Παρεδόθη το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής

Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2008 13:17
UPD:22:18

A- A A+

Το Πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Βατοπεδίου, καθώς και τις απόψεις της μειοψηφίας του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑ.Ο.Σ, παρέλαβε σήμερα από το προεδρείο της Επιτροπής ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρης Σιούφας.

Όπως έγινε γνωστό, στο πόρισμα της ΝΔ γίνεται λόγος για αντικειμενικές και υποκειμενικές ευθύνες πολιτικών πρόσωπων (όλων όσοι υπέγραψαν τις επίμαχες αποφάσεις) για έλλειψη εποπτείας των αρμόδιων υπηρεσιών που ενεπλάκησαν στις ανταλλαγές ακινήτων.

Πιο συγκεκριμένα, η πλειοψηφία αποδίδει πολιτικές ευθύνες στους Γιώργο Δρυ και Απόστολο Φωτιάδη, για τις δικές τους υπουργικές αποφάσεις που αναγνώριζαν την κυριότητα της Μονής επί της λίμνης, και αντικειμενικές πολιτικές ευθύνες στους αρμόδιους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, για τη διαδικασία που ακολούθησαν οι υφιστάμενοί τους στη διαχείριση των ανταλλαγών, η οποία, όπως σημειώνεται, θα έπρεπε να τυγχάνει μεγαλύτερης προσοχής και ελέγχου από πλευράς υπουργών.

Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του υπογραμμίζει την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης, επιρρίπτοντας ποινικές ευθύνες σε πέντε υπουργούς της ΝΔ και πρώτα απ’ όλους στο Θ. Ρουσόπουλο τον οποίο «φωτογραφίζει» ως ιθύνοντα νου της όλης υπόθεσης. Για τους λόγους αυτούς τάσσεται υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής.

Πιο συγκεκριμένα, πολιτικές ευθύνες με ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών από Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, αποδίδει το ΠΑΣΟΚ στους υπουργούς Θ. Ρουσόπουλο, Γ. Βουλγαράκη, Ε. Μπασιάκο, Π. Δούκα και Α. Κοντό, ενώ γενικότερα, πολιτικές ευθύνες καταλογίζονται επίσης, στους Γ. Αλογοσκούφη, Β. Μαγγίνα, Α. Μπέζα και Κ. Κιλτίδη.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο διερεύνησης ποινικών ευθυνών αφήνει και το ΚΚΕ κάνοντας λόγο για διαχρονικές πολιτικές ευθύνες. Παρότι στο πόρισμά του δεν αναφέρεται αναλυτικά σε ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων, σε δηλώσεις του ο κ. Αντώνης Σκυλλάκος ανέφερε πως το κόμμα του αναγνωρίζει τις πολιτικές ευθύνες των κυρίων Δρυ, Φωτιάδη, Μπασιάκου, Κοντού, Δούκα, Κιλτίδη και εμμέσως του κ. Ρουσόπουλου - όχι όμως του κ. Βουλγαράκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει πολιτικές ευθύνες σε όλους τους υπουργούς που υπέγραψαν τις επίμαχες αποφάσεις για τις εκτάσεις της Μονής. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο εκπρόσωπός του Ν. Τσούκαλης αναγνώρισε την ανάγκη σύστασης μίας νέας κοινοβουλευτικής Επιτροπής με προανακριτικά καθήκοντα που θα εξετάσει τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων σύμφωνα με τα προβλεπόμενα περί της ποινικής ευθύνης των υπουργών. Διευκρίνισε πως το κόμμα του ζητά τη διερεύνηση των ευθυνών των κυρίων Ρουσόπουλου, Βουλγαράκη, Κοντού, Δούκα και Μπασιάκου. Πρόσθεσε ακόμη πως καθώς το ίδιο δεν έχει την απαιτούμενη δύναμη για να στηρίξει κοινοβουλευτικά μια τέτοια πρόταση, είναι διατεθειμένο να προσυπογράψει την όποια πρόταση καταθέσει το ΠΑΣΟΚ, σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα πρόσωπα.

Την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης επισημαίνει τέλος, και ο ΛΑ.Ο.Σ. που μιλά για πολιτικές ευθύνες υπουργών τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ.

Εν τω μεταξύ, την επιστροφή όλων των ακινήτων που πήρε η Μονή Βατοπεδίου από το δημόσιο και την επίλυση του ζητήματος του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της λίμνης Βιστωνίδας στα δικαστήρια, προτείνει το συμβούλιο των ηγουμένων της Μονής, με επιστολή του στον υπουργό Οικονομίας.

«Εδημιουργήθη ήδη μέγας θόρυβος, όστις προσβάλλει την Ιεράν ημών Μονήν και την Εκκλησίαν γενικότερον. Προκειμένου να επέλθη ειρήνη, η Ιερά ημών Μονή, διά του παρόντος Ιεροσφραγίστου και ενυπογράφου Μοναστηριακού αυτής Γράμματος, προτείνει εις το Ελληνικόν Δημόσιον την επιστροφήν όλων των ακινήτων, των περιελθόντων εις αυτήν εκ των ανταλλαγών, με νομικάς διευθετήσεις, και δεν απαιτεί παρά του Ελληνικού Δημοσίου την αναγνώρισιν της κυριότητός της επί των λιμνιαίων και παραλιμνίων εκτάσεων της Λίμνης Βιστωνίδος, το ιδιοκτησιακόν καθεστώς των οποίων θα κριθή υπό των δικαστηρίων» αναφέρεται σε επιστολή η οποία φέρει την υπογραφή του αναπληρωτή του ηγουμένου Εφραίμ, ιερομόναχου Γερμανού.

Σχολιάζοντας το αίτημα της μειοψηφίας για περαιτέρω διερεύνηση του ρόλου των υπουργών της ΝΔ, για ενδεχόμενη ανίχνευση και ποινικών ευθυνών, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, έκανε λόγο για «αντιφατική συμπεριφορά», ενώ για τη στάση του ΠΑΣΟΚ τόνισε:

«Η ΝΔ είχε τα κότσια να αναγνωρίσει και δικές της πολιτικές ευθύνες, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι σήμερα, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που απαλλάσσει πλήρως τους υπουργούς του».

Aντώναρος: Δεν υπάρχουν ποικνικές ευθύνες

«Το πόρισμα, ξεκάθαρα και πέρα από οποιαδήποτε αμφιβολία, διαπιστώνει τη μη ύπαρξη, την ανυπαρξία ποινικών ευθυνών», σχολίασε στο pressroom ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος. Όπως επεσήμανε, Προανακριτική Επιτροπή συγκροτείται εφόσον διαπιστωθεί υποψία ποινικών ευθυνών και το πόρισμα, εξ όσων γνωρίζει, λέει ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχουν.

Κληθείς να σχολιάσει την πρόθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής, ο κ. Αντώναρος σημείωσε πως από την ανακοίνωση προθέσεων μέχρι τη διενέργεια μιας πράξης πολλές φορές η απόσταση είναι μεγάλη.

Τα πορίσματα των κομμάτων θα συζητηθούν στην ολομέλεια της Βουλής το απόγευμα της Τρίτης. Νωρίτερα την ίδια ημέρα συνεδριάζει εκτάκτως η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή