Επανάσταση της UEFA: αντίο FPF αλλά ανώτατα όρια κόστους, υποβιβασμοί και ποινές

Τρίτη, 22 Μαρτίου 2022 22:20
UPD:23/03/2022 00:31
REUTERS/Denis Balibouse
A- A A+

Η UEFA είναι έτοιμη να παρουσιάσει το νέο FPF, το οποίο πλέον δεν θα λέγεται καν Financial Fair Play αλλά θα έχει νέο όνομα. Όπως αναφέρουν οι New York Times, στις 7 Απριλίου έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, στην οποία θα ψηφιστούν οι νέοι κανόνες.

Η ηπειρωτική συνομοσπονδία έχει περάσει περισσότερο από ένα χρόνο σε συνομιλίες για την αναθεώρηση του οικονομικού κανονισμού για τους συλλόγους, προσπαθώντας να βρει ένα νέο μοντέλο για το μηχανισμό ελέγχου του κόστους.

Ο στόχος, που τονίστηκε πολλές φορές από τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν, ήταν να προχωρήσει πέρα από το μοντέλο του FPF που δημιούργησε ο Μισέλ Πλατινί και το οποίο χαρακτήρισε την τελευταία δεκαετία.

Ο δρόμος που θα ακολουθηθεί θα είναι, επομένως, αυτός του ανώτατου ορίου στα έξοδα, αλλά με πιο ήπιο τρόπο από τον αναμενόμενο: το κόστος που σχετίζεται με τις ομάδες, σύμφωνα με το νέο κανονισμό, δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 70% των εσόδων. 

Αντιμέτωπη με νομικές δυσκολίες, η UEFA εγκατέλειψε στην πραγματικότητα την υπόθεση του ανώτατου ορίου αποδοχών τύπου ΗΠΑ (Σάλαρι Καπ), επιλέγοντας μια πρόταση που, μετά από μια περίοδο εφαρμογής τριών ετών, θα απαιτεί από τους συλλόγους να διατηρούν τα έξοδά τους εντός ενός συγκεκριμένου ορίου. 

Το επίμαχο ποσοστό έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών συζητήσεων: υπήρξαν εκείνοι που, όπως οι σύλλογοι με πλουσιότερους ιδιοκτήτες, ήθελαν να τεθεί το όριο στο 85% των εσόδων, αλλά κι εκείνοι, όπως οι ομάδες της γερμανικής Bundesliga, ζήτησαν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό χαμηλότερο από 70%.

Για να επιτραπεί στις ομάδες να προσαρμοστούν στους νέους κανονισμούς, οι νέοι κανόνες δεν θα επιβληθούν αμέσως αλλά θα υπάρχει ένα μονοπάτι: οι σύλλογοι θα μπορούν να ξοδεύουν έως και το 90% των εσόδων τους την πρώτη σεζόν και αυτό θα φτάσει το 70% εντός των τριών περιόδων. 

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, σε ορισμένες περιπτώσεις οι ομάδες μπορούν να έχουν την ευελιξία να ξοδέψουν έως και 10 εκατομμύρια πάνω από το ανώτατο όριο, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υγιείς προϋπολογισμούς και δεν έχουν παραβιάσει τους κανονισμούς στο παρελθόν.
 
Επιπλέον, οι έλεγχοι στις χορηγίες που έχουν υπογραφεί με εταιρείες που σχετίζονται με την ιδιοκτησία του συλλόγου θα είναι πιο αυστηροί. Οι κανόνες, όπως προαναφέρθηκε, θα μετονομαστούν επίσης και αντί του Financial Fair Play θα γίνεται λόγος περί «ρυθμίσεων για τη χρηματοοικονομική βιωσιμότητα».

Ένα από τα θέματα στο τραπέζι είναι επίσης αυτό των κυρώσεων που θα μπορεί να επιβάλει η UEFA σε συλλόγους που δεν σέβονται τους κανόνες: γίνεται λόγος για πρόστιμα, αποκλεισμούς αλλά και υποβιβασμό μεταξύ των διασυλλογικών διοργανώσεων της UEFA. 

Μια ομάδα στο Champions League, για παράδειγμα, θα μπορούσε να υποβιβαστεί στο Europa League σε περίπτωση παραβίασης των οικονομικών κανόνων.

Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα μορφή των διοργανώσεων από το 2024 (με το ελβετικό μοντέλο), μία από τις υποθέσεις είναι και αυτή των πόντων ποινής, δεδομένου ότι η κατάταξη θα είναι μοναδική μεταξύ των ομάδων που θα συμμετέχουν στο τουρνουά.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι αλλαγές στους κανόνες θα μπορούσαν μόνο να εδραιώσουν την αυξανόμενη ηγεμονία των αγγλικών ομάδων ή των πλουσίων, όπως η Μπάγερν Μονάχου ή η Παρί Σεν Ζερμέν, αντιπροσωπεύοντας αντ΄ αυτού μια μεγαλύτερη πρόκληση για ομάδες σε άλλες χώρες, από την Ιταλία μέχρι την Ισπανία.

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις