Επικοινωνία Μπάιντεν με Σι την Παρασκευή

Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2022 14:41
UPD:14:42
REUTERS/JONATHAN ERNST
A- A A+

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα μιλήσει με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, την Παρασκευή για να συζητήσουν για τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας «και άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η επικοινωνία των δύο ανδρών έρχεται αφότου Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η Κίνα μπορεί να έχει ήδη αποφασίσει να παράσχει οικονομική υποστήριξη στη Ρωσία. 

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του, Γιανγκ Τζιεσί, σε μια «έντονη επτάωρη συνεδρίαση». Αμερικανός αξιωματούχος με γνώση της συνάντησης είπε ότι οι Κινέζοι είχαν «ήδη αποφασίσει ότι θα παράσχουν οικονομική και χρηματοοικονομική υποστήριξη» πριν από τη συνάντηση. «Το ερώτημα είναι πραγματικά αν θα προχωρήσουν παραπέρα», πρόσθεσε. 

Στο μεταξύ, σήμερα Κινέζος αξιωματούχος επέκρινε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για τα σχόλιά του ότι η Κίνα είχε υποχρέωση ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να βοηθήσει να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Μιλώντας μετά τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ κάλεσε την Κίνα «να καταδικάσει ξεκάθαρα την εισβολή και να μην στηρίξει τη Ρωσία», προσθέτοντας ότι η Κίνα έχει υποχρέωση να καταδικάσει την εισβολή.

«Δεν χρειαζόμαστε διάλεξη για τη δικαιοσύνη από τον καταχραστή του διεθνούς δικαίου. . . Το ΝΑΤΟ συνεχίζει να επεκτείνει το γεωγραφικό του πεδίο και . . . πρέπει να προβληματιστεί», απάντησε η κινεζική πλευρά.  Η παρατήρηση αφορούσε τον τυχαίο βομβαρδισμό από το ΝΑΤΟ της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι το 1999 που σκότωσε τρεις δημοσιογράφους, εξηγεί ο Guardian. 

naftemporiki.gr

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή