Του Μωυσή Λίτση
[email protected]
ΈΓΡΑΦΕ προ ημερών ο διακεκριμένος αρθρογράφος των «Financial Times» Μάρτιν Γουλφ, με αφορμή τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία: «Ένας νέος κόσμος γεννιέται. Η ελπίδα για ειρηνικές σχέσεις εξανεμίζεται. Αντιθέτως, έχουμε τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, τις απειλές για πυρηνικό Αρμαγεδδώνα, την κινητοποίηση της δύσης, μια συμμαχία απολυταρχιών, πρωτοφανείς οικονομικές κυρώσεις και ένα τεράστιο ενεργειακό και επισιτιστικό σοκ».
ΤΟ ΆΡΘΡΟ του Γουλφ κατέληγε: «Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία μεταμόρφωσε τον χάρτη του κόσμου μας. Μια παρατεταμένη περίοδος στασιμοπληθωρισμού φαντάζει βέβαιη, με τεράστιες δυνητικά επιπτώσεις στις αγορές. Μακροπρόθεσμα, η ανάδυση δύο μπλοκ με βαθιές διαφορές ανάμεσά τους είναι πιθανή, όπως και μια επιταχυνόμενη αντιστροφή της παγκοσμιοποίησης και θυσίας των επιχειρηματικών συμφερόντων στη γεωπολιτική».
ΔΥΣΤΥΧΏΣ ο πόλεμος στην Ουκρανία διέλυσε τις αυταπάτες για έναν κόσμο αν όχι ειρηνικό, τουλάχιστον με λιγότερες εντάσεις, όπου η ροή κεφαλαίων θα έβγαζε όλο και περισσότερους ανθρώπους από τη… φτώχεια. Η Ρωσία και η Κίνα διεκδικούν πλέον μεγαλύτερο κομμάτι στην παγκόσμια πίτα. Η πρώτη με τη βίαια εισβολή στην Ουκρανία, η δεύτερη με την εντεινόμενη στρατιωτική της παρουσία στη θάλασσα της Νότιας Κίνας και την οξυνόμενη οικονομική αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ. Τριάντα και πλέον χρόνια μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αντί για την υποσχόμενη ευημερία που θα έφερνε το «τέλος της ιστορίας» και την «ειρηνική» Ευρώπη που θα αναδυόταν από τον Ατλαντικό έως τα Ουράλια, η ανθρωπότητα παρακολουθεί μια νέα βαρτην καθημερινότητά της. Στο χέρι των απλών ανθρώπων είναι να μη ζήσουμε ζοφερές ημέρες σαν αυτές του προηγούμενου αιώνα…