«Αποφασιστικότητα και υπομονή» για το πυρηνικό πρόγραμμα της Β. Κορέας

Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2008 11:50
A- A A+

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει πως οι εταίροι της Ουάσινγκτον θα επιδείξουν "αποφασιστικότητα και υπομονή" στις διαπραγματεύσεις για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ και οι εταίροι της δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μια συμφωνία όσον αφορά την επαλήθευση της καταστροφής των πυρηνικών εγκαταστάσεων στη Βόρεια Κορέα.

"Πρέπει να επιδείξουμε αποφασιστικότητα και υπομονή, με μια σύνθεση που θα επιτρέψει στον επόμενο πρόεδρο ή στον διάδοχό του να είναι σε θέση να επιλύσει το πρόβλημα δια της διπλωματικής οδού", δήλωσε ο Τζορτζ Μπους στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο προεδρικό αεροσκάφος κατά την έκτακτη επίσκεψή του στο Αφγανιστάν.

"Αυτό που παρακολουθούμε αυτή τη στιγμή είναι μια προσπάθεια του βορειοκορεάτη ηγέτη να ελέγξει τη διαδικασία", πρόσθεσε ο Τζορτζ Μπους μιλώντας για τις κοινές προσπάθειες των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Ρωσίας και της Νότιας Κορέας στις διαπραγματεύσεις τους με την Πιονγκγιάνγκ.

"Οι εταίροι μας πρέπει να είναι πεπεισμένοι ότι η εξαμερής διαδικασία συνιστά τον καλύτερο τρόπο για την επίλυση του βορειοκορεατικού προβλήματος", πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι "πρέπει να μπορούμε να επαληθεύσουμε" την αποπυρηνικοποίηση.

"Νωρίτερα λέγαμε: θα σας δώσουμε αυτά που ζητάτε και ελπίζουμε ότι θα ενεργήσετε αναλόγως. Τώρα λέμε: ιδού αυτά που πρέπει να κάνετε, αν θέλετε τη βοήθεια μας", δήλωσε.

Η Βόρεια Κορέα, μια από τις πιο κλειστές χώρες στον κόσμο, προχώρησε σε δοκιμή της πρώτης ατομικής της βόμβας το 2006.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή