να δηλώνει: «εγώ δεν μπορώ να πω το ίδιο».

Στο ίδιο πρόγραμμα ο κ. Ναμί δήλωσε ότι οι πιθανότητες για λύση του Κυπριακού είναι 51%, σημειώνοντας ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων με την Τουρκία και οι περί του αντιθέτου ισχυρισμοί δεν ευσταθούν. Παράλληλα διευκρίνισε ότι με τον Προεδρικό Επίτροπο Γιώργο Ιακώβου συζητούν κυρίως θέματα τεχνικής υφής.

Υποστήριξε ότι η διακήρυξη των Ελληνοκυπρίων με τη Ρωσία μπορεί να παρεμβάλει εμπόδια στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και ότι δεν μπορεί να συγκριθεί με τη λειτουργία «διπλωματικής αντιπροσωπείας» του ψευδοκράτους στο Κατάρ καθ' ότι η χώρα αυτή δεν μπορεί να διαδραματίσει κανένα ρόλο στο Κυπριακό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή