Ο εκπρόσωπος του υπουργείου αμύνης της Ρωσίας 'Ιγκορ Κονατσένκοφ ανακοίνωσε ότι ο ρωσικός στρατός χρησιμοποίησε το περασμένο Σαββατοκύριακό για πρώτη φορά στον πόλεμο της Ουκρανίας τους νέας γενιάς υπερηχητικούς πυραύλους που διαθέτει. Όπως ανέφερε έγιναν τρία χτυπήματα με τέτοιους πυραύλους. Ο πρώτος υπερηχητικός πύραυλος χρησιμοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο για την καταστροφή μίας αποθήκης πυρομαχικών στα Καρπάθια όρη στη δυτική Ουκρανία. Την Κυριακή υπερηχητικοί πύραυλοι χρησιμοποιήθηκαν εναντίον ενός εργοστασίου επιδιόρθωσης αρμάτων μάχης στη βόρειο Ουκρανία αλλά και μια βάσης εκπαίδευσης ανδρών για τις ειδικές δυνάμεις του ουκρανικού στρατού στην περιοχή Ζιτομίρ στα βόρεια της χώρας.
Πρόκειται για τους υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal (Dagger) που είναι πιο γνωστοί ως πύραυλοι…στιλέτο. Τους πυραύλους αυτούς εκτοξεύουν τα αεροσκάφη MIG-31 και μπορούν να πλήξουν στόχους σε αέρα και στεριά σε αποστάσεις δύο χιλιάδων χλμ. Ο πύραυλος αυτός μπορεί να κινείται με ταχύτητες άνω των 12 χιλιάδων χλμ./ώρα και τα σημερινά αντιπυραυλικά συστήματα δεν μπορούν να τον καταρρίψουν. Ο αντίστοιχος πύραυλος που εκτοξεύεται από ρωσικά πλοία ονομάζεται «Zircon». Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι μπορούν να χτυπήσουν με συμβατικές αλλά και πυρηνικές κεφαλές.
Η Ρωσία είχε χρησιμοποιήσει υπερηχητικούς πυραύλους σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία αλλά έκτοτε ο ρωσικός στρατός έχει αναβαθμίσει τις δυνατότητες τους και αυτοί που χρησιμοποιούνται τώρα στην Ουκρανία πιστεύεται ότι είναι τα πιο εξελιγμένα μοντέλα. Η Κίνα αλλά και οι ΗΠΑ βρίσκονται στη διαδικασία ανάπτυξης τέτοιων πυραύλων.
Οι ειδικοί και οι στρατιωτικοί αναλυτές διαφωνούν προς το παρόν μεταξύ τους για το εύρος της καταστροφής που προκαλούν αυτοί οι πύραυλοι. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι μπορούν να καταστρέφουν πιο αποτελεσματικά υπόγειες εγκαταστάσεις από ότι τα άλλα είδη πυραύλων και βομβών ενώ άλλοι λένε ότι η συμμετοχή αυτών των πυραύλων δεν θα επηρεάσει ουσιαστικά την κατάσταση στο πεδίο των μαχών αλλά μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την Ρωσία σε επίπεδο ψυχολογίας και προπαγάνδας.
Ο Βέλγος στρατιωτικός αναλυτής Γιόζεφ Χενρότιν εκτιμά ότι η χρήση των υπερηχητικών πυραύλων έγινε επειδή η Ρωσία είναι πιθανό να έχει αρχίσει να ξεμένει από τους μικρού βεληνεκούς βαλλιστικούς πυραύλους Iskander ή ίσως επειδή το Κρεμλίνο θέλει να δοκιμάσει τη λειτουργία και τις δυνατότητες των υπερηχητικών πυραύλων για να τοποθετήσει στη συνέχεια πάνω σε αυτούς πυρηνικές κεφαλές.