Νομική και πολιτική θεωρία: Ένας σημαντικός τόμος Δημοσίου Δικαίου

Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2022 12:59
UPD:13:21
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

ΠΕΤΡΟΣ Ι. ΠΑΡΑΡΑΣ
«Ανάλεκτα. Παρεμβάσεις στη νομική και πολιτική θεωρία»
Εκδόσεις Σάκκουλα

Πριν από τρεις μήνες εξεδόθη από τον Π. Παραρά, επίτιμο αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου, σημαντικός τόμος Δημοσίου Δικαίου, η ύλη του οποίου κατανέμεται ως ακολούθως:

Στο Πρώτο Μέρος -αποτελεί νέο αδημοσίευτο κείμενο- παρατίθενται επιστημονικές θέσεις του συγγραφέα που κατά καιρούς δημοσιεύθηκαν αυτοτελώς ή σε νομικά περιοδικά και μεταγενεστέρως επηρέασαν τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, τούτο δε ήταν συνέπεια του γεγονότος ότι ο καθηγητής, από τότε που μπήκε στο ΣτΕ, δεν έπαυσε να καλλιεργεί και τη θεωρία. Αξίζει να αναφερθούν εδώ ορισμένα από τα σπουδαία αυτά ζητήματα: η καθιέρωση της αρχής της αναλογικότητας, η θεωρία του κοινωνικού και πολεοδομικού κεκτημένου, το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών, η επίταξη προσωπικών υπηρεσιών που ισχύει και για τους απεργούς, παράνομα τα υπέρογκα πρόστιμα σε περιπτώσεις λαθρεμπορίας κ.λπ.

Στο Δεύτερο Μέρος ο συγγραφέας έχει συγκεντρώσει όλα τα κείμεναάρθρα του που κατά καιρούς έχουν δημοσιευτεί, από το 1989 μέχρι το τέλος του 2020, σε αθηναϊκές εφημερίδες και τα οποία αναλύουν, επικρίνοντας ή επιδοκιμάζοντας, νομικοπολιτικά ζητήματα που κατά κάποιον τρόπο είχαν μονοπωλήσει την επικαιρότητα λόγω της σπουδαιότητάς τους. Η συγκέντρωση δε όλων αυτών των κειμένων διευκολύνει και τους τρίτους, διότι έτσι έχουν όλοι άμεση πρόσβαση σε δυσεύρετα κείμενα, τα περισσότερα των οποίων είναι χρήσιμα και τώρα.

Τέλος, το Τρίτο Μέρος, που είναι τελείως πρωτότυπο, αναφέρεται σε ορισμένα νομικοπολιτικά γεγονότα που σημάδεψαν τη διαδρομή του δικαστή Παραρά στο ΣτΕ, αλλά και εκτός αυτού. Πρόκειται για γεγονότα που κάποιοι σκοπίμως τα παραποίησαν για να αντλήσουν εντεύθεν ίδιον όφελος, αλλά ματαίως. Επιμένει δε εδώ ο συγγραφέας ότι κάποτε πρέπει να επικρατήσει η αξιοκρατία σε όλα τα fora. Στο τέλος του τόμου παρατίθεται αναλυτικό καθ’ ύλην ευρετήριο, όπως και ευρετήριο όλων των ονομάτων, ώστε η πρόσβαση σ’ αυτά να είναι άμεση.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς