Αρμάντ Ντουπλάντις: Ο βασιλιάς των αιθέρων

Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2022 10:15
UPD:15:51
REUTERS/ALEKSANDRA SZMIGIEL
A- A A+

Με μία ανεπανάληπτη... πτήση πάνω από τα 6.20 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Βελιγράδι, ο Αρμάντ Ντουπλάντις κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ για δεύτερη φορά τα τελευταία δύο χρόνια!

Τον Σεπτέμβριο του 2020 στη Ρώμη άφησε στην ιστορία το 6.14 του Σεργκέι Μπούμπκα στον ανοιχτό στίβο, πηδώντας ένα εκατοστό παραπάνω(6.15) και χθες το βράδυ στο Βελιγράδι έκανε κάτι που μέχρι πρότινος έμοιαζε ακατόρθωτο.

Όχι για τον ίδιο, βέβαια, όχι για ένα παιδί θαύμα που από πολύ μικρή ηλικία είχε δείξει το τεράστιο ταλέντο του στο άθλημα.

Από παιδάκι έσπαγε τα ρεκόρ

Ο Αρμάντ Ντουπλάντις γεννήθηκε στην Αμερική το 1999 στη Λουιζιάνα. Παιδί αθλητικής οικογένειας, καθώς ο πατέρας του Γκρεγκ ήταν και εκείνος αθλητής στο επί κοντώ ενώ η μητέρα του, Έλενα, αγωνιζόταν στο έπταθλο και στο βόλεϊ.

Το ταλέντο και οι επιδόσεις του στο άθλημα ήταν κάτι το πραγματικά φανταστικό. Από τα επτά του χρόνια δημιουργούσε το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο. Στα 7 του χρόνια πήδηξε πάνω από τα 2.33, στα 11 πάνω από 3.91 και στα 18 του ξεπερνούσε με ευκολία τα 6.05!

Το ταξίδι του στον αθλητισμό ξεκίνησε μόλις από τα 4 του χρόνια και μέχρι και σήμερα είναι κάτοχος επιδόσεων στις μικρές ηλικίες που πολύ δύσκολα θα ξεπεραστούν στο μέλλον.

Ο Μπούμπκα, ο κορυφαίος επικοντιστής όλων των εποχών, έχει πει για τον Ντουπλάντις: «Τον είδα να αγωνίζεται πρώτη φορά στο παγκόσμιο παίδων στο Κάλι. Όταν πέρασε τα 6 μέτρα για πρώτη φορά σε ηλικία 18 ετών το θεώρησα ότι είναι κάτι πολύ εξαιρετικό. Δεν με εξέπληξε αυτό που έκανε γιατί η πρόοδος του από πολύ μικρή ηλικία ήταν εντυπωσιακή. Δεν ξέρω ποιο μπορεί να είναι το όριο του. Το ανθρώπινο όριο όμως στο επί κοντώ είναι ακόμα μακριά».

Η στρατηγική επιλογή να διαλέξει Σουηδία

Ο Ντουπλάντις αν και Αμερικανός, έχει επιλέξει να αγωνίζεται με τα χρώματα της Σουηδίας, χώρα καταγωγής της μητέρας του. Οι γονείς του πίστευαν πως θα έχει την προσοχή που αρμόζει στο ταλέντο του, θα έχει καλύτερες συνθήκες προπόνησης και έτσι επέλεξαν το κίτρινο και το μπλε, με τον Γιόνας Άνσχελμ να παίζει σημαντικό ρόλο. 

Ο εθνικός προπονητής στίβου της σκανδιναβικής χώρας προσέγγισε την πλευρά της οικογένειας το 2014 και με μία κίνηση... ματ κατάφερε να ''κλέψει'' τον αθλητή. Πως; Προσέλαβε στο προπονητικό επιτελείο τον πατέρα του και τον αδελφό του Ντουπλάντις και πέρα από εθνική υπόθεση, έγινε και οικογενειακή ιστορία.

Ο φόβος της οικογένειας Ντουπλάντις ήταν το αμερικανικό σύστημα όπου η παρουσία στους μεγάλους αγώνες κρίνεται από τα trials, στα οποία αν ένας σπουδαίος αθλητής βρεθεί σε κακή ημέρα, μπορεί να κάνει τεράστια βήματα προς τα πίσω!

Η Σουηδία προσέφερε ασφάλεια, ο νέος βασιλιάς των αιθέρων άρχισε να μαθαίνει σουηδικά, να οδηγεί σουηδικό αυτοκίνητο και πλέον έχει γίνει εθνικός ήρωας!

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις