Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα τρία μεγάλα λάθη του ρωσικού στρατού

Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2022 10:52
UPD:10:53
REUTERS/ALEXANDER ERMOCHENKO
A- A A+

Η Ρωσία διαθέτει έναν από τους πλέον ισχυρούς στρατούς παγκοσμίως. 26 ημέρες μετά την εισβολή τους στην Ουκρανία ωστόσο οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται πολύ μακριά από την επίτευξη των στόχων τους. Τα αρχικά σχέδια για πόλεμο - αστραπή έχουν πεταχτεί στον κάδο των αχρήστων από τη σθεναρή αντίσταση των Ουκρανών σε όλα τα μέτωπα. Το BBC μίλησε με αξιωματούχους του NATO, αξιωματικούς ενόπλων δυνάμεων και ειδικούς υπηρεσιών πληροφοριών και συνοψίζει τα σημαντικότερα λάθη του ρωσικού στρατού. 

 

Λανθασμένες υποθέσεις 

Το πρώτο μεγάλο σφάλμα των Ρώσων ήταν να υποτιμήσουν τη δύναμη της ουκρανικής αντίστασης και τις δυνατότητες των αρκετά μικρότερων ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Οι ετήσιες αμυντικές δαπάνες της Ρωσίας είναι 60 δισ. δολάρια και της Ουκρανίας μόλις 4 δισ. δολάρια. 

Αξιωματούχος του βρετανικού στρατού εξηγεί ότι το μεγάλο μέρος των δαπανών της Ρωσίας κατευθύνεται στο τεράστιο πυρηνικό οπλοστάσιό της και σε πειραματισμούς για ανάπτυξη νέων όπλων, όπως υπηρηχητικών πυραύλων. Η Ρωσία έχει αναπτύξει το πιο σύγχρονο τανκ στον κόσμο, το T-14 Armata, αλλά στο πεδίο της μάχης οι στρατιώτες της οδηγούν ακόμη τα παλαιάς τεχνολογίας T-72. 

Στην αρχή της εισβολής είχε ξεκάθαρο πλεονέκτημα στον αέρα, αλλά η αεράμυνα των Ουκρανών αποδείχθηκε άκρως αποτελεσματική, περιορίζοντας τις δυνατότητες των Ρώσων για ελιγμούς. 

Όσο για τις ειδικές δυνάμεις που θα έπαιζαν έναν καθοριστικό ρόλο στον πόλεμο, έχουν δεχθεί καίριο πλήγμα. 

 

Απώλειες και χαμηλό ηθικό 

Η Ρωσία είχε συγκεντρώσει 190.000 στρατιώτες στα σύνορα για την εισβολή και οι περισσότεροι έχουν ήδη μπει στη μάχη. Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι έχουν πέσει νεκροί τουλάχιστον 14.000 Ρώσοι στρατιώτες. Οι ΗΠΑ υπολογίζουν ότι έχουν σκοτωθεί πάνω από 7.000. Αυτό στο οποίο όλοι συμφωνούν είναι πως το ηθικό των Ρώσων στρατιωτών έχει πέσει. Πολλοί φαίνεται να μην είχαν καταλάβει ότι θα συμμετέχουν σε μία εισβολή πλήρους κλίμακας, χτυπώντας κάθε είδους στόχους ακόμη και σε κατοικημένες περιοχές. «Κρυώνουν, είναι κουρασμένοι και πεινασμένοι» ανέφεραν πηγές των μυστικών υπηρεσιών της Δύσης. Για αυτό και ο Πούτιν αποφάσισε να βάλει στη μάχη μισθοφόρους από τη Μέση Ανατολή. 

 

Προμήθειες και logistics

H Ρωσία τα έχει «θαλασσώσει» και στα πιο βασικά. Οι στρατιωτικοί συνηθίζουν να λένε πως οι ερασιτέχνες μιλούν για τακτικές, ενώ οι επαγγελματίες μελετούν τα logistics. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η Ρωσία δεν έδωσε την απαιτούμενη προσοχή στα θέματα μεταφοράς και ανεφοδιασμού. Έτσι είδαμε τεθωρακισμένα οχήματα να ξεμένουν από καύσιμα, στρατιώτες να ξεμένουν από τρόφιμα και όπλα, οχήματα να εγκαταλείπονται χαλασμένα στη μέση του πουθενά. 

Δυτικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν πάντως ότι όλα αυτά τα προβλήματα μπορεί να οδηγήσουν τον Πούτιν στο να συνεχίσει την επίθεση με ακόμη μεγαλύτερη βιαιότητα, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο που θα μπορεί να τον αναδείξει «νικητή». 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή