Ουκρανία: 10 νοσοκομεία έχουν καταστραφεί- 62 επιθέσεις σε υγειονομικές δομές

Τρίτη, 22 Μαρτίου 2022 13:47
UPD:13:49
via REUTERS/STATE EMERGENCY SERVICE
A- A A+

Ο υπουργός Υγείας της Ουκρανίας Βίκτορ Λιάσκο δήλωσε σήμερα ότι δέκα νοσοκομεία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και ότι άλλα δεν μπορούν να επανεφοδιαστούν με φάρμακα και προμήθειες εξαιτίας των εχθροπραξιών που μαίνονται κοντά τους.

Μιλώντας στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο ο υπουργός είπε ότι εξετάσεις για COVID-19 διενεργούνται μόνο σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν συγκρούσεις και αυτό δυσχεραίνει τις προσπάθειες εντοπισμού της νόσου.

Το Reuters δεν μπόρεσε ανεξάρτητα να διακριβώσει την πληροφορία.

ΠΟΥ: 62 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης 

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι έχει επαληθεύσει 62 διαφορετικές επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στην Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας πριν από σχεδόν τέσσερις εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ,  15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις και τουλάχιστον 37 άλλοι τραυματίστηκαν.

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι του ΠΟΥ στην Πολωνία αναφέρουν ότι περίπου μισό εκατομμύριο πρόσφυγες που έχουν φτάσει εκεί υποφέρουν από προβλήματα ψυχικής υγείας, κυρίως λόγω τραύματος. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας στα σύνορα αναφέρουν ότι καταφθάνουν παιδιά και μητέρες που υποφέρουν από εξάντληση και αφυδάτωση, ενώ πολλοί ηλικιωμένοι φτάνουν αφού ταξιδεύουν για μέρες χωρίς φάρμακα για υποκείμενες παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) αναφέρει τώρα ότι 3,557 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία. Αυτός ο αριθμός πλησιάζει την αρχική εκτίμηση για 4 εκατομμύρια πρόσφυγες, και ο οργανισμός αναγνώρισε σήμερα ότι θα μπορούσαμε σύντομα να δούμε μεγαλύτερο αριθμό.

Μέχρι στιγμής, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες δεν έχει αναθεωρήσει τον προγραμματισμό της, αλλά τόσο αυτή όσο και ο ΠΟΥ δηλώνουν ότι προετοιμάζονται -αν συνεχιστεί η σύγκρουση- για «τεράστιους» αριθμούς ανθρώπων.

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή