Έλεγχο στα έσοδα των μεγάλων επιχειρήσεων ενέργειας προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Βουλή διαμηνύοντας πως η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να επιβάλει έκτακτη εισφορά στις εταιρείες αυτές εφόσον διαπιστωθούν υπερκέρδη.
«Θα δρομολογηθεί έλεγχος στα έσοδα των μεγάλων επιχειρήσεων ενέργειας ώστε να εξεταστεί πού υπήρχαν υπερκέρδη που να οφείλονται στη συγκυρία της διεθνούς αναταραχής. Έχω ήδη δώσει εντολή στη ΡΑΕ να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών ενέργειας από τον Οκτώβριο έως σήμερα και με βάση το πόρισμα θα κινηθεί η κυβέρνηση» είπε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, εκεί που θα διαπιστωθούν υπερκέρδη οι εταιρείες θα κληθούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των απωλειών που είχαν οι πολίτες. «Τα υπερκέρδη θα επιστραφούν στην κοινωνία. Δεν θα διστάσω ούτε εγώ, ούτε το οικονομικό επιτελείο να επιβάλουμε έκτακτη εισφορά εκεί που υπάρχουν τέτοια κέρδη» τόνισε.
Απαντώντας κατά τη δευτερολογία του σε αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για υπερκέρδη ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ διερωτήθηκε «από πού προήλθε αυτός ο αριθμός». «Δεν είμαι αρμόδιος να το πω. Μιλάμε για εισηγμένες επιχειρήσεις που ελέγχονται από ορκωτούς ελεγκτές, οι προϋπολογισμοί τους δημοσιεύονται. Υπάρχουν φορείς που τα ελέγχουν αυτά» είπε για να συμπληρώσει: «Εάν όμως υποθέταμε ότι τα υπερκέρδη ήταν πράγματι 1,4 δισ. ευρώ, βλέποντας συγκριτικά τα οικονομικά αποτελέσματα των προηγούμενων ετών, έρχομαι και σας λέω ότι με διάταξη της κυβέρνησης, το 90% των υπερκερδών θα επιστραφεί στο ελληνικό δημόσιο. Στο 90% των υπερκερδών, θα μπει έκτακτη φορολόγηση και θα επιστραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό».
Σημείωσε πάντως πως αυτοί που «θησαυρίζουν σήμερα είναι αυτοί που παράγουν αέριο». «Η γενεσιουργός αιτία είναι η πρωτογενής αύξηση της τιμής φυσικού αερίου στις αγορές χονδρεμπορικής. Αυτοί που θησαυρίζουν σήμερα είναι αυτοί που παράγουν αέριο. Εμείς δυστυχώς εδώ στην Ευρώπη είμαστε καταναλωτές» είπε, επαναλαβάνοντας ωστόσο πως «στον βαθμό όμως που υπάρχουν υπερκέρδη αυτά θα φορολογηθούν».
«Η Ελλάδα είναι με την ελευθερία και την ευημερία»
Στην πρωτολογία του ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «η Ελλάδα είναι με την ελευθερία και την ευημερία», που «σήμερα δυστυχώς υπονομεύεται από την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια». Όπως είπε το πρόβλημα της ακρίβειας έχει χτυπήσει κάθε χώρα της ευρωπαϊκής ηπείρου, γι' αυτό και μόνο πανευρωπαϊκά μπορεί να απαντηθεί.
Εστιάζοντας στον πόλεμο στην Ουκρανία είπε πως οι προκλήσεις προβάλλουν μεγαλύτερες και τα εμπόδια ψηλότερα. Επισήμανε παράλληλα πως η Ελλάδα «εξαρχής συντάχθηκε με το μέρος της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου, στο πλευρό της Ουκρανίας και των ομογενών μας που δοκιμάζονται σήμερα ειδικά στη φρίκη της Μαριούπολης».
