Ο φόβος της Ευρώπης για την έλλειψη τροφίμων

Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2022 23:30
UPD:22/03/2022 00:02
A- A A+

«Η εφετινή χρονιά θα είναι σίγουρα πολύ δύσκολη  για τη γεωργία και συνεπώς και για την προσφορά τροφίμων στην Ευρώπη», λέει η Ελιζαμπέτ Κέστινγκερ, Υπουργός Γεωργίας της Αυστρίας.

Η αιτία; Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία. Μια χώρα, που είναι  παγκοσμίως ένας σημαντικός εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων. Υπάρχουν φόβοι ότι οι αποδόσεις της Ουκρανίας θα μπορούσαν εφέτος να είναι μειωμένες  έως και κατά δύο τρίτα. Θα μπορούσαν να υπάρξουν λοιπόν ελλείψεις στα τρόφιμα. Και όχι μόνο στην ίδια την Ουκρανία: «Βλέπουμε ότι είμαστε πολύ εξαρτημένοι - και πιστεύω ότι θα ήταν πολύ καλή συμβουλή για την Ευρώπη να παράγει και πάλι περισσότερο» λέει η υπουργός Γεωργίας της Αυστρίας.

 

Στα ύψη οι τιμές παραγωγού

Οι τιμές παραγωγού για τα αγροτικά προϊόντα στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 21% τον Ιανουάριο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ θέλουν να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να αυξήσουν την παραγωγή στην Ευρώπη.

Για πολλούς είναι σημαντικό να μπορούν οι χώρες τους να παράγουν περισσότερα τώρα - είτε υπάρχει έλλειψη τροφίμων στην ίδια την Ευρώπη είτε όχι.

Ο υπουργός Γεωργίας της Δανίας, Ράσμους Πρεν, λέει πώς δεν πίστευε  ότι ο πόλεμος θα οδηγούσε σε μια τέτοια κατάσταση στην ΕΕ. Αλλά: Σύμφωνα με την εκτίμησή του, οι τιμές θα αυξηθούν μαζικά - γι' αυτό η αγορά τροφίμων πρέπει να ρυθμιστεί.

Η συζήτηση για την ασφάλεια του εφοδιασμού τροφίμων και τις συνέπειες για τη γεωργία στην Ευρώπη μόλις αρχίζει. Η Επιτροπή της ΕΕ προτείνει την εκ νέου ενεργοποίηση της αγρανάπαυσης των περιοχών που προηγουμένως προορίζονταν για βιολογικές καλλιέργειες.

Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση 1,5 δισ. ευρώ για την αύξηση της καλλιέργειας ελαιοκράμβης και σόγιας στην Ευρώπη. Η αγροτική οικονομία στην ΕΕ εξαρτάται από τη σόγια της Ουκρανίας , η οποία χρησιμοποιείται κυρίως εδώ για την παραγωγή κρέατος με την πάχυνση των ζώων. 

Ο πόλεμος δεν καταστρέφει όμως μόνο καλλιέργειες και σοδειές. Καταστρέφει επίσης τις οδούς μεταφοράς: δρόμους, λιμάνια, σιδηροδρομικές γραμμές. Το σιτάρι από την Ουκρανία εξάγεται κυρίως στη Βόρεια Αφρική ή σε ασιατικές χώρες. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών  εκφράζει φόβους για λιμό, σε αρκετές χώρες του Τρίτου Κόσμου.

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή