Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]
Όλο και περισσότερο σφίγγει η θηλιά των δυτικών κυρώσεων γύρω από τον λαιμό της Ρωσίας. Η εισβολή στην Ουκρανία προκαλεί ήδη μια τεράστια ζημιά στη ρωσική οικονομία, όσο και αν ο πρόεδρος Πούτιν υποστηρίζει ότι η Μόσχα «έχει όλες τις δυνατότητες να αποκαταστήσει τη ζημιά».
Οι κυρώσεις όμως δεν έχουν μονόδρομο αποτέλεσμα. Οι συνέπειές τους είναι μεγάλες και για την Ευρώπη. Ο πρόεδρος της Deutsche Bank ,Κρίστιαν Σέβινγκ τάσσεται κατά της «αυστηροποίησης» των κυρώσεων στη Ρωσία.
«Πρέπει πρώτα να αφήσουμε τις ανακοινωθείσες κυρώσεις να τεθούν σε ισχύ», λέει ο Σέβινγκ σε συνέντευξή του στην WELT AM SONNTAG. Γιατί, «οι κυρώσεις έχουν επίσης αρνητικό αντίκτυπο και σε εμάς…Πρέπει να ελέγχουμε ξανά και ξανά αν χρειαζόμαστε ακόμη αυστηρότερες κυρώσεις», τονίζει το αφεντικό της Deutsche Bank.
Μόνο τυχαία δεν είναι η παρέμβαση του CEO της Deutsche Bank. Η Ευρώπη είναι άλλωστε αυτή που θα πληρώσει το μεγαλύτερο βάρος του πολέμου και των κυρώσεων. Το ενεργειακό πρόβλημα είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη, παράπλευρη απώλεια. Δεν είναι όμως η μόνη. Η κλιμάκωση της σύγκρουσης δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε όξυνση της αντίθεσης ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία. Αλλά δεν είναι μόνο πόλεμος μεταξύ Πούτιν και Δύσης, μεταξύ του Κρεμλίνου και της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Είναι ίσως ο πρώτος γύρος του αγώνα για την οικοδόμηση της νέας παγκόσμιας τάξης. Γιατί στην πραγματικότητα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα γεγονός που δεν συνέβη ποτέ μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Δεν μιλάμε για τον πόλεμο μεταξύ μιας «υπερδύναμης» και ενός πολύ πιο αδύναμου κράτους. Είχαν ήδη συμβεί τέτοιου είδους συγκρούσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη, στη Γεωργία, αλλά και στην ίδια την Ουκρανία. Σήμερα όμως βλέπουμε κάτι διαφορετικό.
Είναι μια σύγκρουση που λαμβάνει χώρα σε όλα τα μέτωπα: στρατιωτικό, διπλωματικό, οικονομικό, επικοινωνιακό και κυρίως εμπλέκει όλο τον κόσμο. Είναι τα πρώτα σημάδια ενός ασύμμετρου πολέμου σε όλους τους τομείς του παγκόσμιου συστήματος.
Μια αναμέτρηση που θα φέρει πιο επιτακτικά στο προσκήνιο την Κίνα, θα αποδυναμώσει την Ευρώπη και τη Ρωσία ,αλλά θα ενισχύσει τον παγκόσμιο ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών. Θα είναι ένας πόλεμος χωρίς περιορισμούς που ελπίζουμε να μην γίνει ολοκληρωτικός. Από την έκβαση της σύγκρουσης στην Ουκρανία δεν αποκλείεται να καθοριστούν και οι κανόνες που θα διέπουν στο εγγύς μέλλον τις σχέσεις και την ιεραρχία μεταξύ των κρατών.