Παρακολουθώντας τις κινήσεις του ρωσικού στρατού ως... χόμπι

Πώς οι δορυφορικές εικόνες αλλάζουν τον τρόπο που βλέπουμε τον πόλεμο
Τρίτη, 22 Μαρτίου 2022 13:02
UPD:13:04
EPA/MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT
A- A A+

Ο Κάιλ Γκλεν, project manager στην Ουαλία, έχει ένα ασυνήθιστο χόμπι. Παρακολουθεί τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων. Ο Γκλεν είναι συνιδρυτής του Conflict News, ενός λογαριασμού στην πλατφόρμα του Twitter με περισσότερους από 400.000 ακολούθους. Συγκεντρώνει από διάφορες online πηγές και μοιράζει δημόσια διαθέσιμες φωτογραφίες και βίντεο των μαχών. 

Από τις αρχές του περασμένου έτους ο ίδιος και άλλα μέλη της λεγόμενης «κοινότητας πληροφοριών ανοιχτού κώδικα» παρακολουθούν στενά την κίνηση του ρωσικού στρατού μέσα και γύρω από την Ουκρανία. 

Αγόρασε και μοιράστηκε μέσω του λογαριασμού του δορυφορικές φωτογραφίες από την SkyWatch, οι οποίες έδειχναν πώς εξελίχθηκε η ανάπτυξη στρατιωτικών οχημάτων στα σύνορα Ουκρανίας - Ρωσίας επί πολλούς μήνες. Και μετά άρχισε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

«Το παρακολουθήσαμε να πηγαίνει από το μηδέν σε μία αξιοσημείωτη συγκέντρωση δυνάμεων. Και μετά ήταν πάλι άδειο την ημέρα πριν από την εισβολή» λέει στο BBC αναφερόμενος στις εικόνες από ένα στρατόπεδο κοντά στα σύνορα. 

«Δεν βγάζω καθόλου χρήματα από όλο αυτό» διευκρινίζει. «Είναι απλά ένα χόμπι, κάτι εθελοντικό, πείτε όπως θέλετε». 

Η κάλυψη του πολέμου στην Ουκρανία από τα μέσα ενμέρωσης περιλαμβάνει, ομολογουμένως σε άνευ προηγουμένο βαθμό, περιεχόμενο (βίντεο και φωτογραφίες) που ανεβάζουν διάφοροι χρήστες στα social media. Μεταξύ αυτών και δορυφορικές εικόνες που καταγράφουν τις κινήσεις στρατευμάτων όπως και σοκαριστικές εικόνες για την έκταση των καταστροφών στις πόλεις. 

Τις τελευταίες ημέρες δοροφορικές εικόνες φαίνεται να δείχνουν κατεστραμμένα ρωσικά ελικόπτερα, τις  τεράστιες ζημιές σε ένα εμπορικό κέντρο και σε πολυκατοικίες στη Μαριούπολη, όπως και ένα τάνκερ που έπιασε φωτιά στη Μαύρη Θάλασσα.

Ιδιωτικές εταιρείες που διαχειρίζονται δορυφόρους, όπως η Planet και η Maxar έχουν διαμείνει πολλές δορυφορικές εικόνες από τα πεδία της μάχης. Με βάση αυτές αναλυτές του στρατού, δημοσιολόγοι και απλοί χρήστες του διαδικτύου προσπαθούν να αποτιμήσουν την κατάσταση και να εκτιμήσουν τις επόμενες κινήσεις των ρωσικών δυνάμεων. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή