Tο ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία έχει προθεσμία έως νωρίς το πρωί, της Δευτέρας 21 Μαρτίου να απαντήσει αν θα παραδώσει τη Μαριούπολη.
«Όλοι όσοι καταθέτουν τα όπλα τους έχουν εγγυημένη ασφαλή διέλευση από τη Μαριούπολη», δήλωσε ο αντιστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ. Σύμφωνα με τη Μόσχα οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι θα ανοίξουν έξω από τη Μαριούπολη στις 9 ώρα Ελλάδας.
Η Μόσχα αναφέρει ότι θα περιμένει έως τις 5 το πρωί γραπτή επιβεβαίωση από το Κίεβο. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας καλεί «ουκρανικά στρατεύματα, εθνικιστές και ξένους μισθοφόρους» να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να καταθέτουν τα όπλα, επισημαίνοντας ότι «εάν οι αξιωματούχοι του Κιέβου σας εγκαταλείψουν για ακόμη μια φορά και σας διατάξουν να πεθάνετε ως μάρτυρες, καλούμε όσους εκτιμούν τη ζωή τους, μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας και να καταθέσετε τα όπλα και να αποχωρήσετε ανά ομάδες».
Παιδιά, κυρίως ορφανά, που ήταν εγκλωβισμένα σε σανατόριο στη Μαριούπολη, μεταφέρθηκαν σε μία από τις δύο πρωτεύουσες των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, λένε συγγενείς στο Γαλλικό Πρακτορείο. Συνολικά 19 παιδιά και έφηβοι, ηλικίας μεταξύ τεσσάρων και 17 ετών, έζησαν για περίπου δύο εβδομάδες στα παγωμένα υπόγεια αυτού του σανατόριου, το οποίο ειδικεύεται στη θεραπεία πνευμονικών παθήσεων, μετά την πτώση ρωσικών πυραύλων όχι μακριά από την εγκατάσταση.
Εν τω μεταξύ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα από το Ισραήλ να «κάνει μια επιλογή» υποστηρίζοντας στην πράξη την Ουκρανία έναντι της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια βιντεοκλήσης ενώπιον των βουλευτών της Κνεσέτ, του ισραηλινού κοινοβουλίου.
Το Ισραήλ θα πρέπει να ζήσει με τις επιλογές που κάνει ως προς το αν θα βοηθήσει στην προστασία της Ουκρανίας από τη ρωσική εισβολή, δήλωσε. «Η Ουκρανία έκανε την επιλογή της πριν από 80 χρόνια και έχουμε Δίκαιους που έκρυψαν Εβραίους, ήρθε η ώρα το Ισραήλ να κάνει την επιλογή του... η αδιαφορία σκοτώνει, οι υπολογισμοί σκοτώνουν», δήλωσε ο Ζελένσκι, ποντάροντας στις εβραϊκές του ρίζες, σε ομιλία του στα ουκρανικά που μεταφράστηκε στα εβραϊκά για τους Ισραηλινούς βουλευτές.
Κάνοντας συγκρίσεις μεταξύ της ρωσικής επίθεσης και της «τελικής λύσης» -- το σχέδιο της ναζιστικής Γερμανίας για την εξόντωση των Εβραίων -- ο Ζελένσκι αμφισβήτησε την απροθυμία του Ισραήλ να πουλήσει το αντιπυραυλικό σύστημα Σιδηρούς Θόλος (Iron Dome) στην Ουκρανία.
Δέκα εκατομμύρια οι εκτοπισμένοι
Η επίθεση της Ρωσίας ανάγκασε περισσότερους από 10 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη, με την κλίμακα της ανθρωπιστικής καταστροφής να δείχνει ελάχιστα σημάδια χαλάρωσης καθώς η Μόσχα πιέζει την επίθεσή της με βομβαρδισμούς πυραύλων και πυρά πυροβολικού. Πάνω από 900 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της εισβολής λέει ο ΟΗΕ.
REUTERS/ALEXANDER ERMOCHENKO
Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι χρησιμοποίησε ξανά υπερηχητικούς πύραυλους Kinzhal («στιλέτο»). Η Μόσχα υποστηρίζει ότι εκτόξευσε άλλο ένα υπερηχητικό πύραυλο «Kinzhal» στην Ουκρανία, μαζί με πυραύλους κρουζ Kalibr, για να καταστρέψει μια αποθήκη καυσίμων κοντά στον οικισμό Kostyantynivka στην περιοχή του Μικολάιβ, μετέδωσε το Interfax.
naftemporiki.gr