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως αναλυτές εκτιμούν πως το αποτύπωμα της σύρραξης ενδέχεται να είναι βαθύτερο από εκείνο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και ο οικονομικός της απόηχος παραπέμπει στην κρίση του 2008. Ανέφερε ακόμη πως η ενεργειακή αναστάτωση και η έκρηξη των τιμών δημιουργούν ένα παγκόσμιο εφιαλτικό τρίγωνο που διαρκώς ανατροφοδοτείται. «Το βιώνει ολόκληρη η Ευρώπη με τους εθνικούς και οικογενειακούς προυπολογισμούς να πολιορκούνται» σημείωσε, τονίζοντας πως «η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να ναρκοθετήσει την παγκόσμια ανάπτυξη που όλοι περιμέναμε».
«Στοχευμένα τα μέτρα στήριξης»
Αναφερθείς στα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σημείωσε πως δεν είναι μεμονωμένα, αλλά συνδυάζονται με τη μείωση σχεδόν 60 φόρων και εισφορών, μειώσεις - που όπως ανέφερε - πλαισιώνονται από το διπλό εγγυημένο εισόδημα του Δεκεμβρίου και τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από την την 1η Μαΐου. «Πρόκειται για ρυθμίσεις που έχουν θετικό αντίκτυπο στο εισόδημα των πολιτών» ανέφερε.
Συμπλήρωσε ακόμη πως τα παραπάνω προστίθενται στο πρόγραμμα τρίμηνων ενισχύσεων ύψους 1,1 δισ. ευρώ που απευθύνεται σε σχεδόν 6 εκατομμύρια δικαιούχους, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες καταναλωτές ενέργειας. «Αυτή η νέα δέσμη στήριξης έχει ένα διπλό σκοπό, να τονώσει την αγοραστική δύναμη των πιο αδύναμων και να απορροφήσει ένα μέρος των αυξήσεων στο ρεύμα όλων των Ελλήνων. Γι' αυτό προβλέπει και επιδόματα αλλά και επιδοτήσεις λογαριασμών. Παράλληλα επιχειρεί να ανακουφίσει τη μεσαία τάξη και τον παραγωγικό ιστό της οικονομίας. Γι' αυτό και περιλαμβάνει εκπτώσεις που περιορίζουν την εκτίναξη των τιμών στα καύσιμα αλλά και σημαντικές πρόσθετες μέριμνες για μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τον πρωτογενή τομέα» συμπλήρωσε.
Αντικρούοντας τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τα μέτρα σημείωσε πως «ο καλόπιστος κόσμος της εργασίας και της οικονομίας αναγνωρίζει ότι τα μέτρα απευθύνονται εκεί που πρέπει και όπως πρέπει». «Είναι στοχευμένα και δεν είναι οριζόντια γιατί είναι άδικο όταν πλήττονται όλοι να έχουν την ίδια προστασία με τους αδύναμους και οι ισχυροί. Τα μέτρα είναι υπεύθυνα γιατί κανένα μέτρο του σήμερα δεν μπορεί να ναρκοθετεί το αύριο» τόνισε.
Όπως τόνισε, η εμπειρία της πανδημίας έδειξε οι δημοσιονομικοί πόροι πρέπει να κατανέμονται με τρόπο που να διατηρούνται εφεδρείες. «Κανείς δεν μπορεί να ξοδεύει τους πόρους του προϋπολογισμού αλόγιστα, με βάση μόνο τις ανάγκες του σήμερα. Αυτό θα ήταν πράξη ανεύθυνη και δεν είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε την ευθύνη μίας τέτοιας ανευθυνότητας» συνέχισε.
Απάντηση στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ
Σχολιάζοντας τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε πως «όταν υπάρχει πόλεμος δεν μπορεί οι ευθύνες να αναζητούνται μέσα στη χώρα».
«Αναρωτιέμαι αν αμφισβητείτε το γεγονός ότι το πρόβλημα είναι παγκόσμιο. Μιλούσατε κάποτε για ύφεση Μητσοτάκη για πανδημία Μητσοτάκη, τώρα για ακρίβεια Μητσοτάκη. Νομίζετε ότι οι πολίτες δεν έχουν αντίληψη του τι συμβαίνει στον κόσμο;» διερωτήθηκε.
naftemporiki.gr