Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις Μόσχας- Κιέβου;

Σάββατο, 19 Μαρτίου 2022 10:28
UPD:10:32
REUTERS/ALEXANDER ERMOCHENKO
A- A A+

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε εκ νέου σήμερα συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, κάνοντας έκκληση για ουσιαστικές και «χωρίς καθυστέρηση» ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζεται για τρεις εβδομάδες.

Από την αρχή της εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου, έχουν πραγματοποιηθεί αρκετοί γύροι διαπραγματεύσεων μεταξύ αντιπροσώπων από το Κίεβο και τη Μόσχα. Όμως πού τελικά βρίσκονται μέχρι στιγμής; 

Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις συζητήσεις μέχρι στιγμής. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι Financial Times αποκάλυψαν ένα πιθανό ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων που θα περιλάμβανε την παραίτηση του Κιέβου από τις φιλοδοξίες του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την υπόσχεση να μην φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή όπλα με αντάλλαγμα τη δυτική προστασία.

Ο κορυφαίος διαπραγματευτής της Ρωσίας δήλωσε την Παρασκευή ότι η Μόσχα και το Κίεβο έχουν φέρει τις θέσεις τους «όσο το δυνατόν πιο κοντά» σε μια πρόταση να γίνει η Ουκρανία ένα ουδέτερο κράτος. Ωστόσο, οι Ουκρανοί εμφανίστηκαν λιγότερο αισιόδοξοι στην εκτίμησή τους για την πορεία των συνομιλιών.

Ο  Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντολιακ δήλωσε ότι η θέση της χώρας του δεν έχει υποχωρήσει. 

Στο μεταξύ, μιλώντας σήμερα στο Bloomberg TV, εκτίμησε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία μπορεί να διαρκέσουν τουλάχιστον «αρκετές εβδομάδες», παρόλο που υπάρχουν ενδείξεις ότι η θέση της Μόσχας έχει γίνει πιο «ικανοποιητική». Τα βασικά ζητήματα αφορούν τις εγγυήσεις ασφαλείας, την κατάπαυση του πυρός, την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και την «πολιτική επίλυση αμφισβητούμενων εδαφών», εξήγησε ο Πόντολιακ.

«Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει περισσότερο», λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των αποκκλίσεων των θέσεων των δύο πλευρών, είπε.«Υπάρχουν κάποιες παραχωρήσεις που σίγουρα δεν πρόκειται να κάνουμε», είπε. «Δεν μπορούμε να παραχωρήσουμε εδάφη», υπογράμμισε.  Παράλληλα, υποστήριξε ότι η ρωσική πλευρά αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι η Ουκρανία είναι μια δημοκρατική χώρα, γεγονός που- όπως είπε- την κάνει συμπεριφέρεται με πιο εποικοδομητικό τρόπο. 

Παρόλα αυτά ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε χθες την ουκρανική πλευρά ότι καθυστερεί τις συνομιλίες, υποβάλλοντας όλο και πιο μη ρεαλιστικές προτάσεις. Στο ίδιο πνεύμα και το Κρεμλίνο, δια στόματος Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η ρωσική αντιπροσωπεία δείχνει μεγαλύτερη ετοιμότητα από την ουκρανική πλευρά.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας, Μιχαήλ Κασιάνοφ, δήλωσε στο BBC την Παρασκευή ότι ο Πούτιν δεν βλέπει «σοβαρά» τις ειρηνευτικές συνομιλίες και είναι απίθανο να προσφέρει οποιαδήποτε λύση στη σύγκρουση, εκφράζοντας ουσιαστικά την άποψη αρκετών αναλυτών ότι ο Ρώσος πρόεδρος μπλοφάρει στις διαπραγματεύσεις σε μια προσπάθεια να κερδίσει χρόνο και να ανασυντάξει τις ρωσικές δυνάμεις. 

naftemporiki.gr

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή